WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ματιών σας για την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Ιανουαρίου 2023

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ματιών σας για την υγεία σας
pexels
3 πράγματα που μπορεί να αποκαλύψει το χρώμα των ματιών σας για την υγεία σας

Ο κίνδυνος για ορισμένες παθήσεις, όπως το μελάνωμα , μπορεί να συνδέεται με το χρώμα των ματιών σας. Το χρώμα των ματιών σας καθορίζεται κυρίως από τη γενετική. Αν και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την όρασή σας και να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας.

Ωστόσο, το χρώμα της ίριδας σας μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για την υγεία σας από όσα νομίζετε. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για τα σκούρα και ανοιχτόχρωμα μάτια και όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις.

Σκούρα μάτια: Μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Το χρώμα των ματιών σας μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για τη συνολική υγεία των ματιών σας. Μια σκουρόχρωμη ίριδα μπλοκάρει περισσότερο το υπεριώδες φως, το οποίο είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το επιπλέον φως που μπαίνει στα μάτια των ατόμων με ανοιχτόχρωμες ίριδες μπορεί να τους προκαλέσει περισσότερο εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.

Σκούρα μάτια: Μπορεί να έχετε χαμηλότερο κίνδυνο μελανώματος

Οι σκουρόχρωμες ίριδες μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος από καρκίνο του δέρματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention , οι ερευνητές πήραν δείγματα DNA και συγκέντρωσαν τα δεδομένα έκθεσης στον ήλιο από σχεδόν 500 λευκά παιδιά, ηλικίας 6 έως 10 ετών, για τέσσερα χρόνια.

Τα παιδιά με το γονίδιο των μπλε ματιών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σπίλους σε σύγκριση με παιδιά χωρίς το γονίδιο. Ο αριθμός των σπίλων που αναπτύσσουν οι άνθρωποι κατά την παιδική ηλικία μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με μπλε ή πράσινα μάτια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μελανώματος των ματιών, πιθανότατα επειδή έχουν λιγότερη χρωστική ουσία που απορροφά το φως για να προστατεύει τα μάτια από τις βλάβες από τον ήλιο. Ανεξάρτητα από το χρώμα των ματιών σας, ωστόσο, είναι απαραίτητο να προστατεύετε πάντα τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν το 99% έως 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας ή φακούς επαφής που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Jenny.Gr
pexels

Ανοιχτά μάτια: Μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να έχετε λεύκη

Σε μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 3.000 άτομα με λεύκη, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται σε υγιή χρωστικά κύτταρα και προκαλεί κηλίδες στο δέρμα.

Οι ερευνητές εντόπισαν 13 γονίδια που συνδέονται με προδιάθεση για λεύκη. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τη νόσο είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν μπλε ή γκρίζα μάτια σε σχέση με εκείνους που δεν την είχαν. Από τους ασθενείς με λεύκη το 43% είχε σκούρα μάτια, το 30% είχε πράσινα μάτια και το 27% είχε μπλε ή γκρίζα μάτια.

Τα άτομα με λεύκη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος , ο διαβήτης τύπου 1 και η νόσος του θυρεοειδούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.