WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των μαλλιών σας για την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Δεκεμβρίου 2022

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των μαλλιών σας για την υγεία σας
pexels
Είτε είναι βαμμένα είτε φυσικά, το χρώμα των μαλλιών σας μπορεί να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για τη γενική σας υγεία—από ανεπάρκειες βιταμινών μέχρι τον κίνδυνο καρκίνου.

Το χρώμα των μαλλιών σας μπορεί να αποκαλύψει κάτι πολύ σημαντικό, όπως το γεγονός ότι όσες είναι ξανθές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον και ότι μια λευκή λωρίδα τρίχας μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών (Μιλάμε για φυσικό χρώμα μαλλιών εδώ).

Τι μπορεί να σημαίνει το χρώμα των μαλλιών σας για την υγεία σας

Αν είστε φυσικές ξανθιές ή κοκκινομάλλες

Οι ξανθές και κοκκινομάλλες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Γι αυτό είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα (ναι, αντηλιακό και τον χειμώνα ) και να ακολουθείτε τις συμβουλές πρόληψης του καρκίνου του δέρματος του Skin Cancer Foundation.

Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης μελάγχρωσης στα μαλλιά και του αυξημένου κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτό ισχύει τόσο για τις κοκκινομάλλες όσο και για τις ξανθές με πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Αν τα μαλλιά σας γκρίζαραν πρόωρα

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει «πρόωρο». Εάν τα μαλλιά σας γκριζάρουν πριν τα 30 (αν είστε μαύροι) ή πριν τα 20 (αν είστε Καυκάσιοι), αυτό θεωρείται πρόωρη απώλεια χρωστικής. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ νέοι για να έχετε γκρίζα μαλλιά στα σαράντα σας, αλλά αυτή είναι μια τυπική στιγμή για να ξεκινήσει η μετάβαση.

Η γενετική παίζει μεγάλο ρόλο στο πότε τα μαλλιά σου γκριζάρουν. Ωστόσο, τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά μπορεί να έχουν υποκείμενες μεταβολικές αιτίες. Τόσο η ανεπάρκεια Β12 όσο και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο γκρίζο τρίχωμα.

Μελαχρινές

Για τις μελαχρινές, η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να προσέξετε. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic , η τριχόπτωση δεν συμβαίνει μόνο στους άνδρες, αλλά και το 50% των γυναικών θα παρουσιάσουν αισθητή απώλεια μαλλιών.

Για να αποφύγετε την τριχόπτωση μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση σιδήρου μέσω τροφών, όπως το μπρόκολο, τα μπιζέλια, το τόφου, βρώμη και τα πλούσια σε σίδηρο κρέατα όπως το βοδινό κρέας, το αρνί.

Jenny.Gr
pexels

Βαμμένο χρώμα μαλλιών

Επειδή τα βαμμένα μαλλιά μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος, δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τις συνθήκες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με ένα χρώμα μαλλιών που δεν είναι δικό σας. Τούτου λεχθέντος, όσοι βάφουν τα μαλλιά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο και αν βάφετε τα μαλλιά σας πιο σκούρες αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, ίσως να θελήσετε να το ξανασκεφτείτε.

Ενώ υπάρχουν πολλές μη τοξικές βαφές μαλλιών στην αγορά, υπάρχουν και άλλες πολλές βαφές που περιέχουν χημικές ουσίες και πιθανές καρκινογόνες ουσίες.

Μελέτες έχουν συνδέσει τις επιλογές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βαφών μαλλιών, με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μη-Hodgkin λεμφώματος (NHL). Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό NHL θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Τέλος όσοι χρησιμοποιούν πιο σκούρες βαφές μαλλιών, ειδικά με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν NHL, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα μαλλιά πιο σκούρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.