WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή 2023: Οι 8 τάσεις που διαμορφώνουν τη νέα χρονιά και κάνουν καλό


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Ιανουαρίου 2023

Διατροφή 2023: Οι 8 τάσεις που διαμορφώνουν τη νέα χρονιά και κάνουν καλό
Pexels
Αυτές οι διατροφικές τάσεις θα κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία σας το 2023

Ο κλάδος της διατροφής αλλάζει συνεχώς, με πολλές νέες τάσεις στα τρόφιμα να εμφανίζονται χρόνο με το χρόνο. Μερικές από αυτές τις τάσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά υπάρχουν μερικές που είναι εδώ για να μείνουν.

Αν και μπορεί να μην δείτε μοντέρνες δίαιτες σε αυτήν τη λίστα, θα βρείτε όμως διατροφικές τάσεις που θα κάνουν τη διαφορά στην υγεία σας το 2023.

Κατανάλωση περισσότερων φυτών

Δεν χρειάζεται να γίνετε vegan για να ακολουθήσετε μια φυτική διατροφή, απλώς και μόνο η αύξηση των φυτών στη διατροφή σας έχει πολλά οφέλη από μόνη της.

Η διατροφή με βάση τα φυτά εξακολουθεί να αυξάνεται σε δημοτικότητα ως μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της διατροφής και πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το 2023 ως ένας πιο οικονομικός τρόπος διατροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας τρόπος ζωής με βάση τα φυτά συνδέεται με τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και σε ένα πιο υγιές βάρος. Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγος ή vegan για να αποκομίσετε αυτά τα πιθανά οφέλη – μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρά βήματα, ενσωματώνοντας 1-2 γεύματα χωρίς κρέας κάθε εβδομάδα.

Κατανάλωση βιώσιμων θαλασσινών

Τα βιώσιμα και άγρια ​​θαλασσινά αυξάνονται, καθώς πολλοί αναζητούν προϊόντα υψηλότερης ποιότητας. Η επιλογή του σολομού Αλάσκας που αλιεύεται άγρια ​​ή του αργεντίνικου λαβράκι με βιώσιμη εκτροφή είναι δύο από τους πρωτοπόρους στα βιώσιμα θαλασσινά.

Τα τρόφιμα με βιώσιμη προέλευση και παραγωγή έχουν αποκτήσει σημαντική ώθηση και προβλέπω ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν το 2023. Από τα βιώσιμα θαλασσινά και την εστίαση σε επιλογές φυτικής προέλευσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε τόσο την υγεία σας όσο και τον πλανήτη.

Περισσότερα όσπρια

Τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές είναι όλα όσπρια και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Από τις Μπλε Ζώνες έως τη Μεσογειακή Διατροφή, οι υγιείς πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τακτικά όσπρια και είναι εδώ για να μείνουν το 2023.

Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική προσθήκη για το 2023. Ενσωματώστε μισό φλιτζάνι όσπρια την ημέρα και βελτιώστε την υγεία του εντέρου, σταθεροποιήστε το σάκχαρο στο αίμα και μειώστε την αρτηριακή πίεση.

Επικεντρωθείτε στα οικογενειακά δείπνα

Αν και η αύξηση των οικογενειακών γευμάτων που σημειώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας έχει κάπως εξαλειφθεί, μια αναμενόμενη τάση για το 2023 είναι να ετοιμάζονται περισσότερα γεύματα στο σπίτι λόγω του αυξανόμενου κόστους των τροφίμων και του πληθωρισμού.

Όπως προτείνει η έρευνα , η επιστροφή στα οικογενειακά γεύματα ευθυγραμμίζεται επίσης με μια άλλη τάση που σχετίζεται με τα τρόφιμα: την υιοθέτηση της διατροφικής κουλτούρας για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με το φαγητό. Τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να διαμορφώσουν θετικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Jenny.Gr
pexels

Η διαισθητική διατροφή

Σύμφωνα με το CDC, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε έξαρση περιστατικών διατροφικών διαταραχών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών από το 2019-2022. Η διαισθητική διατροφή και η προσέγγιση χωρίς δίαιτα έχουν γίνει πιο δημοφιλείς στους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Αναμένουμε να δούμε αυτή την τάση να συνεχιστεί το 2023 καθώς οι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια για τις διατροφικές τους διαταραχές ή τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές τους .

