WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά, πόσο καλό είναι το τυρί για την υγεία μας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιανουαρίου 2023

Τελικά, πόσο καλό είναι το τυρί για την υγεία μας;
pexels
Να τρώμε τυρί ή να μην τρώμε; Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση.

Είτε φτιάχνουμε ένα πλατό με τυριά, είτε βάζουμε μια φέτα σε ένα τοστ ή τσιμπολογάμε σκέτο τυρί, φαίνεται να είναι πανταχού παρόν στη ζωή μας.

Είναι όμως καλό το τυρί για την υγεία μας;

Ναι και όχι. Το τυρί έχει κάποια σπουδαία οφέλη, αλλά έχει και κάποια αρνητικά, όπως η ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.

Οφέλη του τυριού στην υγεία

Σίγουρα, το τυρί είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα, αλλά τι αντίκτυπο έχει στο σώμα μας;

Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών

Η κατανάλωση τυριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τερηδόνας με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα το μάσημα μιας φέτας τυριού διεγείρει τη ροή του σάλιου στο στόμα σας. Το σάλιο βοηθά στη διάσπαση της πλάκας και απομακρύνει τη ζάχαρη. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα των βακτηρίων στο στόμα σας χάρη στην καζεΐνη (η κύρια πρωτεΐνη του τυριού) και την πρωτεΐνη ορού γάλακτος που βρίσκεται στο τυρί.

Βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου

Το κότατζ, το προβολόνε και το ελβετικό τυρί είναι μεταξύ των τύπων τυριών που περιέχουν προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που μπορούν να διατηρήσουν ή να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να είναι ωφέλιμα για διάφορα μέρη του σώματός σας: τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα μάτια, το ανοσοποιητικό σύστημα και το πεπτικό σύστημα. Το σώμα σας δεν παράγει ακόρεστα λιπαρά οξέα, επομένως συνήθως τα λαμβάνουμε από τροφές όπως τα ψάρια.

Το USDA συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν 200 γραμμάρια ή και περισσότερα λιπαρά ψάρια κάθε εβδομάδα, που είναι περίπου 250 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Jenny.Gr
pexels

Λοιπόν, είναι υγιεινό το τυρί;

Το τυρί περιέχει ασβέστιο, λίπος και πρωτεΐνη — και περιέχει επίσης ποσότητες βιταμινών Α , Β, 12, ψευδάργυρο και ριβοφλαβίνη. Έχει επίσης σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Για πολλούς το τυρί είναι η κύρια πηγή ασβεστίου στη διατροφή τους. Και μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ανθρώπους να καλύψουν αυτές τις ανάγκες σε ασβέστιο. Παρέχει επίσης πρωτεΐνη, την οποία χρειαζόμαστε πγια να διατηρήσουμε τους μύες μας δυνατούς και υγιείς.

Και να θυμάστε, ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε ασβέστιο είναι από τη διατροφή σας, όχι από ένα συμπλήρωμα.

Τώρα ας μιλήσουμε για τα μειονέκτηματα…

Το τυρί είναι πλούσιο σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι και χαμηλό σε φυτικές ίνες. Άρα κάποιος με σοβαρά καρδιακά προβλήματα που προσπαθεί πραγματικά να παρακολουθήσει την αρτηριακή του πίεση θα πρέπει πιθανώς να περιορίσει ή να παραλείψει το τυρί λόγω της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.

Είναι κακό να τρώμε τυρί κάθε μέρα;

Λοιπόν, ας φτάσουμε στο ερώτημα που όλοι αναρωτιόμαστε: Μπορείτε να τρώτε τυρί κάθε μέρα; Όλα εξαρτώνται από το πώς είναι η υπόλοιπη διατροφή σας. Εάν είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, το να καταναλώνετε 60 με 80 γραμμάτια τυρί την ημέρα μπορεί να είναι ασφαλές. Αν όμως έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την καρδιά σας, θα ήταν καλύτερο να παραμείνετε σε 30 γραμμάρια τυριού ή ίσως και λιγότερο από αυτό μερικές φορές την εβδομάδα.

Εάν είστε έγκυος, καλό είναι να μην καταναλώνετε ποικιλίες μη παστεριωμένων τρυιών, γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια. Και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, ορισμένα τυριά όπως η παρμεζάνα, έχουν χαμηλότερες ποσότητες λακτόζης. Αλλά είναι πραγματικά καλύτερο να προσπαθήσετε να περιορίσετε την ποσότητα τυριού που καταναλώνετε εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Εν κατακλείδι το τυρί έχει αρκετά οφέλη. Και ενώ θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα που τρώτε λόγω ορισμένων μειονεκτημάτων. Το να το απολαμβάνετε με μέτρο είναι σίγουρα πολύ καλό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.