WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ακολουθείτε μία ισορροπημένη δίαιτα


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Δεκεμβρίου 2022

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ακολουθείτε μία ισορροπημένη δίαιτα
pexels
Το βάρος δεν δείχνει αν η δίαιτα λειτουργεί.

Σήμερα θέλω να σας εξηγήσω ποια είναι τα πέντε σήματα που σας στέλνει το σώμα σας για να σας πει ότι οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθείτε έχουν αποτέλεσμα. Θέλω να μάθετε να σκέφτεστε ευρέως και όχι μόνο με όρους αριθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το βάρος είναι μόνο μία από τις πολλές παραμέτρους στις οποίες μπορείτε να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας και δυστυχώς είναι αυτή που σας μπερδεύει περισσότερο , επειδή έχει πολύ βαθιές έννοιες μέσα σας, ειδικά αν έχετε κάνει πολλές δίαιτες.

Πώς θα καταλάβετε εάν ακολουθείτε μία ισορροπημένη δίαιτα

Δεν νυστάζετε μετά τα γεύματα

Όταν οι διατροφικές σας συνήθειες είναι απόλυτα ισορροπημένες, τόσο όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά όσο και το γλυκαιμικό φορτίο, το σάκχαρό σας είναι σε κανονικά επίπεδα και δεν ανεβοκατεβαίνει σαν να βρίσκεστε σε ένα τρενάκι. Έτσι δεν βρίσκεστε πλέον να κοιμάστε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας και είστε πιο παραγωγικοί, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις απογευματινές απαιτήσεις.

Δεν λιμοκτονείτε

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή η αίσθηση της πείνας σας είναι πιο διαχειρίσιμη. Ναι, φυσικά, νιώθετε το γουργούρισμα στο στομάχι σας (αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους για να ξεχωρίσετε την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική πείνα), αλλά δεν είναι τόσο επιθετικό που να μην μπορείτε να το διαχειριστείτε. Στην πραγματικότητα, έχετε άφθονο χρόνο για να ετοιμάσετε το γεύμα σας και δεν πιάνετε τον εαυτό σας τσιμπολογάει κατά το μαγείρεμα.

Για τον ίδιο λόγο αντιλαμβάνεστε ακόμη περισσότερο τον κορεσμό. Σταδιακά το στομάχι σας γεμίζει με μικρότερα γεύματα, τα οποία σας βοηθούν επίσης να αφομοιώσετε καλύτερα .

Κοιμάστε καλά

Χάρη στην καλή λειτουργία της πέψης, ο ύπνος σας θα βελτιωθεί. Φυσικά μετά από ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο μπορεί να αντιληφθείτε το ακριβώς αντίθετο, αλλά θα είναι ακριβώς επειδή θα έχετε φάει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αυτή όμως είναι μια προσωρινή κατάσταση, που περιορίζεται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις. Στην καθημερινότητα, ωστόσο, θα παρατηρήσετε ότι το στομάχι σας θα πρήζεται λιγότερο ακόμα και μετά το δείπνο, ότι θα αποκοιμιέστε στον καναπέ μόνο όταν είστε πραγματικά κουρασμένοι και ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ύπνος σας θα είναι πραγματικά αναζωογονητικός.

Jenny.Gr
pexels

Είστε γεμάτοι ενέργεια

Άμεση συνέπεια, τόσο του γλυκαιμικού ελέγχου όσο και της καλύτερης ποιότητας ύπνου, είναι η σωματική αίσθηση που θα νιώσετε όταν ξυπνάτε. Θα είστε πιο ενεργητικοί , έτοιμοι να αντιμετωπίσετε μια νέα μέρα και η διάθεσή σας θα επηρεαστεί θετικά.

Δεν θα έχετε νεύρα

Μιλώντας για διάθεση, ξέρετε γιατί νιώσατε νευρικότητα κατά την τελευταία σας δίαιτα; Λοιπόν, συνέβη επειδή δεν ήταν ισορροπημένη. Όταν τρώτε πολύ λίγο ή στερείτε από τον εαυτό σας ορισμένα θρεπτικά συστατικά (όπως συμβαίνει όταν θέλετε να χάσετε βάρος γρήγορα), το σώμα σας στρεσάρεται.

Αυτό που πρέπει να είναι ενστικτώδες, δηλαδή η διατροφή, σας αγχώνει. Απαιτεί τέτοια συγκέντρωση από εσάς που καθιστά αδύνατο να χαλαρώσετε, τόσο που στο τέλος της ημέρας σχεδόν το μετανιώνετε. Μερικές φορές πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τη δίαιτα επειδή δεν θέλετε να σκέφτεστε τόσο πολύ το φαγητό…

Λοιπόν, εάν η διατροφή σας λειτουργεί, δεν αισθάνεστε νευρικοί, δεν έχετε εναλλαγές στη διάθεση. Νιώθετε ότι έχετε μια ισορροπημένη και ευχάριστη σχέση με το φαγητό.

Ξέρω καλά ότι έχετε κάνει πολλές δίαιτες και ότι μέχρι τώρα έχετε βαρεθεί και μάλιστα αποθαρρυνθεί. Ωστόσο, σας ζητώ να σταματήσετε για λίγο και να ακούσετε τον εαυτό σας. Το σώμα σου, σου στέλνει σήματα, εσύ δεν τα ακούς.