WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Covid, γρίπη ή RSV; Πώς να εντοπίσεις τις διαφορές στα συμπτώματα της «τριδημίας»


JTeam

14 Νοεμβρίου 2022

Covid, γρίπη ή RSV; Πώς να εντοπίσεις τις διαφορές στα συμπτώματα της «τριδημίας»
pexels
Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου αναπνευστικοί ιού συμπίπτει με την αναμενόμενη άνοδο των περιστατικών Covid-19 και την πρώιμη περίοδο γρίπης (τρι-δημία). Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς;

Γρίπη, Covid, RSV. Ο χειμώνας θα μας βρει (αν όχι ήδη) με ένα ισχυρό κοκτέιλ τριδημίας και οι ειδικοί προειδοποιούν για μεγάλη έξαρση. Για αρχή, ο αναπνευστικός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι ένας πολύ κοινός αερομεταδιδομενος αναπνευστικός RNA ιός. Κάθε χρόνο, ο RSV υπολογίζεται ότι προκαλεί 3,4 εκατομμύρια νοσηλείες και πάνω από 100.000 θανάτους παγκοσμίως. Τα ποσοστά μόλυνσης συνήθως κορυφώνονται κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες (από τέλη φθινοπώρου έως την άνοιξη). Ενώ ο RSV προκαλεί λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε άτομα όλων των ηλικιών και συγκαταλέγεται στις πιο κοινές λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας, η εμφάνιση και η σοβαρότητά του συχνά διαφέρουν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων και της κατάστασης του ανοσοποιητικού.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV μπορεί να μοιάζουν στην αρχή με αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή και άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV μπορεί να χειροτερέψουν αφού ο ιός φτάσει στους πνεύμονες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο βαθύς και πιο συχνός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και γρήγορη αναπνοή, μελανιασμένα χείλη ή νύχια, αφυδάτωση. Η δυσκολία στην αναπνοή μάλιστα συνεχίζεται και μετά την ανάρρωση.

Η νόσηση με Covid συνδέεται με απώλειας όσφρησης και γεύσης περισσότερο οπότε οι διαφορές ως προς τα συμπτώματα είναι αρκετά διακριτές. Η νόσος προκαλεί, εκτός από τον πυρετό, τον βήχα και την αναπνευστική δυσχέρεια, μία ποικιλία συμπτωμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης. Γενικά, τα συμπτώματα που διαρκούν, είναι σημάδι Covid.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιθανό να έχεις μολυνθεί ταυτόχρονα από δύο ιούς, ειδικά όταν υπάρχει έξαρση, όπως τώρα. Μπορεί να μη νοσήσεις ακριβώς την ίδια στιγμή αλλά για παράδειγμα μπορεί να ξεκινήσεις με βήχα και συμπτώματα κρυολογήματος και μετά να εμφανίσεις πυρετό.

Αυτό μας θυμίζει τη Flurona, δηλαδή την παράλληλη νόσηση από γρίπη και κορωνοϊό που ήταν περισσότερο σε έξαρση πέρσι. Τα συμπτώματα του όρου Flurona φαίνεται πως δεν είναι σοβαρά πέρα από το ότι προσβάλλουν την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Η γρίπη γενικά παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, γενική καταβολή, βήχα, μυαλγίες, ρινική καταρροή, δύσπνοια. Οι διαφορές στα συμπτώματα εδεν είναι πάντα εύκολα αναγνωρίσιμες γι΄αυτό καλό είναι να μην παραλείπεις να κάνεις τεστ για την ανίχνευση ή μη του Covid, φορώντας πάντα μάσκα και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.