WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι που δεν έχεις ισορροπημένο βάρος και τι μπορείς να κάνεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιανουαρίου 2023

5 λόγοι που δεν έχεις ισορροπημένο βάρος και τι μπορείς να κάνεις
pexels
Μήπως ενώ έχετε ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, νιώθετε οτι δεν έχετε ακόμη καλλιεργήσει μια θετική σχέση με το φαγητό;

Μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό όταν είστε πραγματικά προσεκτικοί σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και τις επιλογές του τρόπου ζωής σας, αλλά τελικά δεν βλέπετε τα αποτελέσματα που είχατε στο μυαλό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό στον τομέα της υγείας και της ευεξίας.

Ίσως έχετε δοκιμάσει κάθε δίαιτα, έχετε λάβει κάποιες συστάσεις από φίλους σας ή έχετε κάνει κάποια έρευνα στο σπίτι για να βρείτε τις "καλύτερες" τροφές για κατανάλωση και τις "καλύτερες τροφές" προς αποφυγή. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές σας, η ζυγαριά δεν αντικατοπτρίζει τη σκληρή δουλειά σας. Και ως αποτέλεσμα, νιώθετε απογοήτευση, απογοήτευση και απογοήτευση. Υπάρχουν πέντε συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δεν έχετε ισορροπημένο βάρος και σήμερα τους μοιράζομαι μαζί σας.

Τι είναι το ισορροπημένο βάρος;

Πριν συζητήσουμε γιατί μπορεί να μην έχετε ισορροπημένο βάρος, ας προσδιορίσουμε πρώτα τι είναι αυτό. Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά το ισορροπημένο βάρος δεν καθορίζεται από τον αριθμό στη ζυγαριά, αντ’ αυτού περιλαμβάνει πολλά περισσότερα.

Το ισορροπημένο βάρος είναι η φυσική κατάσταση στην οποία ενσωματώνετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, μια συνειδητή νοοτροπία για το φαγητό και μια θετική σχέση με το φαγητό και το σώμα σας. Σε αυτήν την ισορροπημένη ενσωμάτωση, μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό, ενώ δίνετε προτεραιότητα στη διατροφή που συμβάλει στην υγεία και ευεξία. Το ισορροπημένο βάρος σημαίνει ότι νιώθετε σίγουροι και άνετα με τα σώμα σας και φυσικά απολαμβάνετε ελεύθερα το φαγητό και τα ποτά έξω με τους φίλους σας. Το ισορροπημένο βάρος μπορεί ακόμη και να αλλάξει ανάλογα με το στάδιο της ζωής σας.

Σημαίνει ότι είστε σε θέση να εξασκήσετε την αυτοσυμπόνια, ενώ παράλληλα κάνετε αλλαγές στις τρέχουσες συνήθειές σας.

Αν όμως νιώθετε ότι ακόμα δεν έχετε πετύχετε όλα τα παραπάνω απλά συνεχίστε την ανάγνωση…

Jenny.Gr
pexels

5 λόγοι για τους οποίους δεν έχετε ισορροπημένο βάρος

Η επιτυχία σας καθορίζεται από έναν αριθμό

Αυτός είναι ο κύριος και πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη στο ισορροπημένο βάρος του. Όταν η επιτυχία σας καθορίζεται από έναν αριθμό, και μόνο από έναν αριθμό, ρυθμίζετε τον εαυτό σας να αποτύχει.

Καταρχάς η ζυγαριά είναι ένας ανακριβής δείκτης υγείας. Δεν σας αποκαλύπτει τίποτα για τη μυϊκή σας μάζα, τη σχέση σας με το φαγητό, τις καθημερινές σας συνήθειες, τα εργαστηριακά επίπεδα ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο.

Επιπλέον η ζυγαριά δεν αντικατοπτρίζει το πώς ή γιατί κάνετε αλλαγές. Από την άλλη μεριά η εστίαση στον αριθμό της ζυγαριάς συχνά προωθεί και ενθαρρύνει μια κακή εικόνα σώματος καθώς και διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες. Σας κάνει να πιστεύετε και να σκέφτεστε: «Δεν έχει σημασία τι κάνω ή πώς το κάνω, αρκεί να φτάσω αυτόν τον αριθμό». Μπορεί επίσης να διαιωνίσει τη σκέψη του «όλα ή τίποτα». Όταν η ζυγαριά είναι ο μοναδικός σας δείκτης επιτυχίας, σας στερεί να βρείτε το ισορροπημένο βάρος σας.

Είστε σε έναν κύκλο του «όλα ή τίποτα»

Όταν βρίσκεστε σε έναν κύκλο «όλα ή τίποτα», είναι πολύ δύσκολο να επιτύχετε και να διατηρήσετε το ισορροπημένο βάρος σας. Και είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να βιώνει κάποιος τον κύκλο του όλα ή τίποτα.

