WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει με τη γιόγκα και γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς θα καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει με τη γιόγκα και γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία σας
unsplash
Εάν κατά τη διάρκεια της πρακτικής της γιόγκα σας κόβεται η αναπνοή, ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ένταση.

Μετά την πρακτική της γιόγκα, πολλοί από εμάς παρατηρούμε ότι το μυαλό μας είναι πιο καθαρό και ήρεμο και φαίνεται να υπάρχει λίγη περισσότερη ενέργεια στη διάθεσή μας. Η γιόγκα μπορεί επίσης να είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους στη ζωή μας.

Όμως, ανάλογα με το είδος της γιόγκα που κάνετε και πόσο συχνά, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να το παρακάνετε.

Υπάρχουν πολλοί τύποι γιόγκα και εάν είστε υγιείς, είναι πιθανώς ασφαλές για εσάς να κάνετε μια μέτρια ποσότητα γιόγκα κάθε μέρα, ειδικά εάν ακολουθείτε μια ποικιλία διαφορετικών στυλ.

Όμως πολλές φορές μπορεί να το παρακάνετε και να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, όπως τραυματισμούς. Λοιπόν, πώς ακριβώς μπορείτε να το παρακάνετε όταν πρόκειται για τη γιόγκα; Και πώς θα καταλάβετε πότε πιέζετε πολύ το σώμα σας.

Πώς μπορεί να το παρακάνετε με τη γιόγκα

Πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά σωματικά και παραλείπετε τις ημέρες ανάπαυσης

Το να πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά σωματικά μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε γιόγκα για αρκετές συνεχόμενες ημέρες χωρίς ανάπαυση. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και κόπωση στους διάφορους μυς και τις αρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων όπως τραυματισμούς από υπερβολική χρήση.

Παρακολουθείτε μαθήματα που είναι πολύ προχωρημένα ή πολύ έντονα

Τα μαθήματα που είναι πάνω από το επίπεδό σας ή αυτά που είναι πολύ αυστηρά μπορεί να σας κάνουν να το παρακάνετε και να κινδυνεύσετε να τραυματιστείτε. Αν είστε αρχάριος, βρείτε ένα μάθημα εισαγωγικού επιπέδου σε όποιο στυλ σας ενδιαφέρει. Πολλά μαθήματα με περιγραφές όπως «core power yoga» ή «power vinyasa» είναι μεσαίου ή προχωρημένου επιπέδου, που σημαίνει κίνηση σε συνδυασμό με την αναπνοή και συχνά διδάσκεται με ταχύτερο ρυθμό.

Εάν είστε νεότεροι και πιο υγιείς, πιθανότατα θα έχετε μεγαλύτερη ευκολία στην προσαρμογή και την απόλαυση μερικών από τα πιο απαιτητικά στυλ γιόγκα, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με ένα μάθημα αρχαρίου.

Λάβετε επίσης υπόψη το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Εάν βρίσκεστε σε χαμηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης ή εάν έχετε ένα πρόβλημα υγείας που περιορίζει τις σωματικές σας ικανότητες, αναζητήστε ένα μάθημα με ρυθμό που σας ταιριάζει και δεν είναι πολύ επίπονο.

Τα σημάδια ότι πιέζετε πολύ το σώμα σας

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν πιέζετε το σώμα σας πέρα ​​από τα όριά σας κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα είναι να προσέχετε την αναπνοή σας. Δεν πρέπει να λαχανιάζετε πολύ, ώστε να μην μπορείτε να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας σωματικά στη γιόγκα ή να δουλέψετε τους μυς σας, αλλά δεν θέλετε να μείνετε με κομμένη την ανάσα.

Εξ ορισμού, η γιόγκα έχει να κάνει με την εστίαση στην αναπνοή. Αν τρέμετε και αν η αναπνοή σας είναι πολύ δύσκολη, αυτό δεν είναι γιόγκα. Αν όντως σας κόβεται η αναπνοή κατά τη διάρκεια της γιόγκα, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάνετε στάσεις για τις οποίες δεν είστε έτοιμοι ή ότι το μάθημα δεν σας ταιριάζει.

Ο πολύς πόνος είναι άλλο ένα σημάδι ότι μπορεί να το παρακάνετε με τη γιόγκα. Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι γιόγκι μπορεί να αισθάνονται ότι το έχουν παρακάνει μια ή δύο μέρες μετά από ένα μάθημα.