Με την άνοδο της διαισθητικής διατροφής, οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη δίαιτα και προσπαθούν να βρουν έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Γνωρίζουμε ότι η χρόνια δίαιτα έχει άμεση επίδραση στην ψυχική μας υγεία και μπορεί να δημιουργήσει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Η αναζήτηση βοήθειας και η προσπάθεια για μια θετική σχέση με το φαγητό είναι μια τάση που μπορούμε να υιοθετήσουμε.

Ενσωμάτωση τροφών από διάφορους πολιτισμούς

Μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021 δηλώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ των επαγγελματιών της διατροφής. Πολλοί διαιτολόγοι έχουν εμφανιστεί έκτοτε εκφράζοντας την ανάγκη για εκπροσώπηση όλων των υποβάθρων στον τομέα της διατροφής, καθώς και στα τρόφιμα που προτείνουν οι διαιτολόγοι στους ασθενείς και τους πελάτες τους.

Η αναζήτηση διαφορετικών τροφίμων συνεχίζει να αποτελεί τάση και προτεραιότητα τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στις υπηρεσίες φαγητού. Αυτό μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να αυξηθεί η διατροφική ποικιλομορφία μέσω νέων τύπων λαχανικών ή οσπρίων και να ενσωματωθούν περισσότερα βότανα και μπαχαρικά, τα οποία είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που ενεργούν ως αντιοξειδωτικά και τροφοδοτούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας.

Αυτή η τάση μπορεί επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα συμπεριληφθούν σε συζητήσεις για τη διατροφή και την υγεία, επειδή βλέπουν τους πολιτισμούς τους να αντιπροσωπεύονται και να αγκαλιάζονται.

Farm-to-table

Το Farm-to-table αποκτά ένα εντελώς νέο νόημα εδώ. Το Homesteading είναι η πρακτική της καλλιέργειας της δικής σας τροφής και της εκτροφής των δικών σας ζώων στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε δει μια τεράστια αύξηση των ανθρώπων που απομακρύνονται από την πόλη. Το Homesteading, ή ακόμα και η οικιακή κηπουρική, ήταν σε άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Προσωπικά μου άρεσε να βλέπω την τάση του homesteading να αυξάνεται. Η καλλιέργεια των δικών σας φρούτων και λαχανικών, η εκτροφή των δικών σας ζώων και η δημιουργία μιας κοινότητας με άλλους τοπικούς αγρότες αλλάζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων προς το καλύτερο. Μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα των προϊόντων, το πόσο ανθρώπινα εκτρέφονται τα ζώα και την ποιότητα του κρέατος ή των γαλακτοκομικών που τρώτε.

Επιλογή ανακυκλωμένων προϊόντων διατροφής

Τα ανακυκλωμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν προϊόντα που διαφορετικά θα είχαν πάει χαμένα. Σκεφτείτε φλούδες φρούτων, πολτούς λαχανικών και εξαγόμενες ίνες από φυτά. Ακριβώς επειδή διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί, δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Τα ανακυκλωμένα προϊόντα είναι ένας τρόπος για να υποστηρίξετε τόσο την υγεία σας όσο και τον πλανήτη. Παραδείγματα ανακυκλωμένων προϊόντων εμφανίζονται παντού. Αγαπάμε το ReGrained για την επαναχρησιμοποίηση κόκκων από τη διαδικασία παρασκευής μπύρας και τη δημιουργία θρεπτικών αλεύρων. Ομοίως, η Ugly Company μετατρέπει τα απορριπτόμενα φρούτα σε σνακ αποξηραμένων φρούτων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.