WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτοξίνωση: Μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία;


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Νοεμβρίου 2022

Αποτοξίνωση: Μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία;
pexels
Η αποτοξίνωση είναι ένας δημοφιλής όρος στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας.

Οι αποτοξινώσεις βασίζονται στην ιδέα ότι για να παραμείνουμε υγιείς, πρέπει να καθαρίσουμε τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα μας. Οι άνθρωποι που τις προωθούν λένε ότι μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους και την πέψη, να μειώσουν τη φλεγμονή, να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όμως ενώ όλοι αυτοί μπορεί να είναι λογικοί στόχοι, η προσέγγιση είναι εσφαλμένη.

Οι αποτοξινώσεις συχνά περιλαμβάνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή την αποκοπή των επεξεργασμένων τροφίμων. Και ενώ υτή δεν είναι απαραίτητα κακή συμβουλή, ωστόσο, οι ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη είναι συχνά υπερβολικοί και παραπλανητικοί. Εστιάζοντας σε γρήγορες λύσεις που δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες.

Συνήθως, οι αποτοξινώσεις περιλαμβάνουν ακραίες ή αυστηρές αλλαγές στη διατροφή σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αφαίρεση ορισμένων τροφών

  • Να πίνετε νερό, χυμούς ή smoothies αντί να τρώτε

  • Νηστεία με ανθυγιεινό τρόπο

  • Να κόβετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων

Υπάρχουν οφέλη;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η αποτοξίνωση είναι αποτελεσματική ή προσφέρει οφέλη για την υγεία.

Τι νόημα έχει μια αποτοξίνωση;

Οι αποτοξινώσεις μπορεί να φαίνονται δελεαστικές επειδή φαίνεται να προσφέρουν μια γρήγορη λύση. Ωστόσο, συχνά απαιτούν ακραίες αλλαγές στη διατροφή σας και περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες συνήθειες.

Όσον αφορά την απομάκρυνση των τοξινών - ευτυχώς, το σώμα μας είναι απίστευτα καλά σχεδιασμένο για να απαλλαγεί από οτιδήποτε δεν χρειάζεται. Με λίγα λόγια, το σώμα μας αποτοξινώνεται φυσικά.

Τα όργανά μας εργάζονται συνεχώς για να απομακρύνουν τα απόβλητα και τα ανεπιθύμητα προϊόντα, όπως την περίσσεια γαλακτικού οξέος, τα νεκρά κύτταρα και την ουρία.

Κίνδυνοι

Οι αποτοξινώσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά δεν περιλαμβάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα και να προάγουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα αποτοξίνωσης

Αποτοξίνωση με χυμoύς ή smoothie

Συνήθως περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ανάμεικτων φρούτων και λαχανικών. Αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικά μέρη μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, είναι συνήθως χαμηλά σε πρωτεΐνες και λίπη.

Επίσης, οι χυμοί περιέχουν συχνά φρούτα και λαχανικά χωρίς τη φλούδα τους. Η αφαίρεση των φλοιών αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών, οι οποίες είναι βασικές για την υγεία του εντέρου.

Και για άτομα με ευαίσθητα έντερα, όπως αυτά με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ορισμένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα .

Αποτοξίνωση με νερό

Αυτή η αποτοξίνωση περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών με βάση το νερό, συχνά με προσθήκες όπως χυμός λεμονιού, μηλόξυδο ή πιπέρι καγιέν. Αν και αυτά τα συστατικά δεν είναι ανθυγιεινά, δεν είναι αρκετά από μόνα τους για να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα. Οι αποτοξινώσεις του χυμού λεμονιού και του μηλόξυδου μπορεί επίσης να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών.

Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων υγρών με βάση το νερό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ανισορροπίες στα επίπεδα ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο.

Νηστεία

Υπάρχουν πολλά είδη νηστείας, και μερικά περιλαμβάνουν εναλλασσόμενες ημέρες νηστείας. Ένα άτομο μπορεί να νηστεύει για 12-20 ώρες την ημέρα ή ακόμα και για 2-7 ημέρες. Ωστόσο, η νηστεία χωρίς προσεκτική εξέταση και υποστήριξη από έναν ειδικό μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς και τη γενική πείνα και την έντονη λαχτάρα.

Η νηστεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους και εντερικά συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, χαμηλή ενέργεια, κούραση και διατροφικές ελλείψεις.

Υγιείς εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποτοξινωθεί μόνο του. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Να ακολουθείτε μια ποικιλόμορφη και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά

  • Να πίνετε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας

  • Να αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

  • Να στοχεύετε σε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα

  • Να αποφεύγετε το κάπνισμα και τη μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

  • Να ασκείστε

  • Να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας και για χαλαρωτικές δραστηριότητες

Συναντάμε τοξίνες κάθε μέρα. Μερικές είναι απόβλητα που παράγει το σώμα μας και άλλες προέρχονται από το περιβάλλον. Οι αποτοξινώσεις μπορεί να φαίνονται δελεαστικές επειδή υπόσχονται μια γρήγορη λύση. Όμως τις περισσότερες φορές είναι μη ρεαλιστικές και το χειρότερο, μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Αν και δεν υπάρχει μαγική λύση για τη βελτίωση της υγείας σας, ωστόσο η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.