WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπογλυκαιμία: Τι είναι και πώς μπορείτε να την προλάβετε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Μαρτίου 2023

Υπογλυκαιμία: Τι είναι και πώς μπορείτε να την προλάβετε;
pexels
Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν κάτω από το φυσιολογικό.

Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος και το μεγαλύτερο μέρος της λαμβάνεται από τα τρόφιμα που τρώμε. Το σώμα ρυθμίζει προσεκτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα για να διασφαλίσει ότι παραμένουν σε ένα συγκεκριμένο εύρος.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι κάτω από 70 mg/dL θεωρούνται χαμηλά. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, εφίδρωση, αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, ζάλη και γρήγορο καρδιακό παλμό. Η υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα, ακόμη και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν πολύ χαμηλά, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η γλυκαγόνη και η επινεφρίνη. Αυτές οι ορμόνες δίνουν σήμα στο ήπαρ να διασπάσει το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη και να το απελευθερώσει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βοηθά στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και παρέχει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Η υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους

Τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, η οποία μπορεί να προκύψει από τη λήψη υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό εάν πίνουν υπερβολικά αλκοόλ ή έχουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης - όπως ηπατική νόσο ή όγκος που παράγει ινσουλίνη.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την υπογλυκαιμία;

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία της υπογλυκαιμίας για την πρόληψη νέων ή μελλοντικών επεισοδίων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσαρμογή των δόσεων των φαρμάκων και την πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών ή τροποποιήσεων του τρόπου ζωής. Τα άτομα με διαβήτη (ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας) θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με έναν γιατρό για να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο για τη διαχείριση της κατάστασής τους.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη, τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η συχνή παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του πότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, επιτρέποντας στο άτομο να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση του.

Οι προσαρμογές φαρμάκων μπορεί επίσης να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει τις κατάλληλες δόσεις φαρμάκων και να κάνει προσαρμογές όπως απαιτείται. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε τις συμβουλές ειδικού σχετικά με την πρόσληψη τροφής και τα φάρμακα.

Jenny.Gr
pexels

Η θεραπεία της υπογλυκαιμίας ή του χαμηλού σακχάρου στο αίμα εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη αιτία. Η ήπια υπογλυκαιμία μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με απλά μέτρα, όπως η κατανάλωση ενός σνακ, για παράδειγμα μια μπανάνα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι ήπιες περιπτώσεις της πάθησης μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με την κατανάλωση μικρής ποσότητας χυμού.

Προσπαθήστε επίσης να περιορίσετε τις υπερ-επεξεργασμένες πηγές υδατανθράκων, όπως, πατατάκια, μπισκότα, καραμέλες και ζαχαρούχα ποτά. Και εστιάστε σε ελάχιστα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών ολικής αλέσεως, του ψωμιού ολικής αλέσεως και της βρώμης
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Φασόλια και όσπρια

Σε περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής υπογλυκαιμίας απαιτείται ιατρική φροντίδα. Εάν το άτομο έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να καταπιεί, μπορεί να του χορηγηθεί γέλη γλυκόζης, δισκία ή ένεση γλυκαγόνης. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, εάν το άτομο είναι αναίσθητο, δεν πρέπει να δίνεται τροφή. Η προσπάθεια να δώσετε στο άτομο φαγητό (ή να βάλετε οτιδήποτε στο στόμα του) μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδοφλέβια γλυκόζη μπορεί να είναι απαραίτητη για την ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.