Αυτή η συχνή, ακραία διακύμανση στις πράξεις και τις τάσεις καθιστά αδύνατο να βρείτε την ισορροπία. Παλεύετε συνεχώς με τον εαυτό σας και το σώμα σας, αντί να συνεργάζεστε. Αν διαπιστώσετε ότι βιώνετε πάντα το ένα ή το άλλο άκρο, αντί να βρίσκετε μια ισορροπία μεταξύ των δύο, αυτός μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να βρείτε το ισορροπημένο βάρος σας.

Η ενοχή και η υπερηφάνεια υπαγορεύουν τις διατροφικές σας επιλογές

Διαπιστώνετε ότι νιώθετε συχνά ενοχές αφού κάνετε ορισμένες επιλογές τροφίμων; Ότι τρώτε ως απάντηση στα συναισθήματά σας και όχι ως απάντηση στη σωματική πείνα; Ή ότι είστε αναγκασμένοι να φάτε ορισμένα τρόφιμα, επειδή αισθάνεστε ότι πρέπει;

Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, η ηθική και το συναίσθημα μπορεί να ελέγχουν τις συνήθειές σας σχετικά με το φαγητό. Όταν αποδίδουμε ετικέτες στα τρόφιμα, όπως καλό ή κακό, σωστό ή λάθος, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ενοχές και σύγχυση. Μπορεί ακόμη και να νιώθετε εκτός ελέγχου σχετικά με ορισμένα ή και όλα τα τρόφιμα.

Αυτή η νοοτροπία σας κάνει να τρώτε φαγητό που δεν θέλετε πραγματικά να φάτε επειδή πιστεύετε ότι «πρέπει». Σας κάνει επίσης να αποφεύγετε ή να περιορίζετε πράγματα που πραγματικά θέλετε να φάτε επειδή πιστεύετε ότι «δεν πρέπει». Αυτό προκαλεί μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ των εγγενών αναγκών σας. Ως αποτέλεσμα, το φαγητό γίνεται εμμονή, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για εσάς να βρείτε το ισορροπημένο βάρος σας.

Σας κατακλύζουν οι διατροφικές πληροφορίες

Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες για τη διατροφή εκεί έξω, και υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις, με αποτέλεσμα να νιώθετε μπερδεμένοι. Αν διαπιστώσετε ότι μεταπηδάτε από τη μια δίαιτα στην άλλη, τη μια αποτοξίνωση στην άλλη ή συχνά κόβετε τρόφιμα και τα προσθέτετε ξανά, μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποια υπερφόρτωση πληροφοριών.

Αντιθέτως εάν έχετε τη σωστή πληροφορία γύρω από τη διατροφή θα μπορέσετε φτάσετε και να διατηρήσετε το ισορροπημένο βάρος. Όταν αυτό που υπάρχει στο πιάτο σας, σας κάνει να αισθάνεστε χορτασμένοι, γεμάτοι ενέργεια και ικανοποίηση, ενώ ταυτόχρονα έχετε και καλή γεύση, είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε το ισορροπημένο βάρος σας.

Παλεύετε με το συναισθηματικό φαγητό

Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να σημαίνει ότι τρώτε για να ξεχάσετε κάποιο δυσάρεστο γεγονός ή επειδή δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια αγχωτική κατάσταση. Όταν καταλήγετε να τρώτε με σκοπό να καταπνίξετε τα συναισθήματά σας και όχι ως απάντηση στις σωματικές ενδείξεις, μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε το ισορροπημένο βάρος. Ουσιαστικά αναζητάτε τροφή για να διορθώσετε κάτι ή να αλλάξετε κάτι που δεν γίνεται να αλλάξει, με αποτέλεσμα τη σύγχυση και την απογοήτευση. Το να προσέχετε πώς αισθάνεστε και να αντιμετωπίζετε κατάλληλα αυτά τα συναισθήματα ή τους στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη.

Jenny.Gr
pexels

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σταματήσετε και να σκεφτείτε αυτά που μόλις συζητήσαμε. Παλεύετε συνεχώς με τον αριθμό στη ζυγαριά; Τρώτε λόγω συναισθήματος; Νιώθετε στρες ή ένοχοι γύρω από το φαγητό; Κατακλύζεστε από διατροφικές πληροφορίες; Αν ναι, η εξάσκηση του mindful eating (Ενσυνείδητη διατροφή) και της ισορροπημένης διατροφής είναι το καλύτερο βήμα για να βρείτε το ισορροπημένο βάρος σας και να συμφιλιωθείτε με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.