WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια βάρους vs απώλειας λίπους: Ποια είναι η διαφορά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Φεβρουαρίου 2023

Απώλεια βάρους vs απώλειας λίπους: Ποια είναι η διαφορά;
pexels
Που να στοχεύσετε; Στην απώλεια λίπους ή στην απώλεια βάρους;

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από προγράμματα που στόχο έχουν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα. Μερικά απαιτούν μια ελεγχόμενη δίαιτα, άλλα απαιτούν να τρώτε σε καθορισμένες ώρες. Όμως που πρέπει να στοχεύσετε; Στην απώλεια βάρους ή στην απώλεια λίπους;

Τι είναι η απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους είναι η μείωση του συνολικού σωματικού σας βάρους. Αυτό το βάρος περιλαμβάνει μύες, λίπος και νερό.

Τι είναι η απώλεια λίπους;

Εδώ είναι η κύρια διαφορά μεταξύ της απώλειας βάρους και της απώλειας λίπους: Η απώλεια λίπους αναφέρεται στην απώλεια βάρους από λίπος και είναι πιο υγιεινός στόχος από την απώλεια βάρους. Τις περισσότερες φορές, όταν μιλάμε για την επιθυμία να χάσουμε βάρος, μιλάμε πραγματικά για την επιθυμία να χάσουμε λίπος. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή το υπερβολικό λίπος είναι δυνητικά επικίνδυνο, αλλά και επειδή δεν θέλετε να απαλλαγείτε από τον άπαχο ιστό.

Απώλεια βάρους vs απώλειας λίπους

Η διαφορά απώλειας βάρους και απώλειας λίπους απαιτεί βαθύτερη ανάλυση. Η απώλεια λίπους είναι πιο συγκεκριμένη από την απώλεια βάρους. Μπορούμε να χάσουμε σωματικό λίπος μειώνοντας τις θερμίδες, όπως και με την απώλεια βάρους. όμως η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε για την απώλεια λίπους, έναντι της απώλειας βάρους, είναι πιο σημαντική. Πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σχετικά με την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών , δηλαδή την πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών.‍ Στη πραγματικότητα ο βασικός δείκτης της επιτυχίας σας είναι το ποσοστό σωματικού σας λίπους και όχι η ζυγαριά.

Απώλεια λίπους, όχι απώλεια βάρους

Τα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος - αλλά μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας θα είναι με τη μορφή νερού και μυών. Και όπως αναφέραμε παραπάνω, η πραγματική επιτυχία στη διατήρηση των κιλών μακροπρόθεσμα έγκειται στη διατήρηση των μυών. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ της απώλειας βάρους και της απώλειας λίπους.

Jenny.Gr

Γιατί πρέπει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα

Η απώλεια μυών έχει επιζήμια αποτελέσματα, επειδή η απώλεια βάρους με τη μορφή μυών μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε σε κατάσταση ηρεμίας, καθιστώντας ευκολότερο να ανακτήσετε τα κιλά που μπορεί να έχετε χάσει. Όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε ενώ ξεκουράζεστε.

Η διατήρηση ενός υγιούς ποσοστού μυών έχει πολλά οφέλη, όπως:

  • Διατήρηση υγιών επιπέδων λίπους στο αίμα

  • Ρύθμιση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα

  • Έλεγχος της φλεγμονής

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη αναλογία λίπους προς μύες με χρόνιες ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Πώς να χάσετε λίπος και να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι θα χάσετε βάρος με τη μορφή λίπους και είτε θα διατηρήσετε είτε θα αποκτήσετε μυϊκή μάζα:

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για όλους (όχι μόνο για αθλητές) και βασικό συστατικό της απώλειας λίπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε σέικ πρωτεΐνης κάθε μέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται από μια ισορροπημένη διατροφή. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των οστών και παίζει ρόλο στις μεταβολικές αντιδράσεις, την ανοσολογική απόκριση, βοηθά στην κυτταρική επισκευή, σχηματίζει αιμοσφαίρια και πολλά άλλα.

Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση των μυών και την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων μυών, ειδικά όταν χάνετε βάρος. Η συνιστώμενη διατροφική ποσότητα πρωτεΐνης είναι 0,8-1,2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Υδατάνθρακες

Ωστόσο, η προτεραιότητα στην πρωτεΐνη δεν σημαίνει ότι θα κόψετε τους υδατάνθρακες. Το να κόβετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων δεν είναι καλή κίνηση για να μειώσετε το λίπος. Η έρευνα δείχνει ότι η υγιής, βιώσιμη απώλεια βάρους συμβαίνει πραγματικά με την κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας υγιεινών τροφών όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες και περιορίζοντας τα επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα.

Άσκηση

Η άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνετε την απώλεια λίπους χωρίς απώλεια μυών. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον μεταβολισμό και να αποτρέψετε την απώλεια μυών.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους θα σας βοηθήσει να χάσετε συνολικά το λίπος και όχι από ειδικά μέρη του σώματος, όπως είναι η κοιλιά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.