WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 λόγοι που μπορεί να πονάει το στομάχι μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Φεβρουαρίου 2023

10 λόγοι που μπορεί να πονάει το στομάχι μας
pexels
Γνωρίζοντας τις αιτίες είτε ξαφνικού είτε χρόνιου πόνου μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

«Γιατί πονάει το στομάχι μου;» Είναι μια ερώτηση που ακούνε συνεχώς οι γιατροί και μπορεί να είναι δύσκολο να απαντηθεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μερικές φορές τον όρο "στομάχι" για να εξηγήσου οτιδήποτε στο πεπτικό σύστημα (που περιλαμβάνει πολλά όργανα) και εν μέρει επειδή κάτι που μοιάζει με πόνο στο στομάχι στην άνω κοιλιακή χώρα μπορεί να προκαλείται από άλλο όργανο .

Ξαφνικός πόνος στο στομάχι

Όταν ο πόνος στο στομάχι εμφανίζεται ξαφνικά. Μπορεί να είναι προσωρινός και να επιλυθεί από μόνος του ή μπορεί να είναι πιο σοβαρό και να απαιτεί ιατρική φροντίδα. Πέντε κοινές αιτίες ξαφνικού πόνου στο στομάχι περιλαμβάνουν:

Υπερφαγία. Εάν τρώτε πολύ , μπορεί να εμφανίσετε φούσκωμα στο στομάχι και διάταση σε σημείο δυσφορίας.

Κατανάλωση τροφών που προκαλούν την παραγωγή αερίων. Ορισμένα τρόφιμα όπως τα περιέχουν σάκχαρα που ονομάζονται FODMAP, τα οποία είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν και προκαλούν την παραγωγή αερίων, οδηγώντας σε φούσκωμα και διάταση.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα. Τα συμπτώματα της ιογενής γαστρεντερίτιδα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Διάτρητο έλκος. Μια μη θεραπευμένη πληγή στην επένδυση του στομάχου (έλκος) μπορεί να επιδεινωθεί και να δημιουργήσει μια τρύπα που επιτρέπει τη διαρροή του οξέος του στομάχου. Μπορεί να είχατε μικρά συμπτώματα έλκους και μετά ξαφνικά να νιώστε έναν βασανιστικό πόνο.

Ένα όργανο με φλεγμονή σε άλλο σημείο του πεπτικού σωλήνα. Κάθε φορά που ένα όργανο φλεγμαίνει, μπορεί να σας προκαλέσει πόνο και μερικές φορές το στομάχι τον αισθάνεται πρώτο. Για παράδειγμα, η φλεγμονή του παγκρέατος , που βρίσκεται πίσω από το στομάχι, μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με πόνο στο στομάχι. Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως πόνος στο στομάχι.

Jenny.Gr
pexels

Χρόνιος στομαχικός πόνος

Ο πόνος στο στομάχι που μπορεί να είναι συνεχής. Μπορεί να έρχεται και να φεύγει, αλλά δεν φαίνεται να περνάει και μπορεί να απαιτεί επίσκεψη στον γιατρό. Πέντε αιτίες χρόνιου πόνου στο στομάχι περιλαμβάνουν:

Έλκος. Το να έχετε μια πληγή στο βλεννογόνο του στομάχου προκαλεί κάψιμο ή πόνο και ειδικά όταν δεν τρώτε, το οξύ του στομάχου μπορεί να τροφοδοτήσει τον ερεθισμό.

Καούρα. Η αίσθηση του οξέος που παλινδρομεί στον οισοφάγο μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με πόνο στο στομάχι. Μπορεί να έχει ένα μοτίβο όπου να εμφανίζεται πάντα μετά το φαγητό ή κάθε φορά που ξυπνάτε. Συνήθως οι ασθενείς που έχουν παλινδρόμηση και δεν το ξέρουν παραπονιούνται όταν σηκώνονται το πρωί, επειδή ήταν ξαπλωμένοι και το οξύ στο στομάχι έχει παλινδρομήσει στον οισοφάγο και έχει λιμνάσει εκεί, γεγονός που μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο και να προκαλέσει την αίσθηση του πόνου στο στομάχι.

Πέτρες στη χολή. Οι πέτρες» που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι εάν εμποδίζουν την αποστράγγιση της χολής από τη χοληδόχο κύστη ή φράζουν τον πόρο.

Κακή κυκλοφορία. Όταν τρώτε, χρειάζεστε περισσότερη παροχή αίματος στα έντερά σας. Εάν έχετε στένωση των αρτηριών στο γαστρεντερικό σωλήνα (ίσως επειδή έχετε αγγειακή νόσο), θα έχετε πόνο στο στομάχι.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ακριβώς επειδή ο πόνος είναι στο πάνω μέρος της κοιλιάς, δεν σημαίνει ότι δεν σχετίζεται με το κάτω έντερο. Το κόλον βρίσκεται στην πραγματικότητα τόσο στο άνω όσο και στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Λιγότερο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου στο στομάχι περιλαμβάνουν την αργή κένωση του στομάχου (γαστροπάρεση) και τον καρκίνο του στομάχου.

Μόλις διαγνωστεί μια αιτία, η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Στη συνέχεια, ελπίζουμε ότι η ερώτηση, "Γιατί πονάει το στομάχι μου;" θα μπορούσε να γίνει παρελθόν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.