WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι αλήθεια ότι χάνουμε βάρος όσο κοιμόμαστε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Οκτωβρίου 2022

Είναι αλήθεια ότι χάνουμε βάρος όσο κοιμόμαστε;
pexels
Ο ύπνος έχει πολλές επιπτώσεις στο σώμα, μερικές από τις οποίες μπορεί να επηρεάσουν και τη φυσική μας κατάσταση. Είναι όμως αλήθεια ότι ο ύπνος σε κάνει να χάσεις βάρος;

Ο ύπνος θεωρείται από πολλούς ως χάσιμο χρόνου που μας απομακρύνει από το να είμαστε παραγωγικοί. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες έχουν πλέον δηλώσει ξεκάθαρα το αντίθετο. Ο ύπνος παραμένει μέχρι και σήμερα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκαταστήσουμε το σώμα μας και, ως εκ τούτου, να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με περισσότερη αποφασιστικότητα και παραγωγικότητα.

Αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη: Έχει αποδειχθεί πως ο επαρκής ύπνος, ποιοτικά και ποσοτικά, επηρεάζει την ορμονική και μεταβολική ρύθμιση. Με άλλα λόγια, ο καλός ύπνος κάνει καλό και στη σιλουέτα σας. Με την πρώτη ματιά, μπορεί να πιστεύετε ότι ο περισσότερος ύπνος σας κάνει να χάσετε βάρος για το απλό γεγονός ότι δεν μπορείτε να φάτε ενώ κοιμάστε. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι λίγο πιο σύνθετο.

Όπως αναφέρεται επίσης στο International Journal of Obesity, ο ύπνος έχει άμεσες επιπτώσεις στο σώμα που σχετίζονται επίσης με την αύξηση βάρους. Ας δούμε λοιπόν αν είναι αλήθεια ότι ο ύπνος σας κάνει να χάσετε βάρος και πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό μας.

Χάνουμε βάρος ενώ κοιμόμαστε;

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός πως αν κοιμόμαστε περισσότερο, τρώμε και λιγότερο. Όταν το σώμα ασχολείται με την ανάπαυση, στην πραγματικότητα, όλες οι λειτουργίες «κοιμούνται», συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης της πείνας. Και το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο για φαγητό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Από την άλλη, η μείωση του ύπνου έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τρώμε περισσότερο επειδή έχουμε περισσότερο χρόνο να το κάνουμε και επειδή νιώθουμε περισσότερο άγχος, οπότε αναζητούμε την άνεση στο φαγητό. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ωστόσο, ο μηχανισμός που εμπλέκεται στη σχέση ύπνου και απώλειας βάρους είναι πιο περίπλοκος. Καταρχάς καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο ύπνος επηρεάζει τη δράση των ορμονών που εξασφαλίζουν τη μεταβολική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, εμπλέκεται η κορτιζόλη, η οποία κοινώς ονομάζεται ορμόνη του στρες, η οποία βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Επίσης εμπλέκεται και η γκρελίνη ή η ορμόνη της πείνας που λειτουργεί ως σήμα για να μας πει ότι είναι ώρα να φάμε και η λεπτίνη, η οποία είναι η ορμόνη του κορεσμού.

Είναι γνωστό λοιπόν ότι ο ποιοτικός ύπνος μειώνει το άγχος και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει το αίσθημα της πείνας: Όσο λιγότερο αγχώνεστε, τόσο λιγότερο το σώμα σας θα αισθάνεται την ανάγκη για φαγητό. Αντίθετα, ο λίγος (και κακός) ύπνος αλλοιώνει την ορμονική εικόνα του οργανισμού και προκαλεί περισσότερη πείνα.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι ο ύπνος σας κάνει να χάσετε βάρος; Έτσι φαίνεται.

Από βιολογικής άποψης, στην πραγματικότητα, ο περισσότερος και καλύτερος ύπνος προάγει την απώλεια βάρους επειδή αυξάνει την ορμόνη λεπτίνη και μειώνει τη γκρελίνη που όχι μόνο αυξάνει το ερέθισμα της πείνας, αλλά οδηγεί στην προτίμηση τροφών με περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αν και οι ώρες που αφιερώνονται στον ύπνο διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ιδανική ποσότητα ύπνου για την αποφυγή αύξησης βάρους, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων είναι τουλάχιστον 7-8 ώρες τη νύχτα.

Η σημασία λοιπόν του ύπνου δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Καλός ύπνος σημαίνει τακτικοί κύκλοι ύπνου-αφύπνισης. Επομένως, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να σταθεροποιήσετε τις ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε και βεβαιωθείτε ότι ο ύπνος σας δεν διακόπτεται.

Κοιμηθείτε για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό

Ακούγεται παράδοξο, αλλά ο περισσότερος ύπνος αυξάνει ακόμη και τον μεταβολισμό σας και μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, ενώ κοιμάστε, το σώμα απελευθερώνει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του ενεργειακού μεταβολισμού, καθιστώντας τον πιο ενεργό και αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη. Ταυτόχρονα, ένας καλός ύπνος σας επιτρέπει να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη και να αποτρέψετε την εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι ο λιγότερος ή μη ποιοτικός ύπνος, όπως στην περίπτωση των ανθρώπων που ξυπνούν συχνά τη νύχτα, επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση της γλυκόζης στον οργανισμό.

Η συμβουλή μου είναι λοιπόν να διασφαλίζετε πάντα π έναν ποιοτικό ύπνο, φροντίζοντας τον εαυτό σας, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και υιοθετώντας τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες εάν χρειάζεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.