WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 τροφές που βοηθούν στο φούσκωμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Φεβρουαρίου 2023

8 τροφές που βοηθούν στο φούσκωμα
pexels
Όλοι έχουμε εκείνες τις μέρες που νιώθουμε φουσκωμένοι. Εξάλλου, το φούσκωμα, σε κάποιο βαθμό, είναι φυσιολογικό - και υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθουμε πιο φουσκωμένοι από άλλες φορές.

Το φούσκωμα μπορεί να σχετίζεται με το στρες, την κατακράτηση υγρών, τη δυσλειτουργική γαστρική κινητικότητα, τις γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), τα εντερικά παράσιτα, τις ορμονικές ανισορροπίες και σε ορισμένα φάρμακα. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άλλων προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως τα αέρια και η δυσκοιλιότητα.

Φυσικά, τα τρόφιμα που τρώμε μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση και στο φούσκωμα. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που είναι πιο ζυμώσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν αέρια και η αύξηση της παραγωγής αερίου μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τροφών με FODMAP (τύποι υδατανθράκων) όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτά.

Το φούσκωμα και η αύξηση των αερίων του εντέρου είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο μετά την κατανάλωση ζυμώσιμων τροφών. Το να βιώνουμε κάποιο φούσκωμα συχνά αποκαλύπτει ότι τροφοδοτούμε τα φιλικά μικρόβια του εντέρου μας, τα οποία με τη σειρά τους παρέχουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως η δημιουργία βιταμινών και η διατήρηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος υπό έλεγχο.

Το πώς τρώμε μπορεί επίσης να συμβάλει στην αίσθηση του φουσκώματος. Η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών και λίπους μπορεί να καθυστερήσει την κένωση του στομάχου, δημιουργώντας το αίσθημα φουσκώματος. Η βιαστική κατανάλωση τροφών μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνο που μασάτε, γεγονός που μπορεί να βλάψει την πέψη.

Ωστόσο, όταν το φούσκωμα δεν υποχωρεί, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από πόνο ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Για το έντονο φούσκωμα, οι απλές εναλλαγές όπως η αύξηση της πρόσληψης νερού και η ενσωμάτωση του τζίντζερ στα γεύματα μπορεί να βοηθήσουν. Απλά να ξέρετε ότι καμία μεμονωμένη τροφή δεν είναι σίγουρη θεραπεία για την διάταση της κοιλιάς. Και επειδή η αιτία του φουσκώματος είναι συχνά πολυπαραγοντική, μην χρησιμοποιείτε μόνο τις τροφές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Τα καλά νέα: Δεν είναι κακό να δοκιμάσετε αυτές τις τροφές όταν νιώθετε φουσκωμένοι.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να διεγείρει την κινητικότητα στο γαστρεντερικό σωλήνα και, κατ' επέκταση, να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και τη σχετική διάταση της κοιλιάς, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαΐου 2018 που δημοσιεύθηκε στο Science Reports​. Δοκιμάστε να τρίψετε φρέσκο ​​τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι.

Μέντα

Η μέντα περιέχει μια οργανική ένωση που ονομάζεται l-μενθόλη που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους γαστρικούς σπασμούς, χαλαρώνει τους μύες του γαστρεντερικού σωλήνα και ενδεχομένως καταπραΰνει τον κοιλιακό πόνο και το φούσκωμα. Εάν δεν είστε επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος, δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι η κοιλιά σας είναι φουσκωμένη.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα περιέχουν δυο σημαντικά συστατικά για την τόνωση των κινήσεων του εντέρου: αδιάλυτες ίνες και σορβιτόλη. Οι αδιάλυτες ίνες στα δαμάσκηνα προσθέτουν όγκο κατά την πέψη και βοηθούν τα κόπρανα να περνούν γρηγορότερα από το πεπτικό σύστημα, ενώ η σορβιτόλη είναι ένα φυσικό καθαρτικό.

