WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε το παιδί σας χρειάζεται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Μαρτίου 2023

Πότε το παιδί σας χρειάζεται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;
unsplash
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια δημοφιλή διατροφική τάση μεταξύ των ενηλίκων. Όμως μπορεί το παιδί σας να επωφεληθεί από έναν τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν τη γεύση και την υφή των τροφίμων. Η γλουτένη έχει φτάσει να προστίθεται συνήθως σε όλα, από αλλαντικά μέχρι τηγανητές πατάτες. Για τα περισσότερα παιδιά, η γλουτένη είναι εντελώς ακίνδυνη, με δύο εξαιρέσεις. Τα παιδιά με κοιλιοκάκη ή με ευαισθησία στη γλουτένη, τα οποία πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία δε σχετίζεται με κοιλιοκάκη

Για τα παιδιά με κοιλιοκάκη, ακόμη και η παραμικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Η γλουτένη πυροδοτεί την απελευθέρωση αντισωμάτων που ξεκινούν μια επίθεση στο σώμα. Αυτές οι επιθέσεις βλάπτουν το λεπτό έντερο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τα παιδιά να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Η γλουτένη μπορεί επίσης να προκαλέσει σε αυτά τα παιδιά αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Μερικά παιδιά με κοιλιοκάκη χάνουν βάρος, ενώ άλλα παίρνουν βάρος. Χωρίς θεραπεία, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως αναιμία, διαταραχές που επηρεάζουν τα νεύρα και οστεοπόρωση.

Η ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία δε σχετίζεται με κοιλιοκάκη (NCGS), έχει παρόμοια συμπτώματα με την κοιλιοκάκη, αλλά η αντίδραση στη γλουτένη πιστεύεται ότι είναι λιγότερο σοβαρή. Για παράδειγμα, όταν αυτά τα παιδιά καταναλώνουν γλουτένη, δεν είναι σίγουρο αν έχουν το ίδιο επίπεδο εντερικής βλάβης.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει κοιλιοκάκη ή NCGS, καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Πριν αφαιρέσετε τη γλουτένη, κάντε το τεστ στο παιδί σας. Προκειμένου οι γιατροί να διαγνώσουν αυτές τις καταστάσεις, το παιδί σας θα πρέπει να εξακολουθεί να καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη, διαφορετικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να μην είναι ακριβή.

Jenny.Gr
unsplash

Όταν ένα παιδί χρειάζεται ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη

Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη ή το NCGS είναι η αποφυγή της γλουτένης, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά περιοριστική και να είναι δύσκολο να ακολουθήσει ένα παιδί. Τα πάρτι γενεθλίων, το φαγητό έξω, ακόμη και η ώρα για σνακ στο σχολείο μπορεί να είναι δύσκολα για αυτά τα παιδιά.

Επειδή τόσα πολλά τρόφιμα περιέχουν γλουτένη, ο περιορισμός της μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή του παιδιού σας. Για παράδειγμα, τα παιδιά που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη δεν μπορούν να τρώνε πολλές, όπως δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά. Αυτά τα είδη είναι συχνά καλές πηγές σιδήρου και βιταμινών Β. Έτσι λοιπόν, πώς θα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για καλή υγεία;

Συναντηθείτε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας και το παιδί σας για να σχεδιάσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χωρίς γλουτένη. Τα καλά νέα είναι ότι, για τα παιδιά με κοιλιοκάκη, η παρακολούθηση ενός διατροφικού προγράμματος χωρίς γλουτένη βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων και στην επαναφορά της ανάπτυξης στο φυσιολογικό

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.