WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα τρόφιμα είναι πλέον πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Οκτωβρίου 2022

Γιατί τα τρόφιμα είναι πλέον πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά
pexels
Ας ξεκινήσουμε ως εξής: Στην πραγματικότητα, δεν έχουν χάσει όλα τα προϊόντα τα θρεπτικά τους συστατικά (μάλιστα μερικά φαίνεται να έχουν βελτιώσει το διατροφικό τους προφίλ). Επιπλέον, ο τίτλος δεν αφορά όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Παρόλα αυτά, όπως αποδεικνύεται οι διατροφικές ιδιότητες πολλών τροφίμων έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία 50 χρόνια και αυτό μπορεί να εξηγηθεί ξεκινώντας από ένα ευρύ φάσμα αιτιών.

Εντατική γεωργία

Η επεμβατική λίπανση και οι σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης έχουν προκαλέσει την ατροφία των ριζών των φρούτων και των λαχανικών και ως εκ τούτου αποτυγχάνουν να συσσωρεύσουν τα μικροθρεπτικά συστατικά που θα χρειάζονταν.

Αισθητικά κριτήρια

Αυτό σίγουρα δεν είναι νέο. Τα αισθητικά κριτήρια των φρούτων και των λαχανικών είναι πρωταρχικής σημασίας στη βιομηχανία. Μα αποτέλεσμα να επιλέγονται τα εκλεκτότερα και τα πιο ανθεκτικά και σπανίως τα πλουσιότερα από άποψη θρεπτικών συστατικών.

Ωρίμανση των προϊόντων και μεταφορά

Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκεντρώνει και τόσο πιο πλούσια είναι η τροφή. Όμως η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών έρχεται σε αντίθεση με αυτή τη διαδικασία, γιατί ο αγρότης πρέπει να μαζέψει τα φρούτα και τα λαχανικά του πολύ πριν ωριμάσουν για να αντεπεξέλθει στο χρόνο μεταφοράς.

Μαγείρεμα

Τα τρόφιμα χάνουν τη θρεπτική τους αξία ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής που επιλέγετε. Η καλύτερη μέθοδος παραμένει το μαγείρεμα στον ατμό (ή η ωμή κατανάλωση).

Η φτωχοποίηση της γης

Η ποιότητα των εδαφών μας υποβαθμίζεται σταδιακά και οι κύριες αιτίες είναι η ρύπανση, η φυσική διάβρωση και η υπερθέρμανση του πλανήτη που κάνουν τα εδάφη μας πιο ξηρά.

Η καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού μας και η γενική καλή υγεία εξαρτώνται ουσιαστικά από μια ισορροπημένη διατροφή και την παροχή θρεπτικών συστατικών αρκετά σημαντικών ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των κυττάρων μας. Αν το σώμα μας του λείπει αυτό που χρειάζεται, θα προσπαθήσει να καλύψει τις ελλείψεις του ζητώντας συνεχώς τροφή, χωρίς να νιώθει ποτέ χορτάτος.

Φτάσαμε στο παράδοξο της εποχής μας: Τρώμε υπερβολικά, αλλά είμαστε υποσιτισμένοι.

Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να αγοράζετε φρέσκα και ήδη ώριμα προϊόντα, να τρώτε ωμά λαχανικά και αν είναι δυνατόν βιολογικά. Οι ρίζες των φυτών είναι πιο υγιείς και πιο συγκεντρωμένες σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.