Πώς τρώτε το ακτινίδιό σας; Ίσως το κόψετε σε φέτες. Ή ίσως να το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι. Γνωρίζατε όμως ότι κάθε μέρος του ακτινιδίου είναι βρώσιμο; Αν είστε διατεθειμένοι, μπορείτε, στην πραγματικότητα, να δαγκώσετε κατευθείαν ένα ακτινίδιο με τον ίδιο τρόπο που τρώτε ένα μήλο. Είναι πραγματικά πολύ καλό για εσάς.
Γιατί πρέπει να τρώτε τη φλούδα από το ακτινίδιο
Το ίδιο το ακτινίδιο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και η φλούδα μπορεί να προσθέσει επιπλέον οφέλη. Πρώτα όμως ας πούμε, λίγα λόγια για τις διαφορές στα είδη των ακτινιδίων.
Υπάρχουν περίπου 60 είδη ακτινιδίων και όλα έχουν βρώσιμες φλούδες που ποικίλλουν σε υφή και συνοχή. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή που καταναλώνεται είναι το πράσινο ακτινίδιο.
Υπάρχουν επίσης διαφορετικές ποικιλίες ακτινιδίων, ανάλογα με το πού καλλιεργούνται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις και θρεπτικά συστατικά. Όποιο είδος ακτινιδίου κι αν επιλέξετε, εδώ είναι μερικά από τα οφέλη που μπορείτε να περιμένετε.
Άφθονες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και μειώνουν το φούσκωμα. Τα ακτινίδια είναι ήδη μια καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά αν τα καταναλώσετε με τη φλούδα τότε θα πάρετε ακόμα περισσότερες ίνες.
Η κατανάλωση ενός ολόκληρου ακτινιδίου με το δέρμα αυξάνει την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες κατά 50% περισσότερο από ό,τι αν το φάτε χωρίς τη φλούδα.
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το δέρμα του ακτινιδίου είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά: Έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ίδιο το φρούτο. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες , τα ασταθή μόρια που, αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης και ασθένειες.
Τα αντιοξειδωτικά στη φλούδα του ακτινιδίου περιλαμβάνουν:
- Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τη μόλυνση.
- Βιταμίνη C: Η βιταμίνης C συμβάλει στο να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
- Πολυφαινόλες: Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα . Τα ακτινίδια είναι γενικά καλή πηγή πολυφαινολών , αλλά το 30% προέρχεται από το δέρμα.
Καλή πηγή φυλλικού οξέος
Η φλούδα ενός ακτινιδίου αυξάνει την πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά 34%. Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε καύσιμο (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε τη φλούδα από το ακτινίδιο
Εάν έχετε ιστορικό με πέτρες στους νεφρούς, θα ήταν καλό να αποφύγετε τις φλούδες από το ακτινίδιο, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης λίθων σε άτομα με ιστορικό.
Τα οξαλικά είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένες φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και, ναι, το ακτινίδιο. Δεν έχουν μεγάλη λειτουργία στο σώμα και αποβάλλονται από τα ούρα — αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στα οξαλικά .
Επίσης μπορούν να αναμειχθούν με το ασβέστιο στο σώμα σας, εμποδίζοντας τη σωστή απορρόφησή του και μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κρυστάλλων στους νεφρούς και τις αρθρώσεις σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες ή σε ουρική αρθρίτιδα.
Τέλος η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που είναι επιρρεπή σε πέτρες στους νεφρούς να αποφεύγουν να τρώνε τροφές πλούσιες σε οξαλικά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.