Jenny.Gr
unsplash

Αγγούρια

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την εξάλειψη του φουσκώματος. Η κατανάλωση λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό όπως τα αγγούρια, τα οποία περιέχουν περισσότερο από 95 τοις εκατό νερό κατά βάρος, μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της πρόσληψης υγρών και να προσφέρει την ενυδάτωση που χρειαζόμαστε για να επιστρέψουμε στην αρχική μας κατάσταση όταν είμαστε φουσκωμένοι.

Ακτινίδιο

Αυτό το τροπικό φρούτο είναι πλούσιο σε κάλιο, έναν βασικό ηλεκτρολύτη που προωθεί την απέκκριση νατρίου από το σώμα. Η κατακράτηση νατρίου αναγκάζει το σώμα να συγκρατήσει νερό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα. Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί επομένως να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος που σχετίζεται με την κατακράτηση νερού.

Υπάρχει επίσης μια ένωση στα ακτινίδια που ονομάζεται ακτινιδίνη που μπορεί να χρησιμεύσει ως πεπτικό βοήθημα, αν και λείπουν μελέτες σε ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του Φεβρουαρίου 2013 που δημοσιεύτηκε στο ​Advances Food & Nutrition Research.

Γιαούρτι

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το kimchi και το κεφίρ περιέχουν ευεργετικά μικρόβια που υποστηρίζουν την πέψη. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε ορισμένα γιαούρτια, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων του IBS καθώς και της διάρροιας σε μερικούς ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανοχή στα γαλακτοκομικά είναι εντελώς ατομική και μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Αλλά ακόμα κι αν αντιμετωπίζετε δυσανεξία στα περισσότερα προϊόντα με βάση το γάλα, το γιαούρτι μπορεί να μη σας δημιουργεί πρόβλημα. Και αυτό γιατί τα ζωντανά μικρόβια στο γιαούρτι καταναλώνουν μέρος της λακτόζης, καθιστώντας το τελικό προϊόν πιο ανεκτό για μερικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Jenny.Gr
unsplash

Σέλινο

Όπως και το αγγούρι, έτσι και το σέλινο είναι ένα εξαιρετικά ενυδατικό λαχανικό (95 τοις εκατό είναι νερό) που δρα ως διουρητικό και μπορεί να μειώσει το φούσκωμα που σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο παρέχει σχεδόν 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο όχι μόνο προσφέρει διαλυτές φυτικές ίνες, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την πέψη. Βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου, χαλαρώνει τους μύες των εντέρων και τραβάει νερό στα έντερα, όλα αυτά επιτρέπουν στα κόπρανα να κινούνται εύκολα μέσω του πεπτικού σωλήνα και σας βοηθούν να μη νιώθετε φουσκωμένοι.

Γενικές συμβουλές κατά του φουσκώματος

  • Χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για το φούσκωμα; Δοκιμάστε αυτά τα κόλπα:

  • Επειδή η πέψη ξεκινά από το στόμα, είναι σημαντικό να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή

  • Περιορίστε τα ανθρακούχα ποτά καθώς εισάγουν επιπλέον αέρα στο έντερο

  • Μπορεί νιώσετε φουσκωμένοι εάν καταναλώνετε τροφές που περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά, γι' αυτό προσέξτε τα στις ετικέτες των τροφίμων

  • Κινηθείτε. Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των εντερικών κινήσεων, απελευθερώνοντας τα παγιδευμένα αέρια

  • Αποφύγετε την υπερβολή σε τροφές με υψηλή ζύμωση όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ωμά σταυρανθή λαχανικά. Γενικά, τα μαγειρεμένα λαχανικά είναι πιο εύπεπτα από τα ωμά

  • Δώστε προτεραιότητα στα φυτά. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτικών τροφών έχει αποδειχθεί ότι διαφοροποιεί τον τύπο των μικροβίων στο έντερο, σημάδι ενός πιο υγιούς εντέρου και μικροβιώματος

Και τέλος να θυμάστε πως αυτό που προκαλεί φούσκωμα σε κάποιους μπορεί να μην προκαλεί φούσκωμα σε άλλους. Μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε πότε νιώθετε φουσκωμένοι για να βρείτε τις τροφές που σας ενοχλούν και να αρχίσετε να κάνετε καλύτερες επιλογές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.