WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν την παραμονή Πρωτοχρονιάς;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν την παραμονή Πρωτοχρονιάς;
pexels
Οι θάνατοι από έμφραγμα σημειώνονται με το υψηλότερο ποσοστό τις γιορτές

Τις ημέρες των γιορτών όλοι θα φάμε λίγο περισσότερο από το κανονικό και μπορεί και να πιούμε και λίγο παραπάνω. Δυστυχώς όμως για μερικούς ανθρώπους, υπάρχει ένα κόστος πέρα ​​από τον στομαχόπονο ή το hangover.

Μια μελέτη που διεξάχθηκε τον Μαΐου 2021 στο International Journal of Cardiology έδειξε ότι η καρδιακή θνησιμότητα είναι υψηλότερη την Πρωτοχρονιά από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Επίσης η American Heart Association (AHA) αναφέρει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Εάν λοιπόν αισθάνεστε σημάδια ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Εάν νιώσετε πόνο στο στήθος, δύσπνοια πάνω από τους πνεύμονες, πόνο στη γνάθο ή στον αυχένα, ναυτία ή πόνο στο χέρι ή στον ώμο σας, αυτά μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής προσβολής.

Σύμφωνα με μια μελέτη οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιά σημειώνονται στις 31 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός εμφανίζεται την 1η Ιανουαρίου.

Τι σχέση έχει το άγχος

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε το χρόνιο άγχος που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του έντονου ρυθμού της περιόδου των γιορτών.

Διαθέστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και γιορτάστε με μέτρο. Και να θυμάστε ότι αν δεν αφιερώσετε χρόνο για την ευεξία σας, θα αναγκαστείτε να αφιερώσετε χρόνο για την ασθένειά σας.

Τέλος ο καλύτερος - ο πιο αλάνθαστος - τρόπος για να έχετε υγιή καρδιά είναι να γνωρίζετε τι τρώτε και τι πίνετε, ιδίως την περίοδο των γιορτών. Μπορεί να φαίνεται αδύνατο όταν το ζεστό σουφλέ βγαίνει από τον φούρνο ή ο ξάδερφός σας προσφέρει άλλον έναν γύρο μαρτίνι, αλλά το μέτρο είναι φίλος σας.

Η άσκηση είναι επίσης σημαντική. Όσο ελκυστικό κι αν είναι να χαλαρώνετε κατά τη διάρκεια των διακοπών, προσπαθήστε να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι για να μειώσετε το άγχος, να κάψετε θερμίδες και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.