WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης long Covid, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

26 Ιανουαρίου 2022

Οι 4 παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης long Covid, σύμφωνα με έρευνα
Pille R. Priske on Unsplash
Τα συμπεράσματα νέας μελέτης ξεκαθαρίζουν το τοπίο γύρω από τον long Covid

Υπάρχει μία ασάφεια γύρω από τον long Covid – κάποιοι το αποκαλούν νέο αυτοάνοσο, άλλοι αναρωτιούνται αν διαφέρει ο κίνδυνος εμφάνισής του από άτομο σε άτομο, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρα τα σωματικά, νευρολογικά και αντιληπτικά συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν μήνες μετά τη νόσηση με κορονοϊό.

Ομάδα ερευνητών που μελέτησε περισσότερους από 200 ασθενείς για δύο με τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους με Covid, κατέληξε σε βιολογικούς παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν αν ο ασθενής θα εμφανίσει long Covid. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell και κατέληξε στα παρακάτω 4 σημάδια, τα οποία φαίνεται να συνδέονται με το σύνδρομο αυτό.

Ένα από τα ευρήματα των επιστημόνων ήταν ότι τα επίπεδα RNA κορονοϊού στο αίμα όταν ο ασθενής βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της νόσησης, είναι ένδειξη του ικού φορτίου. Ένα ακόμη, είναι η παρουσία συγκεκριμένων αυτοαντισωμάτων – αντισωμάτων, δηλαδή, που, αντί να στραφούν εναντίον των παθογόνων εισβολέων, βάζουν στο στόχαστρό τους φυσιολογικούς ιστούς του σώματος (όπως στην περίπτωση του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας). Τρίτος παράγοντας είναι η εκ νέου ενεργοποίηση του ιού Epstein-Barr, ενός ιού που μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους σε νεαρή, συνήθως, ηλικία και στη συνέχεια γίνεται αδρανής.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι ο διαβήτης Τύπου 2, παρότι οι ερευνητές και άλλοι ειδικοί τονίζουν ότι σε μελέτες που ασχολούνται με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, ο διαβήτης είναι μόνο μία από τις πολλές ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης long Covid.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS