WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι καλό να τρώμε 40 γραμμάρια τυρί κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Νοεμβρίου 2022

Γιατί είναι καλό να τρώμε 40 γραμμάρια τυρί κάθε μέρα
pexels
Το τυρί είναι παγκοσμίως αγαπητό και, δικαίως, γιατί είναι πολύ νόστιμο. Επιπλέον, είναι πραγματικά καλό για την υγεία. Οι επιστήμονες που ερευνούν όλα τα τυριά (η καλύτερη δουλειά ποτέ;) αποκάλυψαν μερικά νέα ευρήματα

Αλλά, πρώτα, ας τα πάρουμε από την αρχή. Συχνά υπεραπλουστεύουμε τη διατροφή εστιάζοντας σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι δεν τρώμε μόνο βιταμίνες, μέταλλα, λίπος ή υδατάνθρακες, τρώμε ολόκληρα τρόφιμα.

Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πάνω από δέκα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη γενική μας υγεία, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών και, φυσικά, την υγεία των οστών. Επίσης είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β1, Β12, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πρωτεΐνης.

Μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα βοηθά στη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων οστών σε σχέση συμπληρωματικές μορφές ασβεστίου. Ο φώσφορος και η πρωτεΐνη που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχύουν την πρόσληψη ασβεστίου από τα οστά.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα γαλακτοκομικά είναι όντως θερμιδογόνα. Όμως το γάλα, το γιαούρτι και, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το τυρί είναι σημαντικό να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

Για πολλά χρόνια αποφεύγαμε το τυρί λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β12 και πολλές άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τυριού δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού, παρά την περιεκτικότητά του σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, ορισμένα τυριά περιέχουν προβιοτικά, επομένως είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου σας.

Επίσης, δεν χρειάζεται να επιλέξετε τυριά με χαμηλά λιπαρά. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το λίπος που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κορεσμένα λιπαρά στα γαλακτοκομικά δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας όπως πιστεύαμε κάποτε.

Έτσι, αυτό θα πρέπει να διαλύσει κάθε αμφιβολία ως προς το γιατί οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές συνιστούν να τρώμε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων 40 γραμμαρίων τυριού, κάθε μέρα.

Εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν φέτα, τυρί κότατζ, μοτσαρέλα, ρικότα, τσένταρ και κατσικίσιο τυρί. Προσθέστε τα σε σαλάτες και ζυμαρικά, βάλτε τα σε τοστ ή σε μια πιατέλα, ή φάτε τα μόνα τους και κάντε το με ένα χαμόγελο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.