WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 είδη άσκησης που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Φεβρουαρίου 2023

Τα 3 είδη άσκησης που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
unsplash
Δείτε μερικές από τις καλύτερες αντιφλεγμονώδεις ασκήσεις

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος να αυτοθεραπεύεται καταπολεμώντας τραυματισμούς και λοιμώξεις. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα, οδηγώντας σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Επίσης καθώς μεγαλώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλάζει και ως μέρος αυτής της αλλαγής, το σώμα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ισορροπήσει τη φλεγμονώδη απόκρισή μας. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιας ή χρόνιας φλεγμονής.

Η φλεγμονή που σχετίζεται με την ηλικία έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το να καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή, να δίνετε προτεραιότητα στον καλό ύπνο και να διατηρείτε τα επίπεδα άγχους σας χαμηλά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής ή να επιβραδύνετε την πρόοδό της. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τη φλεγμονή και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι να γυμνάζεστε.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης και να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα γενικά, δοκιμάστε να προσθέσετε μία ή όλες αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ασκήσεις στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης.

Το περπάτημα

Ειλικρινά, το να πάτε για μια βόλτα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Όχι μόνο είναι δωρεάν και προσβάσιμο σχεδόν σε όλους, αλλά ο χρόνος που αφιερώνεται στο περπάτημα προσφέρει πολλά ευεργετικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ενέργειάς σας, της βελτίωσης της μνήμης σας και της μείωσης του άγχους.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη φλεγμονή. Είναι πλέον γνωστό ότι οι ίδιες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται για τη ρύθμιση της φλεγμονής απελευθερώνονται επίσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το τζόκινγκ ή το περπάτημα είναι περισσότερο από αρκετό για να αποκομίσουμε τα οφέλη της άσκησης και να μειώσουμε τη φλεγμονή.

Προπόνηση δύναμης

Η άρση βαρών, ελαφρών ή βαριών, είναι το κλειδί εάν θέλετε να προστατεύσετε το σώμα σας από τη φλεγμονή και τις διαρκείς επιπτώσεις της και αυτό γιατί η προπόνηση δύναμης προκαλεί αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, μια ανασκόπηση μελετών στο British Journal of Sports Medicine αποκάλυψε ότι οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συσχετίστηκαν με 10 έως 17 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο του πνεύμονα.

Jenny.Gr
pexels

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από το να εντυπωσιάζεις τους φίλους σου με μια άψογη στάση (αν και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό). Αυτή η πρακτική μας προσκαλεί να συντονιστούμε με το σώμα μας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να απελευθερώσουμε τα συναισθήματα που έχουμε κρύψει.

Μια συστηματική ανασκόπηση 15 μελετών που περιελάμβαναν περισσότερους από 900 συμμετέχοντες στο Biological Research for Nursing, διαπίστωσε επίσης ότι το να κάνεις γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, χρόνιο στρες και ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η γιόγκα μειώνει τη φλεγμονή όχι μόνο βελτιώνοντας την κυκλοφορία και σταθεροποιώντας την αναπνοή, αλλά και ηρεμώντας το μυαλό και το νευρικό σύστημα. Για να αποκομίσετε πραγματικά τα οφέλη, να είστε προσεκτικοί με την αναπνοή σας ενώ κάνετε γιόγκα . Η αναπνοή από τη μύτη βοηθάει στη ρύθμιση του στρες και επομένως στη μείωση της φλεγμονής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.