WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θαλασσινά: Τελικά αυξάνουν τη χοληστερίνη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Φεβρουαρίου 2023

Θαλασσινά: Τελικά αυξάνουν τη χοληστερίνη;
unsplash
Τα θαλασσινά εν όψει της περιόδου της νηστείας κατέχουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας.

Τα θαλασσινά προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12 και D, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επιπλέον, τα περισσότερα είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρόλα όμως τα θετικά που μας προσφέρουν, πολλοί τα αποφεύγουν, εξαιτίας της φήμης που έχουν ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Αληθεύει όμως αυτή η φήμη ή είναι ακόμα ένας διατροφικός μύθος;

Καταρχάς για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να ξεδιαλύνουμε ότι υπάρχουν δυο πηγές χοληστερόλης: Αυτή που προέρχεται από τη διατροφή και αυτή που συνθέτει το ήπαρ. Πολλές μελέτες έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται όσο αφορά τη διαιτητική χοληστερόλη, αυτή δηλαδή που υπάρχει στις τροφές και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη του πλάσματος. Και μέχρι στιγμής η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η διαιτητική χοληστερόλη δεν επιφέρει καμία αλλαγή σε αυτή του αίματος.

Jenny.Gr
unsplash

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό ενώ τα θαλασσινά περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, σύμφωνα με την American Heart Association (ΑΗΑ) η κατανάλωση των θαλασσινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον κάποια θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερίνης.

Συνεπώς όσοι πρέπει να προσέξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους μπορούν να καταναλώνουν θαλασσινά, αρκεί να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, τα άτομα που παρουσιάζουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία θα ήταν ωφέλιμο να δείξουν περισσότερη προσοχή στην κατανάλωση θαλασσινών και να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσληψη λίπους για τους υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% των συνολικών θερμίδων ημερησίως και η χοληστερόλη τα 300 mg ημερησίως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.