WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιανουαρίου 2023

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας
pexels
Η σχέση μεταξύ της υγείας των ματιών και της διατροφής είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι νομίζουμε.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ματιών; Λοιπόν, υπάρχουν περισσότερα από όσα νομίζατε, με μια μυριάδα θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και βιταμινών από μια ποικιλία ομάδων τροφίμων που παίζουν ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση των ματιών μας.

Αντιοξειδωτικά

Οι βιταμίνες Α, C και Ε βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Όλα τα ολόκληρα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, ωστόσο, υπάρχει υψηλότερη ποσότητα που βρίσκεται σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή γαλακτοκομικών προϊόντων με έντονα χρώματα, από το κρέας και τα ψάρια.

Για παράδειγμα, καλές πηγές βιταμίνης Α βρίσκονται στο τυρί, τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι και τα λαχανικά με βήτα-καροτίνη, όπως τα κόκκινα, κίτρινα και πράσινα (φυλλώδη) λαχανικά (χρωματιστές πιπεριές, καρότα, σπανάκι, κολοκύθα). Καλές πηγές βιταμίνης C μπορούν να βρεθούν στα εσπεριδοειδή, τα μούρα, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Καλές πηγές βιταμίνης Ε μπορούν να βρεθούν σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, φυτικά έλαια και φύτρο σίτου.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Γνωστά και ως αντιοξειδωτικά από την οικογένεια των καροτενοειδών, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη παίζουν εξειδικευμένο ρόλο στην όρασή σας, καθώς αυτά είναι τα μόνα διατροφικά καροτενοειδή που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή. Καλές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης περιλαμβάνουν τον κρόκο αυγού, το καλαμπόκι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι romaine, πράσινα παντζάρια), τα σταφύλια, τα ακτινίδια και το πορτοκάλι.

Jenny.Gr
pexels

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 συχνά βοηθούν στη διαχείριση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της ξηροφθαλμίας. Αυτά είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της διατροφής μας, καθώς το σώμα μας δεν είναι σε θέση να τα παράγει φυσικά. Οι πηγές ωμέγα-3 προέρχονται είτε από θαλάσσια τρόφιμα (θαλασσινά και ψάρια) είτε από φυτικές πηγές (καρύδια, σπόροι κάνναβης, λιναρόσποροι).

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται περιστασιακά, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γενική υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του NHMRC, συνιστάται οι υγιείς άνδρες και γυναίκες να πίνουν όχι περισσότερα από 10 τυπικά ποτά την εβδομάδα και όχι περισσότερα από 4 τυπικά ποτά κάθε μέρα.

Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμαστε από το σπίτι, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές σχετικά με τον χρόνο μπροστά στην οθόνη:

  • Διατηρήστε μια απόσταση μεταξύ της οθόνης του υπολογιστή και του προσώπου σας.

  • Κάντε διαλείμματα μεταξύ του χρόνου οθόνης, καθώς το να αφιερώνετε πολύ χρόνο σε μια συσκευή καταπονεί τα μάτια σας.

  • Είναι ιδανικό ο φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου να είναι πιο φωτεινός από τις συσκευές σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.