WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε εάν έχετε κατάθλιψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαρτίου 2023

3 τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε εάν έχετε κατάθλιψη
pexels
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι εξουθενωτική, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 στο Journal of Medicine and Life, μόνο το ένα τέταρτο των ατόμων με κατάθλιψη μπορεί να έχει πρόσβαση σε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία, και ακόμη και τότε, μπορεί να υποφέρει από υποτροπές.

Οι ερευνητές εδώ και χρόνια εξετάζουν πώς τα θρεπτικά συστατικά όπως τα αμινοξέα, τα μέταλλα και οι βιταμίνες Β μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χαμηλά επίπεδα νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη πιστεύεται ότι σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ορισμένες τροφές προάγουν επίσης τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μια ανασκόπηση του 2015 στο Cellular Physiology and Biochemistry έδειξε ότι η τυπική δυτική διατροφή που είναι πλούσια σε ζαχαρούχα ποτά, εκλεπτυσμένα τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και το μη επεξεργασμένο κρέας μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί αν η κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφών προκαλεί κατάθλιψη ή εάν η κατάθλιψη σας κάνει να τρώτε συγκεκριμένους τύπους τροφών, η έρευνα επισημαίνει ορισμένες κατηγορίες τροφών και ποτών που μπορεί να θέλετε να περιορίσετε εάν έχετε κατάθλιψη.

Αλκοόλ

Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD) και η κατάθλιψη συμβαίνουν συχνά μαζί, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 στο Alcohol Research. Αν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην σχετίζεται με την κατάθλιψη, μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στο έντερό σας. Αυτή η φλεγμονή συχνά συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης με την πάροδο του χρόνου, το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα στο έντερό σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη.

Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντικαταθλιπτικών και ο συνδυασμός αλκοόλ με ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Επεξεργασμένες τροφές

Μια μελέτη του 2019 στο European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Jenny.Gr

Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2020 στο International Journal of Environmental Research and Public Health βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και της κατάθλιψης, αν και το μέγεθος αυτής της σχέσης είναι σχετικά μικρό. Τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν συνήθως το μπέικον, τα αλλαντικά, τα χοτ ντογκ, τις κοτομπουκιές και ναι, τα χάμπουργκερ.

Επίσης η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος έχει ισχυρότερη σχέση με την κατάθλιψη στους άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Frontiers in Nutrition. Οι άνδρες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 92% υψηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος στη διατροφή τους.

Τέλος η κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων κρεάτων συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη σε άτομα άνω των 65 ετών. Μια μελέτη του 2022 στο Age and Aging παρακολούθησε άτομα που αρχικά δεν είχαν κατάθλιψη. Μετά από 12 χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή τους και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα, συγκεκριμένα λουκάνικα, σαλάμι, μορταδέλα και ζαμπόν στο φούρνο είχαν υψηλότερα περιστατικά κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.