Εάν έχετε κάποιο (αλλά όχι εξουθενωτικό) πόνο σε λιγότερο χρησιμοποιούμενους μύες που εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας ή δύο ημερών, αυτή είναι πιθανώς μια φυσιολογική και υγιής απάντηση στην πρόκληση του σώματός σας. Αν όμως ο πόνος που νιώθετε δεν εξαφανίζεται μετά από μερικές μέρες, τότε μπορεί πραγματικά να το έχετε παρακάνει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερβολικής γιόγκα;

Εάν το παρακάνετε με τη γιόγκα μπορεί να οδηγηθείτε σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς, όπως συμβαίνει και σε άλλη φυσική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με έρευνα 1.336 δασκάλων γιόγκα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Yoga Therapy , η υπερβολική προσπάθεια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμού κατά τη διάρκεια της γιόγκα. Οι εκπαιδευτές ανέφεραν ότι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί αφορούσαν τον αυχένα, το κάτω μέρος της πλάτης, το γόνατο, τον ώμο και τον καρπό.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο Orthopedic Journal of Sports Medicine , εξέτασε τραυματισμούς από τη γιόγκα που έστειλαν τους ανθρώπους στον γιατρό μεταξύ 2001 και 2014 και διαπίστωσε ότι τα διαστρέμματα και τα τεντώματα στο στήθος, την πλάτη, τους ώμους και την κοιλιά ήταν η αιτία του 46,6 τοις εκατό των τραυματισμών. Κάνοντας επίσης συνέχεια μόνο ένα στυλ γιόγκα μπορεί να επιδεινώσει τους υπάρχοντες τραυματισμούς ή να προκαλέσει έναν νέο.

Η υπερβολική χρήση της hot yoga- η οποία συνήθως ασκείται σε δωμάτια με θερμοκρασία μεταξύ 90 και 105 βαθμών - μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ναυτία ή ομίχλη που μπορεί να προέλθει είτε από αφυδάτωση είτε από ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Ένα από τα οφέλη της hot yoga είναι ότι οι μύες ζεσταίνονται πιο γρήγορα, αλλά ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι μερικές φορές, όταν είστε σε ένα ζεστό περιβάλλον, πραγματικά δεν ξέρετε αν έχετε κάποιο τράβηγμα ή εάν έχετε τραυματίσει έναν σύνδεσμο. Σε αντίθεση με τους μυς και τους τένοντες, οι σύνδεσμοι δεν προορίζονται για τέντωμα.

Συμβουλές για μια υγιή πρακτική γιόγκα

Το κλειδί για μια υγιή και χαρούμενη πρακτική γιόγκα είναι η ισορροπία. Για να μην το παρακάνετε (ή για να επιστρέψετε σε καλό δρόμο αν πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά με τη γιόγκα), καθορίστε τι μπορείτε να κάνετε.

Δοκιμάστε μια μίνι πρακτική. Προσπαθήστε να αφιερώσετε σύντομες συνεδρίες των 15 ή 20 λεπτών . Ακόμα κι αν γυμνάζεστε κάθε μέρα, με τις μικρές συνεδρίες ο κίνδυνος υπερβολικής χρήσης από τις στάσεις θα είναι σχετικά χαμηλός.

Ακούστε το σώμα σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν αγνοείτε τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας. Αν νιώθετε ότι καταπονείστε, οι μύες σας τρέμουν ή δεν μπορείτε να διατηρήσετε καλή ευθυγράμμιση, θα πρέπει να βγείτε από τη στάση για μερικές στιγμές. Μπορείτε πάντα να ξαναμπείτε στη στάση και να την κρατήσει για λίγο περισσότερο.

Κάντε ένα διάλειμμα. Εάν η πρακτική σας επικεντρώνεται σε έναν στόχο, όπως η οικοδόμηση δύναμης ή το να γίνετε πιο ευέλικτοι, σκεφτείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας μια μέρα ξεκούρασης μεταξύ των μαθημάτων. Δίνοντας στους μυς λίγο χρόνο για να επισκευαστούν, μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε περισσότερη δύναμη.

Ξεκινήστε να εξερευνάτε τις φιλοσοφίες της γιόγκα. Υπάρχουν περισσότερα στην πρακτική από το να πιέζετε τον εαυτό σας σωματικά και η εξερεύνηση αυτών των άλλων πτυχών μπορεί να σας βοηθήσει να μην το παρακάνετε. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να είστε πιο γενναιόδωροι και πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.