WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αυξάνονται τα καρδιακά επεισόδια στους νέους;


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί αυξάνονται τα καρδιακά επεισόδια στους νέους;
pexels
Νομίζετε ότι είστε πολύ νέοι για να ανησυχείτε για καρδιακές παθήσεις ; Ξανασκεφτείτε το.

Ένας μικρότερος αριθμός κεριών γενεθλίων δεν προσφέρει ανοσία από τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Θέλετε αποδείξεις; Απλώς κοιτάξτε αυτήν την έρευνα, η οποία δείχνει μια ανησυχητική αύξηση των καρδιακών προσβολών για άτομα κάτω των 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Τρόπος ζωής και κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Λοιπόν, μπορεί κάποιος στα 20 του να πάθει έμφραγμα; Ναι, αλλά δεν ήταν πάντα τόσο συνηθισμένο όσο είναι σήμερα. Κάποτε ήταν αρκετά ασυνήθιστο για κάποιον μικρότερο των 40 ετών να βιώσει μια καρδιακή προσβολή. Λοιπόν, τι άλλαξε; Βασικά, ο τρόπος που ζούμε. Μεγάλο μέρος της αύξησης των καρδιακών προσβολών στη νεαρή ηλικία μπορεί να αποδοθεί σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Περισσότερος χρόνος καθισμένοι μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή

  • Τρώτε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα γρήγορου φαγητού

  • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα

Αυτές οι συνήθειες ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία, γι αυτό και πρέπει να δοθεί προσοχή στην πρόληψη.

Αιτίες πρώιμων καρδιακών προσβολών

Ο κίνδυνος μιας πρώιμης καρδιακής προσβολής μπορεί να αναπτυχθεί ή να επιταχυνθεί μέσω των παρακάτω.

Διαβήτης τύπου 2

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αυξημένα καρδιακά επεισόδια στο νεότερο πληθυσμό συμπίπτουν με την αύξηση του διαβήτη τύπου 2. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στην πραγματικότητα διπλασιάζεται εάν έχετε διαβήτη - και αυτά τα προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν από νεαρή ηλικία, σύμφωνα με το CDC.

Ο λόγος; Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω του διαβήτη μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, η οποία διακόπτει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας.

Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν άλλες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) και της παχυσαρκίας .

Κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες. Το κάπνισμα αλλάζει τη χημεία του αίματός σας, η οποία μπορεί να καταστρέψει τις αρτηρίες σας, καθιστώντας πιο δύσκολη τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο απόφραξης που προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Κατάχρηση ουσιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να αναφέρουν κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαριχουάνας και κοκαΐνης.

Οικογενειακό ιστορικό

Η γενετική μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να πάθετε πρώιμη καρδιακή προσβολή. Ο κληρονομικός κίνδυνος καρδιακής νόσου ορίζεται από την ύπαρξη ενός:

Άνδρα συγγενής πρώτου βαθμού (όπως ο πατέρας, ο αδελφός ή ο γιος σας) ηλικίας κάτω των 55 ετών με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Γυναίκα συγγενής πρώτου βαθμού (όπως η μητέρα, η αδερφή ή η κόρη σας) ηλικίας κάτω των 65 ετών με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές πρόληψης καρδιακής προσβολής

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα έμφραγμα είναι να αποτρέψετε την εξέλιξη των παραγόντων κινδύνου καρδιακής προσβολής προτού εξελιχθούν. Όσο νωρίτερα αναλάβετε δράση, τόσο καλύτερα θα είστε.

Αυτό σημαίνει να αλλάξετε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Να ασκηθείτε περισσότερο. Η άσκηση 150 λεπτών μέτριας έντασης την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

  • Να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Η απώλεια μόλις πέντε επιπλέον κιλών μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σας.

  • Να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ωφελήσει το σώμα σας με πολλούς τρόπους.

  • Διαχειριστείτε το άγχος και την αρτηριακή πίεση. Το να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος θα κάνει καλό στην καρδιά σας.

  • Κόψτε το κάπνισμα. Χρειάζεστε κίνητρο για να κόψετε αυτά τα τσιγάρα; Δείτε τα οφέλη για την υγεία που θα αρχίσετε να απολαμβάνετε σχεδόν αμέσως μετά την τελευταία ρουφηξιά.

  • Μάθετε το ιστορικό της καρδιάς της οικογένειάς σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γενετική σας, αλλά η γνώση είναι το κλειδί για τη λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών καρδιακών προβλημάτων.

Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής - υψηλή αρτηριακή πίεση, περίμετρος μέσης, - και να εργαστούμε για να τους διορθώσουμε.

Δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους παράγοντες κινδύνου», προειδοποιεί. Αλλά είναι σημαντικό να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, διαφορετικά ο ρυθμός καρδιακής προσβολής σε άτομα σε νεαρή ηλικία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.