WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια φυτικά γάλατα είναι κατάλληλα για μωρά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Οκτωβρίου 2022

Ποια φυτικά γάλατα είναι κατάλληλα για μωρά;
pexels
Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από φυτικά "γάλατα" ή ροφήματα που περιέχουν δημητριακά (π.χ.: ρύζι, κριθάρι, βρώμη, κεχρί, καμούτ, κινόα, φαγόπυρο κ.λπ.), όσπρια (σόγια, μπιζέλια κ.λπ.), σπόρους και αποξηραμένα φρούτα (σησάμι, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάνναβη κ.λπ.).

Αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, γενικά αυτά τα ροφήματα χαρακτηρίζονται από καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Κατά τη διαδικασία παραγωγής τους μπορούν επίσης να προστεθούν βιταμίνες (βιταμίνη D και βιταμίνη Β12) και ασβέστιο, φτάνοντας την ίδια περιεκτικότητα με το γάλα ζωικής προέλευσης.

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων δεν προορίζεται μόνο για όσους έχουν επιλέξει μια φυτική διατροφή, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως από άτομα με αλλεργίες στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, δυσανεξία στη λακτόζη ή απλά θέλουν να αποφύγουν το ζωικό γάλα.

Οι πολυάριθμες ποικιλίες που διατίθενται σήμερα καθιστούν δυνατή την ικανοποίηση των προτιμήσεων ενός αυξανόμενου αριθμού καταναλωτών που, συνηθισμένοι πλέον στο φυτικό ρόφημα, έχουν βγάλει τελείως το αγελαδινό γάλα από τη διατροφή τους.

Ποια φυτικά γάλατα είναι κατάλληλα για μωρά;

Το μητρικό γάλα είναι η αποκλειστική τροφή του μωρού τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, όπως συνιστάται από τον ΠΟΥ.

Μερικοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να ταΐσουν το παιδί τους με ένα φυτικό ρόφημα σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας μητρικού γάλακτος. Αυτό όμως είναι σοβαρό λάθος, όπως είναι σοβαρό να χρησιμοποιούν ζωικό γάλα σε αυτές τις περιπτώσεις (αγελάδας ή κατσίκας ή οποιουδήποτε άλλου ζώο). Εάν το μητρικό γάλα δεν είναι διαθέσιμο, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται γάλα για βρέφη, που επίσης διατίθεται με βάση τις φυτικές πρωτεΐνες (ρύζι ή σόγια).

Ως εκ τούτου, τα φυτικά ροφήματα, ακόμη και αν είναι εμπλουτισμένα, δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν το μητρικό γάλα ή αυτό που έχει παρασκευαστεί τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού (όπως το ζωικό γάλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό), καθώς η θρεπτική τους σύνθεση δεν μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ενός βρέφους.

Τα φυτικά ροφήματα μπορούν να εισαχθούν ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της συμπληρωματικής σίτισης του μωρού (δηλαδή περίοδος απογαλακτισμού), όπως κάθε άλλη νέα τροφή, αλλά ποτέ ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος. Μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την παρασκευή γλυκών ή αλμυρών παιδικών τροφών ή να προσφέρονται περιστασιακά σε μικρές ποσότητες στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Καθώς λοιπόν επικρατεί η στερεά διατροφή, τα φυτικά ροφήματα μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή του παιδιού, από το πρωινό μέχρι το σνακ, και ως συστατικά άλλων παρασκευασμάτων που προσφέρονται στο παιδί (μπεσαμέλ, σπιτικά επιδόρπια, κρέμες, επιδόρπια, smoothies, milkshakes, παγωτά , και τα λοιπά.).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.