WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 φράσεις που σας εμποδίζουν να έχετε υγιή σχέση με το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Οκτωβρίου 2022

7 φράσεις που σας εμποδίζουν να έχετε υγιή σχέση με το φαγητό
pexels
Επανεξετάστε τη χρήση αυτών των φράσεων και αποκτήστε ξανά μια πιο υγιή άποψη για τα τρόφιμα.

Φανταστείτε ότι περπατάτε στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ και ψάχνετε για πατατάκια. Ανάμεσα σε πολλές επιλογές, τα μάτια σας πέφτουν σε μία συσκευασία που γράφει «χωρίς ενοχές». Είναι λοιπόν λογικό εκείνη τη στιγμή να σκεφτείτε: «Δεν θέλω να νιώθω ενοχές αφού φάω τα πατατάκια μου, οπότε αυτή πρέπει να είναι η καλύτερη επιλογή». Παίρνετε την επιλογή «χωρίς ενοχές» και συνεχίζετε να περπατάτε. Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό;

Εάν απαντήσατε ναι, τότε αυτή η τεχνική μάρκετινγκ έχει αποδώσει. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που τρώτε έχει σημασία και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε διάφορα συναισθήματα, όπως ενοχή, ντροπή ή ανωτερότητα. Η γλώσσα μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τις αποφάσεις αγοράς σας.

Ακολουθούν μερικές φράσεις που σχετίζονται με τη διατροφή και γιατί είναι σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση τους.

Καθαρή τροφή

Ο όρος «καθαρή διατροφή» δεν έχει επίσημο ορισμό, σε αντίθεση με τους όρους βιολογικό ή χωρίς γλουτένη, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες παραμέτρους και κατευθυντήριες γραμμές. Για μερικούς ανθρώπους, η καθαρή διατροφή μπορεί να σημαίνει την κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων τροφίμων, ενώ για άλλους μπορεί να σημαίνει την αποφυγή ορισμένων προϊόντων.

Επειδή όμως δεν υπάρχει νόμιμος ορισμός και υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές ερμηνείες της καθαρής διατροφής, η χρήση του όρου θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αυτό συμβαίνει γιατί το αντίθετο του καθαρού σημαίνει «βρώμικο». Έτσι, εάν δεν τρώτε καθαρά, τρώτε βρώμικα; Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αθώο, στην πραγματικότητα μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανωτερότητας όταν τρώτε κάτι «καθαρό», και στη συνέχεια ενοχές από τη μη κατανάλωση «καθαρού» φαγητού.

Καλό φαγητό και κακό φαγητό

Το φαγητό είναι ουδέτερο και καμιά τροφήδεν είναι ηθικά ανώτερη. Το να βάζετε τα τρόφιμα σε κατηγορίες καλών και κακών μπορεί να έχει νόημα για εσάς, αλλά μπορεί επίσης να περιπλέξει τη σχέση σας με το φαγητό.

Θέληση

Μερικοί άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι δεν έχουν ισχυρή θέληση γιατί επέλεξαν να φάνε κάτι. Ωστόσο, η θέληση για φαγητό είναι μια από τις πιο ισχυρές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα — και δικαίως, καθώς πρέπει να τρώμε για να ζήσουμε.

Εάν όμως η δύναμη της θέλησής σας εξαντλείται, ίσως είναι καιρός να κάνετε check in με τον εαυτό σας αντί να τον επιπλήξετε. Αναρωτηθείτε τα εξής: Πεινάω; Είμαι κουρασμένος; Βαρέθηκα; Είμαι στρεσαρισμένος; Τι πραγματικά χρειάζομαι;

Τροφές χωρίς ενοχές

Το φαγητό δεν πρέπει να προκαλεί ενοχές. Εάν τρώτε κάτι και νιώθετε ένοχοι που το κάνετε, τότε μπορεί να έχετε ορισμένους κανόνες διατροφής που θα ήταν καλό να τους εγκαταλείψετε.

Τροφές χαμηλών υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας και περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά - όλα αυτά είναι σημαντικές ομάδες τροφίμων.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι δημοφιλείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αποφυγή υδατανθράκων είναι η καλύτερη επιλογή.

Αποτοξίνωση

Δεν χρειάζεται να καθαρίσετε, να αποτοξινώσετε ή να αφαιρέσετε με άλλον τρόπο τις τοξίνες από το σώμα σας, επειδή το συκώτι, το πάγκρεας και οι νεφροί το κάνουν αυτό για εσάς. Είναι λοιπόν σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι αποτοξινώνουν το σώμα, καθώς συχνά δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη, είναι εξαιρετικά χαμηλά σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν βλάβη.

Αυτό θεραπεύει τα πάντα

Το φαγητό είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν είναι φάρμακο. Να είστε επιφυλακτικοί για τυχόν ετικέτες τροφίμων που ισχυρίζονται ότι ανακουφίζουν τα πάντα, από τα πεπτικά συμπτώματα έως τις αλλεργίες, τον πόνο και τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας. Αυτοί οι σαρωτικοί ισχυρισμοί είναι συχνά απλώς ένας έξυπνος τρόπος μάρκετινγκ.

Αφαιρώντας τις αρνητικές και θετικές φράσεις που αφορούν τις τροφές, η διατροφή μπορεί να φαίνεται λιγότερο μπερδεμένη, αγχωτική και ενοχική. Λάβετε υπόψη η ικανοποίηση από το φαγητό είναι εξίσου σημαντική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.