WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαισθητική άσκηση: Τι είναι και γιατί να την ακολουθήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαρτίου 2023

Διαισθητική άσκηση: Τι είναι και γιατί να την ακολουθήσεις
pexels
Μέχρι τώρα, μπορεί να έχετε ακούσει για τη διαισθητική διατροφή, αλλά γνωρίζετε τι είναι η διαισθητική άσκηση;

Όπως με τις διατροφικές μας επιλογές, έτσι και με την άσκηση που αποφασίζουμε να κάνουμε μπορεί πολλές φορές να επηρεαστούμε από το τι μας λένε οι άλλοι ότι πρέπει να κάνουμε. Ιδιαίτερα όσο αφορά τη γυμναστική, υπάρχουν τόσα πολλά μηνύματα σχετικά με την απώλεια βάρους και την απόκτηση του τέλειου σώματος, που μπορεί να σας εμποδίσουν να καταλάβετε τι είδους άσκηση απολαμβάνετε πραγματικά και πώς θα τη διατηρήσετε μακροπρόθεσμα. Με τη βοήθεια όμως της διαισθητικής άσκησης θα μάθετε και πάλι να απολαμβάνετε τη σωματική δραστηριότητα.

Τι είναι η διαισθητική άσκηση;

Η διαισθητική άσκηση είναι η ενασχόληση με την κίνηση που καθοδηγείται από το πώς νιώθετε και τι σας αρέσει να κάνετε. Δεν υπάρχουν στόχοι και μπορείτε να αποφασίσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, τους σωματικούς περιορισμούς, τη διάθεση και τα κίνητρα. Αντί να έχετε εμμονή με την απώλεια βάρους, η εστίαση μετατοπίζεται στις ανάγκες σας και στα οφέλη που αποκομίζετε όταν ασκείστε.

Ίσως είχατε την πρόθεση να κάνετε μια κυκλική προπόνηση 30 λεπτών, αλλά ξυπνήσατε νιώθοντας σωματική κούραση ή συναισθηματική εξάντληση. Με τη διαισθητική άσκηση, αντί να επιβάλλετε στον εαυτό σας να κάνει τη συγκεκριμένη προπόνηση, μπορείτε να σκεφτείτε μήπως σας ταιριάζει κάτι άλλο καλύτερα εκείνη την ημέρα, όπως η γιόγκα ή το περπάτημα. Θα μπορούσατε επίσης να αποφασίσετε ότι είναι καλύτερο να παραλείψετε την προπόνηση εντελώς και να ξεκουραστείτε. Στη διαισθητική άσκηση δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Οφέλη της άσκησης

Τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης είναι τεράστια και έχουν τεκμηριωθεί από την έρευνα. Μελέτες έχουν δείξει βελτιωμένη σκέψη και γνώση για τα παιδιά που ασχολούνται με τη σωματική δραστηριότητα και μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη και άγχος για τους ενήλικες.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους. Η αερόβια άσκηση και οι ασκήσεις αντίστασης μπορεί να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής πυκνότητας που έρχεται με την ηλικία και μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμών. Βοηθάνε επίσης στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουμε. Περιττό να πούμε ότι η κίνηση έχει αναρίθμητα οφέλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες και το κλειδί είναι να βρείτε το είδος της άσκησης που σας αρέσει να κάνετε.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς να εντάξετε τη διαισθητική άσκηση στην καθημερινότητά σας

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι σας αρέσει, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα. Το διαδίκτυο μας δίνει πρόσβαση σε άπειρες επιλογές που μπορείτε να κάνετε από την άνεση του σπιτιού σας. Πηγαίνετε να περπατήσετε, να χορέψετε στο σπίτι, να κάνετε ποδήλατο. Δοκιμάζοντας διαφορετικές ασκήσεις θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που σας αρέσει.

Και τέλος μην ξεχνάτε τις ημέρες ξεκούρασης. Το να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να αναρρώσει από την κίνηση είναι εξίσου σημαντικό, ειδικά μετά από ασκήσεις ενδυνάμωσης. Δώστε στους μύες σας χρόνο για να επισκευαστούν και επίσης να αναρρώσουν από πιθανούς πόνους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.