WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι πραγματική η αύξηση των διατροφικών διαταραχών στους άντρες;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Νοεμβρίου 2022

Είναι πραγματική η αύξηση των διατροφικών διαταραχών στους άντρες;
Νομίζεις ότι μόνο τα κορίτσια έχουν διατροφικές διαταραχές; Ξανασκέψου το. Τα αγόρια και οι άντρες εμφανίζουν επίσης ανορεξία, βουλιμία και διαταραχές υπερφαγίας.

Η έρευνα δείχνει ότι έως και το 25 τοις εκατό των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφική διαταραχή είναι άντρες. Είναι λοιπόν σαφές ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μόνο «γυναικείο ζήτημα».

Ο επιπολασμός των διατροφικών διαταραχών στους άντρες φαίνεται να αυξάνεται. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η συχνότητα των ακραίων διαιτών και των αποτοξινόσεων έχει υπερδιαπλασιαστεί στους άνδρες μεταξύ 1995 και 2005.

Το ανησυχητικό είναι ότι πολλοί άνδρες μένουν αδιάγνωστοι. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια λόγω του στίγματος και της κακής ευαισθητοποίησης ή επειδή ορισμένοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να μην κατανοούν το ζήτημα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία. Το στίγμα μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για πολλούς άνδρες και αυτό από μόνο του μπορεί να τους εμποδίσει να αναζητήσουν βοήθεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν αποτελούν επιλογή τρόπου ζωής και δεν αποτελούν μέσο για να κερδίσει κάποιος την προσοχή. Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή κάποιου. Επιπλέον, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι αυξημένος σε άτομα με διατροφική διαταραχή. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύεται ως αποτέλεσμα ιατρικών επιπλοκών που σχετίζονται με τη διαταραχή. Επίσης, η αυτοκτονία έχει συνδεθεί ως κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με διατροφική διαταραχή.

Οι παράγοντες κινδύνου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες φαίνεται να είναι ίδιοι. Αυτοί περιλαμβάνουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την τελειομανία, τον εκφοβισμό, συμπεριλαμβανομένου του βάρους και τα πειράγματα που σχετίζονται με το σώμα.

Επιπλέον, οι κοινωνικές πιέσεις για την επίτευξη ιδανικού σχήματος και μεγέθους σώματος ως δείκτης προσωπικής επιτυχίας είναι εξαιρετικά υψηλές. Πολλοί άντρες μπορεί να καταφύγουν σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και υπερβολική άσκηση για να επιτύχουν το «τέλειο» σχήμα και μέγεθος σώματος.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν προσήλωση στο βάρος, το σχήμα του σώματος, την ανάπτυξη των μυών και τις ατέλειες. Επίσης τα πιο εμφανή σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση αναβολικών στεροειδών, την υπερβολική άσκηση και μια αυστηρή ρουτίνα διατροφής.

Από όλες τις διατροφικές διαταραχές, οι άντρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαταραχή υπερφαγίας. Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από τη συχνή κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού, συχνά απουσία πείνας. Το άφθονο φαγητό συχνά κρύβει ένα βαθύτερο πρόβλημα. Τα αισθήματα ενοχής και κατάθλιψης πηγάζουν συνήθως από ένα επεισόδιο. Ένα άτομο που πάσχει από διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να καταφύγει σε νηστεία και περιοριστικές δίαιτες για να εξουδετερώσει τα αρνητικά συναισθήματα που συχνά ακολουθούν μια υπερφαγία.

Οι εικόνες τους τέλειου σώματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης πιθανό να διαστρεβλώσουν την αντίληψη ενός άνδρα για το τι είναι "ιδανικό". Αυτές οι φωτογραφίες μπορεί να καλλιεργήσουν μια εμμονή με τη διατροφή, το βάρος και την άσκηση. Συχνά θεωρείται ότι μόνο τα έφηβα κορίτσια υποκύπτουν σε τέτοιου είδους πιέσεις. Αλλά οι άνδρες μπορούν επίσης να πέσουν θύματα. Οι άνδρες, περισσότερο από ποτέ, βομβαρδίζονται από μηνύματα ότι η τελειότητα οδηγεί στην ανωτερότητα και σε μια πιο επιτυχημένη ζωή.

Ένα νέο τρομακτικό φαινόμενο που έχει εμφανιστεί στον ανδρικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια είναι η ανθυγιεινή εμμονή με τη λεγόμενη «υγιεινή διατροφή». Αυτό εκδηλώνεται ως νευρική ορθορεξία. Οι body builders και γενικά πολλοί αθλητές του γυμναστηρίου είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτή τη διαταραχή.

Η νευρική ορθορεξία μπορεί να εκδηλωθεί ως μια αθώα προσπάθεια να τρώτε πιο υγιεινά. Αλλά μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε εμμονή με την υγιεινή ή «καθαρή» διατροφή, αντί για την απώλεια βάρους. Αντί ο εγκέφαλος να προσηλώνεται στις θερμίδες, προσηλώνεται στην «καθαριότητα», που συχνά οδηγεί σε αποκοπή ενός αυξανόμενου αριθμού ομάδων τροφίμων, καταναγκαστικό έλεγχο των συστατικών και ακραία αγωνία όταν δεν υπάρχουν "ασφαλή' τρόφιμα.

Ενώ οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι εξουθενωτικές για τον πάσχοντα, είναι ενθαρρυντικό ότι η ανάρρωση είναι εφικτή. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς ανάρρωσης. Η αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και αποκατάσταση.

Τέλος είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας σε αυτόν τον τομέα. Οι γιατροί, οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και οι διαιτολόγοι πρέπει να μάθουν όχι μόνο να αναγνωρίζουν τα σημάδια αλλά και να εφαρμόζουν στρατηγικές όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δώσουν στον ασθενή την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να ξεπεράσει με επιτυχία τη διαταραχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.