WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη Ε: Σε τι χρησιμεύει και σε ποιες τροφές βρίσκεται


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Οκτωβρίου 2022

Βιταμίνη Ε: Σε τι χρησιμεύει και σε ποιες τροφές βρίσκεται
pexels
Η βιταμίνη Ε είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας μάθουμε σε τι χρησιμεύει και σε ποιες τροφές βρίσκεται.

Οι βιταμίνες, όπως γνωρίζουμε, είναι πολύ σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για το σώμα μας, επειδή βοηθούν τα ένζυμα να επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις που είναι θεμελιώδεις για το σώμα μας. Μεταξύ όλων εκείνων που θεωρούνται απαραίτητες, η βιταμίνη Ε είναι μια από τις πιο πολύτιμες για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Γνωστή και ως τοκοφερόλη , είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που πρέπει να λαμβάνεται με τη διατροφή για να αποθηκεύεται στο ήπαρ σε μικρές δόσεις. Ανάμεσα στις πολυάριθμες ιδιότητες της βιταμίνης Ε, η αντιοξειδωτική της δράσης είναι αναμφίβολα η πιο γνωστή. Μαζί με τη βιταμίνη C , στην πραγματικότητα θεωρείται η πιο αντιοξειδωτική βιταμίνη, ικανή να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, να επιβραδύνει τη γήρανση και να προάγει την κυτταρική ανανέωση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη που παρέχει η βιταμίνη Ε στον οργανισμό, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η σωστή ημερήσια πρόσληψή της μέσω της διατροφής. Ας δούμε λοιπόν σε τι χρησιμοποιείται η βιταμίνη Ε και σε ποιες τροφές υπάρχει.

Ιδιότητες και οφέλη της βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε δρα ως σύμμαχος της υγείας στο σώμα. Μάλιστα, η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση είναι χρήσιμη στην πρόληψη του καρκίνου και όλων εκείνων των ασθενειών που συνδέονται στενά με την κυτταρική γήρανση, ενώ οι αντιπηκτικές της ιδιότητες την καθιστούν εξαιρετικό σύμμαχο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιλέον, η βιταμίνη Ε ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης εμβολών, πλακών και θρόμβων στις αρτηρίες, χάρη στην ικανότητά της να μειώνει τις διαδικασίες συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, εξασφαλίζοντας τη σωστή πυκνότητα αίματος.

Είναι επίσης απαραίτητη για ορισμένες μεταβολικές διεργασίες και έχει θετική επίδραση στην άμυνα του ανοσοποιητικού. Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι, χάρη στην ικανότητα εξουδετέρωσης της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στους νευρώνες, η βιταμίνη Ε βοηθά στην καταπολέμηση της γνωστικής έκπτωσης και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ .

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις προστατευτικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες σε ιστούς, όπως το δέρμα και τα μαλλιά . Για το λόγο αυτό, η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλυντικό συστατικό σε θεραπείες αντιγήρανσης.

Ανεπάρκεια ή περίσσεια βιταμίνης Ε

Το σώμα μας χρειάζεται μια ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης Ε για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Η ημερήσια απαίτηση, μάλιστα, είναι περίπου 10-13 mg για παιδιά και ενήλικες. Δεδομένης της χαμηλής αξίας, είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσετε ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε εάν ακολουθείτε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Από την άλλη, μια πιθανή έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να δικαιολογηθεί από συνθήκες υποσιτισμού ή από διαταραχές του νευρικού συστήματος και του γενικού μεταβολισμού.

Οι επιπτώσεις της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε είναι αντιληπτές στο νευρικό επίπεδο και μπορεί να εκδηλωθούν με ανοσοανεπάρκειες ή με διαταραχές όπως η αταξία (προοδευτική απώλεια μυϊκού συντονισμού).

Αντίθετα, όταν λαμβάνεται σε υπερβολικές δόσεις , η βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, ναυτία και έμετο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σώμα αφομοιώνει μόνο ένα μικρό μέρος της βιταμίνης Ε που περιέχεται στα τρόφιμα, τυχόν υπερβολές μπορεί να οφείλονται σε μεταβολικές δυσλειτουργίες ή κατάχρηση συμπληρωμάτων.

Οι πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Ε

Σε αυτό το σημείο, τίθεται το ερώτημα: Πού βρίσκεται η βιταμίνη Ε και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτήν; Η παρουσία της είναι εγγυημένη σε πολλά τρόφιμα, επομένως η κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε είναι εξαιρετικά απλή. Στην πραγματικότητα υπάρχει σε πολλές φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φρούτων , των δημητριακών και των λαχανικών.

Οι πιο πλούσιες σε βιταμίνη Ε τροφές είναι κυρίως εκείνες που ανήκουν στην κατηγορία των ελαιούχων σπόρων, όπως αυτές του ηλίανθου και του αντίστοιχου λαδιού. Οι ελιές, τα φιστίκια και ορισμένα δημητριακά, όπως το φύτρο καλαμποκιού και σιταριού, είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε.

Η βιταμίνη Ε υπάρχει επίσης στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και παρόλο που περιέχεται σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλα τρόφιμα, το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και οι ντομάτες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κάλυψη των συνολικών αναγκών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.