WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ιατρικό gaslighting: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις αν είσαι θύμα του


JTeam

25 Δεκεμβρίου 2022

Ιατρικό gaslighting: Τι είναι και πώς θα καταλάβεις αν είσαι θύμα του
pexels
Μήπως αναγνωρίζεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια;

Το gaslighting ψηφίστηκε η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster. Είναι ένας όρος που καθιερώθηκε στο dating, και όχι μόνο. Αφορά τις σχέσεις είτε προσωπικές, είτε φιλικές ακόμη και επαγγελματικές, και πήρε το όνομα από ένα πολύ φημισμένο έργο του Patrick Hamilton από το 1938.

Ο ορισμός του λεξικού για το gaslighting είναι η ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου, συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει ως συνέπεια «το θύμα να αμφισβητεί την εγκυρότητα των δικών του σκέψεων, την αντίληψη της πραγματικότητας ή τις αναμνήσεις του και συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού, αβεβαιότητα για τη συναισθηματική ή πνευματική σταθερότητα κάποιου και εξάρτηση από τον δράστη».

To εντυπωσιακό φέτος είναι πως οι αναζητήσεις για τη λέξη "gaslighting", στη διαδικτυακή έκδοση του λεξικού Merriam-Webster αυξήθηκαν κατά 1.750% σε σύγκριση με πέρσι. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως πέρα από τις πιο γνωστές μορφές του, υπάρχει και το ιατρικό gaslighting. Αν δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει ο όρος, παρατηρείται όταν ένας επαγγελματίας υγείας απορρίπτει τις ανησυχίες ή τα συμπτώματα ενός ασθενή και αποδίδει (λανθασμένα) την ασθένεια ή τα συμπτώματα σε ψυχολογικούς παράγοντες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα πως το κάνει σκόπιμα αλλά όπως και να έχει, αν έχεις παρατηρήσει τέτοια συμπεριφορά, σίγουρα έχεις πέσει έστω μια φορά στη ζωή σου θύμα του ιατρικού gaslighting.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές καθώς είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει μια σωστή διάγνωση και να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Από την άλλη, ίσως υποβληθείς σε εξετάσεις που είναι εντελώς περιττές ή κάνεις κάποιες θεραπείες που θα διαπιστώσεις αργότερα ότι δεν χρειαζόσουν.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, φαίνεται ότι το ιατρικό gaslighting επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τα ηλικιωμένα άτομα, τους Αφροαμερικανούς και τα μέλη της LGBTQ κοινότητας. Μάλιστα σύμφωνα με άλλη μελέτη, οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματά του.

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι θύμα

Είναι πολύ πιθανό να το έχεις αντιληφθεί καθώς τα σημάδια είναι αρκετά εμφανή αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν έχεις πέσει θύμα του gaslighting και δυσκολεύεσαι να το αναγνωρίσεις:

Ο γιατρός που έχεις επισκεφθεί:

- Δεν σου δίνει καθόλου τον λόγο, σε διακόπτει και δεν σε αφήνει να εξηγήσεις με λεπτομέρεια τι έχεις (συμπτώματα κλπ).

- Ακόμη κι αν ισχυρίζεσαι ότι πονάς, υποβαθμίζει τα λεγόμενά σου και σε αμφισβητεί.

- Δεν σε στέλνει για βασική απεικόνιση ή εργαστηριακή εξέταση, ώστε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει μια διάγνωση.

- Προσπαθεί να περιγράψει εκείνος τα συμπτώματά σου, υποβαθμίζοντας ό,τι του λες πως έχεις.

- Θεωρεί ότι τα συμπτώματά σου είναι ψυχοσωματικά κι έτσι δεν σε παραπέμπει για σχετική εξέταση προκειμένου να γίνει έλεγχος για πιθανή ασθένεια.

- Είναι επικριτικός και συμπεριφέρεται με αγένεια.

Εσύ όμως ξέρεις το σώμα σου καλύτερα από τον καθένα γι΄αυτό καλό είναι να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη προτού πειστείς πως όλα τα φαντάζεσαι και πως ό,τι αισθάνεσαι, είναι στο μυαλό σου. Το gaslighting κρύβεται παντού και θέλει προσοχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.