WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 σημάδια ότι το έντερό σας δεν λειτουργεί σωστά


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Σεπτεμβρίου 2022

6 σημάδια ότι το έντερό σας δεν λειτουργεί σωστά
pexels
Το έντερό σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι συλλογικά ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου. Διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, όπως η διατροφή, ο ύπνος, τα επίπεδα στρες, η κατάσταση της νόσου και τα φάρμακα.

Όταν τα μικρόβια που ζουν στο έντερό σας είναι σε ισορροπία, το υπόλοιπο σώμα σας είναι επίσης σε αρμονία. Ωστόσο, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί μερικές φορές να αναπτυχθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανθυγιεινό έντερο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το υπόλοιπο σώμα σας.

Αναστατωμένο στομάχι

Εάν το στομάχι σας είναι συχνά αναστατωμένο και αισθάνεστε ναυτία ή/και κοιλιακό άλγος μετά τα γεύματα, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι υπάρχει ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου σας.

Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες στην επεξεργασία των τροφίμων και στην εξάλειψη των αποβλήτων

Φούσκωμα

Το φούσκωμα περιγράφεται γενικά ως αίσθημα πληρότητας, σφίξιμο ή πόνου, που συνοδεύεται από διάταση του στομάχου, ιδιαίτερα κάτω από τη μέση.

Το να νιώθετε λίγο φουσκωμένο μετά από ένα μεγάλο γεύμα είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε φουσκωμένοι εάν έχετε φάει υπερβολικά ή δεν μασάτε σωστά την τροφή σας. Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για το φούσκωμα είναι η κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε φυτικές ίνες. Όταν οι φυτικές ίνες ζυμώνονται από τα βακτήρια στο έντερό σας, παράγεται αέριο, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πρήξιμο.

Ωστόσο, το συχνό και επώδυνο φούσκωμα που διαρκεί για περισσότερο από μία ώρα μετά το γεύμα μπορεί να είναι ένδειξη ότι το μικροβίωμα του εντέρου σας δεν είναι στην καλύτερη υγεία.

Διάρροια

Η διάρροια περιγράφεται ως συχνά μαλακά, υγρά κόπρανα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν διάρροια κάποια στιγμή στη ζωή τους, ωστόσο, εάν αυτό γίνεται τακτικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την υγεία του εντέρου σας.

Η διάρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης, όπου ένα μικρόβιο έχει διαταράξει το περιβάλλον του εντέρου σας ή μπορεί να σχετίζεται με τροφική δυσανεξία ή αλλεργία. Η διάρροια μπορεί να επιδεινώσει την υγεία του εντέρου σας απωθώντας τα καλά βακτήρια.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης κάτι που πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν κάθε τόσο. Η δυσκοιλιότητα είναι ατομική υπόθεση.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες δυσκοιλιότητας, ωστόσο μια κοινή αιτία είναι η έλλειψη φυτικών ινών, η οποία μπορεί να μειώσει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου που ζουν στο παχύ έντερο. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σας, ώστε να μπορούν να περάσουν εύκολα. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν χαμηλή πρόσληψη υγρών, έλλειψη τακτικής άσκησης, ορισμένα φάρμακα και εγκυμοσύνη.

Υπερβολικός μετεωρισμός

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι θεωρείται υπερβολικό όταν πρόκειται για τον μετεωρισμό. Είναι φυσιολογικό να περνάει αέρας καθώς αυτό είναι στην πραγματικότητα μέρος της πεπτικής διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο παχύ έντερο σας. Όταν τα βακτήρια του εντέρου σας «τρέφονται» με άπεπτα σωματίδια τροφής στο παχύ έντερο, παράγεται αέριο ως φυσικό υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 10-20 φορές την ημέρα αέρια.

Ωστόσο, εάν έχετε αέρα περισσότερες από 20 φορές την ημέρα ή αν σας προκαλούν ενόχληση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κακής υγείας του εντέρου.

Είστε συνέχεια κουρασμένοι

Η σχέση μεταξύ ύπνου και μικροβιώματος του εντέρου είναι αμφίδρομη. Τα μικρόβια του εντέρου σας πιστεύεται ότι επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας και μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μικρόβια του εντέρου σας.

Πιστεύεται ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ποσότητας και των τύπων των ευεργετικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Από την άλλη πλευρά, τα βακτήρια του εντέρου σας έχουν τους δικούς τους κιρκάδιους ρυθμούς (όπως και άλλοι οργανισμοί) και ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει αυτόν τον ρυθμό στο μικροβίωμα και να επηρεάσει αρνητικά την ποικιλομορφία και τον αριθμό των βακτηρίων στο έντερο.

Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε 7-8 ώρες ύπνο κάθε βράδυ και ακόμα κι αν πιστεύετε ότι μπορείτε να λειτουργήσετε τέλεια με λιγότερες ώρες, τα έντερα σας μπορεί να πιστεύουν διαφορετικά.

Η υγεία του εντέρου σας συνδέεται άμεσα με τη συνολική υγεία και ευεξία σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν γαστρεντερικά συμπτώματα που αντιμετωπίζετε σε τακτική βάση, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η υγεία του εντέρου σας χρειάζεται βελτίωση.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία του εντέρου σας ή αντιμετωπίζετε ευερεθιστότητα, δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.