Η Ξανθή Τζερεφού στο JennyGr: «Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για τον σακχαρώδη διαβήτη. Δεν είναι ντροπή, είναι δύναμη»
Παναγιώτης Δαλαταριωφ
14 Νοεμβρίου 2022
Στην Διονυσίου Αεροπαγίτου, τον Ιούνιο του 2022, τα βήματα της Ξανθής Τζερεφού στην πασαρέλα του Βασίλη Ζούλια έγραφαν ιστορία. Η Ξανθή έγινε το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα που εμφανίστηκε σε runway με το μετρητή του σακχάρου της.
Με μια τόσο απλή κίνηση το νεαρό μοντέλο έκανε ένα πολύ δυνατό statement, χωρίς στην ουσία να χρειαστεί να φωνάξει για κάτι που δεν κάνει στην καθημερινότητά της. Η Ξανθή, απλά έκανε εκείνη τη στιγμή τη δουλειά της. Μόνο που είχε πάνω της ένα μικρό άσπρο «κουμπάκι».
«Ο διαβήτης δεν σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Κάθε μέρα η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη και με τον αισθητήρα δεν χρειάζεται να μετράμε την γλυκόζη μας με την κλασική μέθοδο του τρυπήματος στα δάχτυλά μας», έγραψε τότε στο λογαριασμό της στο Facebook.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, η Ξανθή Τζερεφού μιλά στο JennyGr και στέλνει το δικό της μήνυμα. Μιλά για τη ζωή και την καθημερινότητά της και στέκεται στους μύθους που έχει να αντιμετωπίσει ως άτομο με διαβήτη. Πόσο χρονών ήταν όταν έμαθε ότι έχει σακχαρώδη διαβήτη; Πώς το αντιμετώπισε; Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των δικών της ανθρώπων στο ψυχολογικό κομμάτι;
Η Ξανθή απαντά σε όλα τα ερωτήματα και με βεβαιότητα σού λέει: ο διαβήτης είναι δύναμη. Σπάσε τα ταμπού και μίλα ανοιχτά γι' αυτό!
Πότε προέκυψε ο σακχαρώδης διαβήτης στη ζωή σου;
Διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1 όταν ήμουν 7,5 ετών τον Ιανουάριο του 2006.
Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματά σου όταν έμαθες ότι πρέπει πλέον να ζεις με το διαβήτη;
Επειδή ήμουν αρκετά μικρή προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει. Όταν κατάλαβα,στο όριο που επέτρεπε η ηλικία μου ήθελα να μάθω περισσότερα. Ποτέ δεν σκέφτηκα πως είναι εμπόδιο.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των δικών σου ανθρώπων;
Οι δικοί μου άνθρωποι είναι αυτοί που με στηρίζουν. Πρέπει να κρατήσουν την ισορροπία, κυρίως μέσα τους. Ανησυχούν για εμένα όπως κι εγώ για εκείνους.Πολλές φορές γίνονται υπερπροστατευτικοί, κυρίως η μαμά μου αλλά καταλαβαίνω ως ένα σημείο.
Τι άλλαξε στην καθημερινότητά σου; Ποια είναι η ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείς;
Ουσιαστικά το μόνο που άλλαξε είναι πως χορηγώ εγώ την ινσουλίνη μου γιατί δεν παράγει το πάγκρεας μου.
Τι προσέχεις;
Διατροφικά; (γέλια). Αρχικά, να πούμε πως είναι τεράστιος μύθος πως οι διαβητικοί δεν τρώνε γλυκά και μακαρόνια! Εμείς με τον διαβήτη τύπου 1 τρώμε τα πάντα. Γνωρίζουμε και υπολογίζουμε τις μονάδες ινσουλίνης μας.
Αυτό που προσέχω είναι να έχω πάντα την ινσουλίνη μου μαζί .
Έχεις νιώσεις διαφορετική στον κοινωνικό σου περίγυρο;
Αυτόματα νιώθεις λίγο διαφορετική γιατί τα άλλα παιδάκια δεν κάνουν μετρήσεις και ενεσούλες. Κατά τα αλλά είναι τρόπος ζωής.
Ποια είναι τα σχέδια κι οι στόχοι σου;
Η ενημέρωση για τον διαβήτη και ο διαχωρισμός των τύπων. Η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη από την αμάθεια. Πόσες φορές έχω ακούσει φράσεις «Α, έχει και ο παππούς/ γιαγιά μου» , «Είχε και ο θείος μου και του έκαψαν το πόδι» ή «Μην τρως γλυκά και θα σου φύγει» και φυσικά το προσωπικά αγαπημένο μου « Σου έπεσε το ζάχαρο μάλλον βάλε λίγη ινσουλίνη».
Μετά την πασαρέλα, όπου εμφανίστηκες με το libre, άλλαξε κάτι στη ζωή σου;
Μου έστειλε αρκετός κόσμος μηνύματα υποστήριξης, απορίες τους και τις προσωπικές τους ιστορίες για τον διαβήτη. Κατά τα αλλά συνέχισα κανονικά την ζωή μου με ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Πιστεύω πως οι άνθρωποι που έχουμε την ευκαιρία να θίξουμε θέματα ταμπού πρέπει να μιλάμε. Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ όλο αυτό.
Ποιο είναι το μήνυμα που θες να στείλεις;
Το μήνυμα είναι ένα: Να σπάσουν όλοι τα ταμπού που υπάρχουν. Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για τον σακχαρώδη διαβήτη. Δεν είναι ντροπή, αντίθετα είναι δύναμη.
Read More
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.