WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή και αιμορροΐδες: Ποιες τροφές να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Δεκεμβρίου 2022

Διατροφή και αιμορροΐδες: Ποιες τροφές να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε
pexels
Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τις αιμορροΐδες, τότε καλό θα είναι να προσαρμόσετε καταλλήλως τη διατροφή σας.

Γνωρίζατε ότι η ασθένεια των αιμορροΐδων είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται ήδη σε αιγυπτιακούς πάπυρους του 1700 π.Χ. και σε βαβυλωνιακά έγγραφα του 2500 π.Χ.; Επίσης αναφέρεται πολλές φορές στη Βίβλο, στην Παλαιά Διαθήκη και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ως η τιμωρία του Θεού για το χτύπημα των Φαρισαίων.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι περιπρωκτικές φλέβες που φλεγμένουν, διατείνονται και προκαλούν τα συμπτώματα της αιμορροιδοπάθειας. Βρίσκονται είτε στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου (εσωτερικές αιμορροΐδες) είτε στον πρωκτό (εξωτερικές αιμορροΐδες). Η διαταραχή είναι πολύ συχνή και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, αν και η επίπτωση αυξάνεται σε ηλικιωμένα άτομα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φλεγμονή των αιμορροΐδων και την εμφάνιση αιμορροϊδικής νόσου δεν είναι ακόμη καλά κατανοητοί. Σίγουρα υπάρχει ένα κληρονομικό υπόβαθρο, αλλά η διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν τεράστια επιρροή. Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που προδιαθέτει έντονα σε αυτή τη διαταραχή, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Κάνετε μια δουλειά που απαιτεί από εσάς να κάθεστε για πολλή ώρα

  • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα

  • Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που ερεθίζουν τον εντερικό βλεννογόνο

  • Συνήθης κατανάλωση αλκοόλ

  • Εγκυμοσύνη

Jenny.Gr
pexels

Η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Η πρώτη και ίσως πιο σημαντική θεραπεία συνίσταται, στην πραγματικότητα, στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας μέσω της κατάλληλης διατροφής.

Είναι αυτονόητο ότι η διατροφή για τις αιμορροΐδες είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχει κυρίως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Είναι επίσης απαραίτητο να ενυδατώνεστε επαρκώς καθημερινά και να αποφεύγετε το αλκοόλ και άλλα ποτά που μπορεί να ερεθίσουν τα έντερα.

Επιπλέον καλό θα ήταν να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών που ερεθίζουν τον γαστρικό βλεννογόνο, όπως τηγανητά, σοκολάτα και πικάντικα τρόφιμα, αλλά και τα ζωικά λίπη, ιδιαίτερα τα αλλαντικά τα λιπαρά τυριά.

Τέλος, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τροφές που προάγουν την κυκλοφορία , για παράδειγμα, όλα τα κόκκινα φρούτα ( κεράσια , σμέουρα , βατόμουρα ), καθώς και τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας των φλεβικών τοιχωμάτων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.