WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε τα χρειαζόμαστε και πότε είναι περιττά


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Νοεμβρίου 2022

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε τα χρειαζόμαστε και πότε είναι περιττά
pexels
Το φαινόμενο των συμπληρωμάτων διατροφής, χάρη και στον τεράστιο αντίκτυπο στα ΜΜΕ, λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα από τα πολύ λίγα προϊόντα που έχουν ξεπεράσει την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και αποτελούν μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής ορίζονται ως τα προϊόντα διατροφής που προορίζονται για τη συμπλήρωση της κοινής δίαιτας και τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και μέταλλα ή άλλες ουσίες, όπως αμινοξέα, απαραίτητες λιπαρά οξέα, ίνες. Η χρήση τους στη διατροφή εξαρτάται επίσης από την τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών.

Πότε να παίρνετε συμπληρώματα;

Μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή από μόνη της παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να εγγυηθεί ένα υγιές σώμα και πνευματική ευεξία. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πότε υπάρχει πραγματική ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων, έχοντας παράλληλα υπόψη τη ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό από οποιαδήποτε κατάχρηση.

Αθλητισμός και συμπληρώματα: Οφέλη και παρενέργειες

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς εφαρμογής στους οποίους τα συμπληρώματα είναι σίγουρα χρήσιμα, για παράδειγμα σε αγωνιστικά αθλήματα, δηλαδή σε αθλητές που εκτελούν έντονες προπονήσεις και αγώνες η συμπλήρωση καθίσταται απαραίτητη ανάλογα με τις φυσικές συνθήκες και την πειθαρχία.

Όμως με την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την άνθηση των γυμναστηρίων, η κατανάλωση συμπληρωμάτων έχει γίνει μαζική . Δυστυχώς, η έλλειψη γνώσης, η άγνοια θεμελιωδών εννοιών όπως η δοσολογία και οι παρενέργειες, οδηγεί σε πολλά λάθη που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν.

Μεταξύ των συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους αθλητές - εκτός από τα συμπληρώματα φυσιολογικού ορού- υπάρχουν και τα πρωτεϊνικά όπως τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας που πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπό ιατρική επίβλεψη, γιατί η κατάχρησή τους είναι επιβλαβής για τους νεφρούς.

Γενικά, η απαραίτητη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί εύκολα να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι , τα αυγά, τα όσπρια , τα δημητριακά, το γάλα και τα παράγωγά του. Ακόμη και τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο και προϊόντα που στοχεύουν στην ενδυνάμωση μπορούν να αντικατασταθούν αποτελεσματικά με τροφές πλούσιες σε αυτές τις ουσίες.

Ένα άλλο συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται στον αθλητισμό, το οποίο μας προβληματίζει, είναι η κρεατινίνη η οποία βοηθάει τους μύες να εργαστούν σκληρότερα και προάγοντας τις διαδικασίες αποκατάστασης. Ωστόσο χρήση του δικαιολογείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (για παράδειγμα λόγω μειωμένης ικανότητας σύνθεσης ή αυξημένης ανάγκης) και μετά από ιατρική αξιολόγηση.

Συμπληρώματα αδυνατίσματος και υποκατάστατα γευμάτων

Ένας άλλος τομέας στον οποίο χρησιμοποιούνται συμπληρώματα και που αντιπροσωπεύει μια τεράστια επιχείρηση, είναι αυτός των διαιτών. Τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα αδυνατίσματος είναι συχνά εντελώς αναποτελεσματικά και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, οδηγώντας σε διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία.

Ακόμη και τα υποκατάστατα γεύματος, τα σνακ, οι μπάρες δεν έχουν από μόνα τους αδυνατιστική δράση, όπως συχνά υπονοεί η εσφαλμένη διαφήμιση, αλλά είναι χρήσιμα στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων που περιλαμβάνει και άλλα τρόφιμα.

Συμπληρώματα αντιγήρανσης

Η χρήση συμπληρωμάτων που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση και τα οποία βασίζονται κυρίως σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως πολυφαινόλες, κατεχίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε, είναι επίσης αμφιλεγόμενη .

Στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή θρεπτική δύναμη χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Σε αυτά τα προϊόντα οι πολυφαινόλες δρουν σε συνέργεια μεταξύ τους και με άλλες ουσίες, δημιουργώντας ένα μείγμα που ενισχύει τα θετικά τους αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, η συμπλήρωση ή η συμπλήρωση με μεμονωμένες ενώσεις δεν ωφελεί, όπως έχουν επιβεβαιώσει πολυάριθμες μελέτες.

Σε τι χρησιμεύουν τα συμπληρώματα διατροφής;

Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν έγκυρο στήριγμα σε πολλές παθολογίες, όπως οι φυτοστερόλες στην υπερχοληστερολαιμία, τα αντιοξειδωτικά στη γεροντική ωχρά κηλίδα, η γλυκοζαμίνη στην οστεοαρθρίτιδα, το απλό ασβέστιο στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται για εμφανείς ασθένειες, το συμπλήρωμα χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της ευημερίας και της ψυχοσωματικής ισορροπίας. Στην πραγματικότητα, πολλά συμπληρώματα είναι περιττά και θα ήταν αρκετό να ακολουθήσετε μια ποικίλη διατροφή και να λάβετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τα τρόφιμα που υπάρχουν στη φύση.

Τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε περίπτωση συγκεκριμένων ελλείψεων που πρέπει να αξιολογηθούν κατά περίπτωση, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (σίδηρος και φυλλικό οξύ). Για να καταλάβετε πότε πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητο να υπάρχει πραγματική ανάγκη , λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό από οποιαδήποτε κατάχρηση.

Εν κατακλείδι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να συνεισφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν ο γιατρός κρίνει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, μας παρέχει από μόνη της όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να εγγυηθεί ένα υγιές σώμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.