WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο φυτικό γάλα να επιλέξετε και γιατί;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιο φυτικό γάλα να επιλέξετε και γιατί;
pexels
Οι ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων στα φυτικά γάλατα ήταν ένα μυστήριο- μέχρι τώρα...

Τα φυτικά γάλατα συνεχίζουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα- αμύγδαλο, σόγια, βρώμη, μπιζέλι-. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αν ανησυχείτε για την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, ορισμένα φυτικά γάλατα μπορεί να είναι καλύτερα από άλλα.

Σε μια νέα ολοκληρωμένη ανάλυση θρεπτικών συστατικών που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας το φθινόπωρο του 2022 , οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι δύο τύποι γάλακτος φυτικής προέλευσης -το γάλα μπιζελιού και το γάλα σόγιας- είχαν υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων βασικών μετάλλων που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα: μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Συγκεκριμένα, το γάλα μπιζελιού περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες φωσφόρου, σεληνίου και ψευδαργύρου, ενώ το γάλα σόγιας έχει τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά —οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται να λαμβάνει ο άνθρωπος από τις τροφές— εκτελούν κάθε είδους κρίσιμες λειτουργίες στο σώμα, από την υποστήριξη της υγείας των οστών μέχρι την προώθηση του ύπνου έως τη μείωση της φλεγμονής .

Παραδοσιακά, το αγελαδινό γάλα ήταν μια σημαντική πηγή πολλαπλών σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών—ιδιαίτερα σε φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι όλα μικροθρεπτικά συστατικά που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει και επομένως πρέπει να τα λαμβάνει από πηγές τροφίμων.

Όμως, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε ροφήματα φυτικής προέλευσης χωρίς γαλακτοκομικά, υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να μην παρέχουν τα ίδια επίπεδα βιταμινών και μετάλλων με το αγελαδινό γάλα. Αυτά τα προϊόντα έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε δεδομένα για τη διατροφική τους σύνθεση.

Ωστόσο, ήταν σχετικά άγνωστο μέχρι σήμερα στο ποια μικροθρεπτικά συστατικά περιείχαν στην πραγματικότητα πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης—τα επίπεδα φωσφόρου, σεληνίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου δεν απαιτούνται να αναγράφονται στις ετικέτες των συστατικών τους. Αυτός είναι, ουσιαστικά, και ο λόγος που οι ερευνητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πιο εμπεριστατωμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών των δημοφιλών φυτικών ροφημάτων.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται επαγωγικά συζευγμένη φασματομετρία μάζας οι ερευνητές ανέλυσαν τα περιεχόμενα οκτώ διαφορετικών τύπων γάλακτος φυτικής προέλευσης - ειδικά εξετάζοντας τις ποσοστιαίες ημερήσιες τιμές τους σε φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Οι τύποι που αναλύθηκαν ήταν αμύγδαλο, κάσιους, καρύδα, κάνναβη, βρώμη, μπιζέλι, ρύζι και ροφήματα με βάση τη σόγια. Και όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν όλα τα φυτικά ροφήματα τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Στα προϊόντα που αναλύθηκαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλη διακύμανση στα μικροθρεπτικά συστατικά μεταξύ των εμπορικών σημάτων. Σε μια μάρκα ροφήματος με βάση το αμύγδαλο που παρασκευάζεται με πρόσθετο ψευδάργυρο, για παράδειγμα, οι ποσότητες αυτού του ορυκτού ήταν περίπου πέντε φορές υψηλότερες από τις άλλες δύο μάρκες ροφημάτων με βάση το αμύγδαλο χωρίς προσθήκη ψευδαργύρου.

Αν και η έρευνα δεν διευκρίνισε ποιες μάρκες βγήκαν στην κορυφή για το καλύτερο προφίλ θρεπτικών συστατικών, η επιλογή με τις υψηλότερες ποσότητες των εν λόγω μικροθρεπτικών συστατικών ήταν το γάλα μπιζελιού. Το δεύτερο, με το περισσότερο μαγνήσιο από όλα τα ροφήματα που μελετήθηκαν ήταν το γάλα σόγιας.

Ποιο φυτικό γάλα να επιλέξετε;

Εάν χρειάζεστε μια εναλλακτική λύση γαλακτοκομικών (ή προτιμάτε τη γεύση του), τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να είναι χρήσιμα για την επιλογή της πιο θρεπτικής επιλογής.

Αν και το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος μπορεί να μην αναφέρονται σε κάθε ετικέτα διατροφικών στοιχείων, εξακολουθούν να είναι σημαντικά για την καλή γενική υγεία. Και ορισμένες καταστάσεις υγείας ή παράγοντες κινδύνου μπορεί να σας κάνουν να θέλετε να εστιάσετε σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά που είναι τόσο άφθονα στο μπιζέλι και το γάλα σόγιας.

Η ανάγκη για μαγνήσιο αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και είναι επίσης απαραίτητη σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης.

Όσο για τον φώσφορο, ενισχύει τα οστά και τα δόντια και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που αναρρώνουν από αναπνευστικές ασθένειες ή διατροφικές διαταραχές.

Το σελήνιο, εν τω μεταξύ, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των προβλημάτων του θυρεοειδούς και άλλων ασθενειών. Και παρόλο που είναι σπάνιο να έχουμε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, αυτό το ορυκτό έχει γίνει πολύ γνωστό πρόσφατα για την πιθανή ικανότητά του να υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα .

Η επιλογή γάλακτος μπιζελιού ή σόγιας μπορεί να έχει και άλλα οφέλη. Εκτός από τα υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, το γάλα μπιζελιού είναι λιγότερο πιθανό να είναι αλλεργιογόνο, σε σχέση με άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης όπως το αμύγδαλο ή η σόγια.

Το φυτικό γάλα μπιζελιού παρέχει περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα από το γάλα αμυγδάλου, ρυζιού ή καρύδας. Το μη ζαχαρούχο γάλα μπιζελιού έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.

Από την άλλη μεριά το γάλα σόγιας έχει και αυτό τα δικά του οφέλη. Τα πλεονεκτήματα του γάλακτος σόγιας περιλαμβάνουν χαμηλότερο κόστος και συγκρίσιμες πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α και D και βιταμίνες Β με το αγελαδινό γάλα.

Παρόλα αυτά αν το μπιζέλι ή το γάλα σόγιας δεν είναι τα αγαπημένα σας φυτικά ροφήματα, μην ανησυχείτε. Και οι οκτώ τύποι εναλλακτικών γαλακτοκομικών που μελετήθηκαν περιείχαν τουλάχιστον κάποια ποσότητα μαγνησίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου (αν και αρκετοί, όπως αμύγδαλο, κάσιους, καρύδα, ρύζι και σόγια, δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα σεληνίου).

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ αυτά τα τέσσερα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία, το διατροφικό προφίλ κάθε φυτικού γάλακτος είναι μια μεγαλύτερη εικόνα από τα μικροθρεπτικά συστατικά του.

Τελικά, ανάλογα με τους στόχους υγείας σας, οποιοσδήποτε τύπος φυτικού γάλακτος μπορεί να είναι το καλύτερο για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.