WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς αλλάζουν οι διατροφικές σας ανάγκες καθώς μεγαλώνετε και τι να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Φεβρουαρίου 2023

Πώς αλλάζουν οι διατροφικές σας ανάγκες καθώς μεγαλώνετε και τι να κάνετε
pexels
Τα εξωτερικά φυσικά σημάδια της γήρανσης είναι εμφανή. Αλλά υπάρχουν επίσης αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας, οι οποίες είναι λιγότερο αισθητές, όπως η αλλαγή στις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά

Αν θέλετε να κατανοήσετε πώς αλλάζουν οι ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά καθώς μεγαλώνετε και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσαρμοστείτε για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε υγιείς, τότε συνεχίστε την ανάγνωση.

Χρειάζεστε λιγότερο σίδηρο

Μετά την εμμηνόπαυση, πιθανότατα θα χρειαστείτε λιγότερο σίδηρο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δεν χάνετε πλέον αίμα κατά τη μηνιαία εμμηνόρροια, τα επίπεδα σιδήρου στην κυκλοφορία παραμένουν πιο σταθερά.

Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να είναι επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου λόγω προβλημάτων απορρόφησης ή χαμηλής όρεξης. Μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με τις τροφές που μπορείτε να φάτε και που περιέχουν σίδηρο και αν χρειάζεστε ή όχι συμπλήρωμα.

Είστε πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση

Η λήψη αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός σας, καθώς βοηθά στη διατήρηση της λίπανσης των αρθρώσεων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, μεταξύ άλλων. Έτσι, η αφυδάτωση μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο κίνδυνο για την υγεία.

Χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το σώμα σας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες καθώς μεγαλώνετε. Αυτός ο μειωμένος μεταβολισμός σχετίζεται άμεσα με την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία (γνωστή ως σαρκοπενία). Μετά την ηλικία των 30 ετών, μπορείτε να χάνετε έως και 5 τοις εκατό των μυών σας ανά δεκαετία.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά θα σας βοηθήσει να λάβετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε ακόμα κι αν λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.

Μια στρατηγική για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών (καθώς και την ενδυνάμωση των οστών) είναι η προπόνηση δύναμης. Πριν ξεκινήσετε, μιλήστε με το γιατρό σας για να συζητήσετε τυχόν προβλήματα υγείας και συνεργαστείτε με έναν προσωπικό γυμναστή για να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και στόχους.

Jenny.Gr
unsplash

Η ικανότητά σας να απορροφάτε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μειώνεται

Καθώς μεγαλώνετε, η ικανότητά σας να απορροφάτε και να χρησιμοποιείτε ορισμένα θρεπτικά συστατικά γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή το σώμα σας παράγει λιγότερες πεπτικές ουσίες, Για παράδειγμα μπορεί να έχετε πρόβλημα στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 λόγω της μειωμένης οξύτητας του στομάχου.

Ομοίως, ορισμένα φάρμακα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται ή μεταβολίζονται. Τα αντισπασμωδικά, για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να λάβετε τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση την απορρόφηση σιδήρου.

Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσει ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να λείπουν από το σώμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.