WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για το μηλόξυδο και την απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Νοεμβρίου 2022

Όλη η αλήθεια για το μηλόξυδο και την απώλεια βάρους
unsplash
Πολλά άρθρα στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά

Πριν ξεκινήσω, είναι σημαντικό να σημειώσω ότι το βέλτιστο μέτριο εύρος βάρους είναι διαφορετικό για τον καθένα. Γι αυτό εάν σκέφτεστε να χάσετε κιλά, συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία υγείας για να μάθετε ποιο εύρος βάρους είναι καλύτερο για την υγεία σας. Επίσης, για την απώλεια βάρους υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο και που επηρεάζουν την προσπάθεια σας.

Ας μάθουμε τώρα τι ακριβώς είναι το μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι χυμός μήλου που έχει υποστεί ζύμωση. Όταν οι κατασκευαστές φτιάχνουν μηλόξυδο στο εμπόριο, μαζεύουν, αλέθουν και πιέζουν ολόκληρα μήλα μέχρι να βγάλουν όλο τον χυμό. Στη συνέχεια, ο χυμός υποβάλλεται σε διαδικασία ζύμωσης δύο σταδίων.

Πρώτον, οι κατασκευαστές προσθέτουν μαγιά. Η μαγιά αντιδρά με τα σάκχαρα του χυμού μήλου και δημιουργεί μια αλκοόλη που ονομάζεται αιθανόλη. Στη συνέχεια, ένας τύπος βακτηρίων που ονομάζεται acetobacter μετατρέπει αυτήν την αιθανόλη σε οξικό οξύ, το οποίο παράγει το ξύδι. Το μηλόξυδο αποτελείται από 5-6% οξικό οξύ, νερό και μικρές ποσότητες άλλων ενώσεων.

Στη συνέχεια, οι κατασκευαστές φιλτράρουν και παλαιώνουν το ξύδι πριν από την εμφιάλωση.

Τι είναι η δίαιτα με μηλόξυδο

Η λήψη μηλόξιδου έχει γίνει δημοφιλής τάση διατροφής τα τελευταία χρόνια. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η «δίαιτα με μηλόξυδο» μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ιδιαίτερα στη μείωση του λίπους στην κοιλιά.

Επίσης δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για το πόσο μηλόξυδο πρέπει να παίρνετε, αλλά πολλοί άνθρωποι παίρνουν 1 ή 2 κουταλιές της σούπας πριν ή με τα γεύματα και συνήθως το ανακατεύουν με νερό.

Βοηθάει όμως το μηλόξυδο στην απώλεια βάρους;

Μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη σε ζώα , οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια θεραπεία με βάση το οξικό οξύ σε παχύσαρκους αρουραίους με διαβήτη τύπου 2. Στο τέλος της μελέτης, αυτά τα ζώα είχαν βελτιωμένα επίπεδα σωματικού λίπους και αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα.

Σε μια παρόμοια μελέτη που αφορούσε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν οξικό οξύ είχαν χαμηλότερο σωματικό λίπος και λιγότερο λίπος στο συκώτι τους από ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.

Όμως προσοχή ενώ οι μελέτες σε ζώα όπως αυτές μπορούν να παρέχουν ενδείξεις, τα αποτελέσματά τους δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε ανθρώπους.

Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, πολύ λίγα στοιχεία το υποστηρίζουν και οι λίγες μελέτες που το υποστηρίζουν έχουν αρκετούς περιορισμούς.

Υπάρχουν επίσης πολλοί ισχυρισμοί για την υγεία που σχετίζονται με το μηλόξυδο, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η θεραπεία του καρκίνου και η βελτίωση της υγείας του δέρματος και των μαλλιών.

Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Εκτός από το οξικό οξύ, τα ξύδια περιέχουν επίσης άλλες χρήσιμες ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, ουσίες ωφέλιμες για την υγεία που βρίσκονται στα φυτά. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές.

Τα ξύδια έχουν επίσης αντιμικροβιακή δράση. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ξύδι για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των τροφίμων, καθώς μπορεί να σκοτώσει την Escherichia coli και άλλα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η κατανάλωση μηλόξυδου στο φαγητό - όπως η χρήση στη σαλάτα - είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, η λήψη μηλόξηδου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το μηλόξυδο, μαζί με άλλα ξύδια, είναι όξινο. Εξαιτίας αυτού, η κατανάλωση απλού μηλόξυδου μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών - το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας που προστατεύει από την τερηδόνα και την τερηδόνα.

Επίσης, η εφαρμογή ξυδιού απευθείας στο δέρμα σας - μια προτεινόμενη θεραπεία για την ακμή ή άλλα δερματικά προβλήματα - μπορεί να μην είναι ασφαλής. Επειδή είναι όξινο, η άμεση επαφή με το δέρμα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε επώδυνα εγκαύματα.

Μια ακόμη παρενέργεια είναι ότι η μακροχρόνια χρήση μηλόξυδου μπορεί να μειώσει την ποσότητα του καλίου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου, αν και η έρευνα που το υποστηρίζει αυτό είναι πολύ περιορισμένη. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας καλίου στο σώμα σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στην υγεία, όπως δυσκοιλιότητα, μυϊκούς σπασμούς και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα , όπως: ινσουλίνη, φάρμακα για τον διαβήτη, διουρητικά. Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν τα συνδυάσετε με μηλόξυδο.

Εν κατακλείδι αν και το μηλόξυδο χρησιμοποιείται από πολλούς με σκοπό την απώλεια βάρους, τα στοιχεία είναι αρκετά περιορισμένα. Η λήψη μηλόξυδου έχει επίσης πιθανούς κινδύνους για την υγεία, ενώ δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τα οφέλη του στην υγεία. Ωστόσο δεν είναι κακό να το προσθέτετε στο φαγητό σας.

Τέλος όπως έχω αναφέρει πολλές φορές ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι ή θεραπεία για να χάσετε κιλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.