WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση της χλωρίδας του κόλπου


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Οκτωβρίου 2022

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση της χλωρίδας του κόλπου
pexels
Ο κόλπος έχει ένα ελαφρύ όξινο pH, περίπου 4,5. Αυτή η οξύτητα βοηθά στην ανάπτυξη των ωφέλιμων κολπικών βακτηρίων και παρεμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροβίων

Το δέρμα μας και πολλοί από τους βλεννογόνους που επενδύουν τα όργανά μας δεν είναι αποστειρωμένοι, αλλά κατοικούνται από βακτήρια. Η ειδική σύνθεση αυτών των βακτηρίων είναι χαρακτηριστική για κάθε περιοχή του σώματος και χαρακτηρίζει τη χλωρίδα. Ακριβώς όπως η χλωρίδα του εντέρου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας, έτσι και η χλωρίδα του κόλπου είναι σημαντική για την υγεία του γυναικείου συστήματος.

Χαρακτηριστικά της κολπικής χλωρίδας

Όπως μόλις αναφέρθηκε, κάθε χλωρίδα που κατοικεί στα διάφορα μέρη του σώματος έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αν και μπορεί να θεωρηθεί ότι η χλωρίδα του κόλπου αποτελείται από τα ίδια βακτήρια που υπάρχουν στο τελικό τμήμα του εντέρου, παρόλα αυτά είναι πολύ διαφορετική από αυτή που υπάρχει στο πεπτικό σύστημα.

Η διαφορετική σύνθεση οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την ανάπτυξη της γυναίκας η χλωρίδα που υπάρχει στον κόλπο υφίσταται μια σειρά αλλαγών και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη).

  • Εντερική μικροχλωρίδα

  • Τρόπος ζωής

  • Φάρμακα

Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα του κόλπου είναι πλούσιο σε διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι αποικισμένο από ένα συγκεκριμένο γένος: Lactobacillus. Αυτός ο γνωστός τύπος βακτηρίων υπάρχει σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (πρώτα από όλα στο γιαούρτι ) και εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία στον κολπικό βλεννογόνο.

Μάλιστα, οι Lactobacillus που υπάρχουν στο κολπικό περιβάλλον χάρη στη ζύμωση κάποιων σακχάρων παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο ευνοεί τον σχηματισμό όξινου κολπικού περιβάλλοντος (με pH 3,5-4,5) που αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια μορφή προστασίας ενάντια σε παθογόνα και ανεπιθύμητα βακτήρια.

Γιατί είναι σημαντικό το μικροβίωμα του κόλπου;

Πολυάριθμες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους αναφέρουν προβλήματα που σχετίζονται με μια αλλοίωση της κολπικής χλωρίδας, μια κατάσταση ανισορροπίας που ονομάζεται κολπίτιδα. Αυτή η κατάσταση τροποποιημένης ισορροπίας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή και επηρεάζει την κατάσταση της υγείας της γυναίκας γενικά.

Αυτές οι αλλαγές ισορροπίας μπορούν να κάνουν τον κολπικό βλεννογόνο πιο ευαίσθητο σε βακτηριακές λοιμώξεις , αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην πραγματικότητα, εάν αλλοιωθεί η χλωρίδα του κόλπου, η γυναίκα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη σε ιογενείς λοιμώξεις από HPV ή λοιμώξεις ζύμης (όπως καντιντίαση) και λοιμώξεις που μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ουροποιητικό σύστημα.

Πέρα από τις φυσιολογικές και ορμονικές πτυχές, η κολπική χλωρίδα είναι επίσης σημαντική για την προώθηση της γονιμότητας και τη μείωση των κινδύνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως ο πρόωρος τοκετός ή οι επιπλοκές για το μωρό.

Επιδράσεις της διατροφής στη σύνθεση της χλωρίδας του κόλπου

Η διατροφή είναι σημαντική για τη χλωρίδα του κόλπου, γιατί σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής, επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που κατοικούν στον κολπικό βλεννογόνο. Επιπλέον, η χλωρίδα του κόλπου μπορεί να αλλοιωθεί ως αποτέλεσμα της ανισορροπίας που μπορεί να εμφανίζεται στο έντερο. Για το λόγο αυτό, η διατροφή έχει τόσο άμεσο ρόλο στην περιοχή του κόλπου όσο και έμμεσο, λειτουργώντας ως αντανακλαστικό και στην εντερική χλωρίδα.

Για να διατηρήσετε μια υγιή κολπική χλωρίδα, είναι χρήσιμο να αποφεύγετε :

  • Περιοριστικές δίαιτες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα).

  • Διατροφή πλούσια σε απλά σάκχαρα

  • Δίαιτες χαμηλές σε πρεβιοτικές ίνες

  • Καταστάσεις σοβαρής παχυσαρκίας

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.