4 πράγματα που μπορεί να συμβούν εάν αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας
JTeam
30 Οκτωβρίου 2022
Σκέφτεστε να αφαιρέσετε το γάλα, το τυρί, το βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας; Δεν είστε οι μόνοι. Το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά —και πώς να το κάντε— είναι μία από τις κορυφαίες ερωτήσεις των ημερών.
Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι αφαιρούν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους είναι επειδή νομίζουν ότι θα νιώσουν καλύτερα. Μάλιστα και πολλοί διάσημοι του Hollywood έχουν υιοθετήσει αυτή τη προσέγγιση με τη Jessica Biel να δηλώνει ότι «απλώς αισθάνεται καλύτερα» όταν δεν τρώει γαλακτοκομικά, γλουτένη ή σιτάρι. Η Αυστραλέζα ηθοποιός Μάργκοτ Ρόμπι είπε ότι τα αποφεύγει όταν γυρίζει μια ταινία γιατί πιστεύει ότι την πρήζουν. Και φυσικά η Khloe Kardashian έχει πει ότι έχασε 11 κιλά μετά από μόλις δύο εβδομάδες χωρίς γαλακτοκομικά. «Αν θέλω να χάσω βάρος γρήγορα, μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωσε.
Μπορεί όμως μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά να σας βοηθήσει πραγματικά να χάσετε βάρος, να αποκτήσετε πιο καθαρό δέρμα και γενικά να αισθανθείτε καλύτερα; Η σύντομη απάντηση είναι ότι είναι διαφορετικό για τον καθένα. Και αυτό γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στα γαλακτοκομικά από άλλους.
Παρόλα αυτά εάν θελήσετε να αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, δεν πρέπει να το κάνετε αυθόρμητα ή χωρίς αιτία. Δεν χρειάζεται να εξαλείψετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων εκτός εάν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.
Τούτου λεχθέντος, εάν αποφασίσετε να εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά, δείτε τι μπορεί να σας συμβεί.
Μπορεί να χάσετε ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Πριν ξεκινήσετε να πίνετε γάλα αμυγδάλου αντί το κανονικό, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αποτελούν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής. Πιο συγκεκριμένα το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης D, πρωτεΐνης και ασβεστίου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών.
Εάν όμως έχετε αποφασίσει να εξαλείψετε τα γαλακτοκομικά, συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που να εξακολουθεί να περιλαμβάνει πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Εννοείται πως δεν σημαίνει ότι κάποιος που εγκαταλείπει τα γαλακτοκομικά δεν μπορεί να πάρει αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο.
Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο κονσερβοποιημένος σολομός είναι καλές μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Επίσης ορισμένες μάρκες φυτικού γάλακτος και χυμού πορτοκαλιού είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο και βιταμίνη D.
Μπορεί να νιώθετε λιγότερο φουσκωμένοι
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να σταματήσουν την κατανάλωση των γαλακτοκομικών, είναι συνήθως επειδή αισθάνονται φουσκωμένοι. Και ο βασικό ένοχος είναι σχεδόν πάντα η δυσανεξία στη λακτόζη. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα και αέρια, καθώς και έντονο στομαχικό πόνο, διάρροια και κράμπες όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Και ο λόγος είναι ότι δεν παράγουν αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για τη διάσπαση ενός τύπου σακχάρου που ονομάζεται λακτόζη και που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται όλοι όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη να αφαιρέσουν εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους. Η μείωση της συνολικής πρόσληψης ή η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μαζί με άλλα τρόφιμα (όπως δημητριακά με γάλα) μπορεί να είναι αρκετή για να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Εάν έχετε μια πάθηση που βλάπτει το πεπτικό σύστημα, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, μπορεί επίσης να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, όταν περιορίσετε τα γαλακτοκομικά.
Θα μπορούσε να βελτιώσει τα στομαχικά προβλήματα του μωρού σας
Εάν θηλάζετε, θα πρέπει να γνωρίζετε για την αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος η οποία επηρεάζει έως και το 3 τοις εκατό των βρεφών σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2005 στο Pediatric Nursing και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που μοιάζουν με κολικούς, όπως έμετος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, εξάνθημα, έκζεμα και/ή βουλωμένη μύτη.
Δεν είναι το ίδιο με τη δυσανεξία στη λακτόζη που συνήθως βλέπετε σε ενήλικες και παιδιά. Ως θεραπείας, η μη λήψη γαλακτοκομικών στη θηλάζουσα μητέρα θα ήταν απαραίτητη για τα βρέφη που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη αλλεργία.
Κάποιες δερματικές παθήσεις μπορεί να βελτιωθούν
Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν τις δερματικές παθήσεις. Τούτου λεχθέντος, ορισμένα άτομα με έκζεμα και ψωρίαση αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα αφού εξαλείψουν εντελώς τα γαλακτοκομικά.
Σε γενικές γραμμές τα γαλακτοκομικά θεωρούνται ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα (μαζί με το σιτάρι, τα αυγά, τη σόγια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τους ξηρούς καρπούς και τα φιστίκια) και είναι συνήθως μία από τις ομάδες που αποκλείονται σε περίπτωση αλλεργίας. Μετά από μερικές εβδομάδες, οι ομάδες τροφίμων προστίθενται ξανά για να δούμε ποια προκαλεί φλεγμονή.
Ωστόσο η διακοπή των γαλακτοκομικών δεν είναι εγγυημένη λύση για όσους πάσχουν από ψωρίαση και έκζεμα. Αλλά αν αντιμετωπίζετε μια ξαφνική έξαρση των συμπτωμάτων, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε μια δίαιτα εξάλειψης για να μάθετε αν φταίει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.