WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαρτίου 2023

Οι καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου σας
pexels
Τα τρόφιμα με υγιή βακτήρια μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να παραμείνετε υγιείς και να αισθανθείτε καλύτερα από ποτέ.

Η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά - βακτήρια και ζυμομύκητες - μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Τα οφέλη περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών και τον έλεγχο του βάρους σας. Μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας χρησιμοποιώντας συμπληρώματα, αν και η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών που περιέχουν προβιοτικά είναι ένας πιο νόστιμος και ίσως πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε την υγεία σας. Τα καλά νέα συνεχίζουν για τα προβιοτικά, γιατί είναι τα φιλικά για εσάς βακτήρια που κρατούν το γαστρεντερικό σας σύστημα υγιές.

Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τα βακτήρια ως επιβλαβείς εισβολείς, το σώμα μας βασίζεται σε ορισμένα βακτήρια για να εκτελέσει πολλές βασικές λειτουργίες. Μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή μας και να καταστρέψουμε τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες στο σώμα μας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παράγουν ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμείνει υγιές.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν φυσικά τα προβιοτικά, ιδιαίτερα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

Γάλα σόγιας

Τα γαλακτοκομικά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε προβιοτικά.Τα γιαούρτια σόγιας και άλλα προϊόντα γάλακτος σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση με προβιοτικά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνατε.

Τα προϊόντα γάλακτος σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των φιλικών βακτηρίων στο έντερο σας, ενώ μειώνουν τον αριθμό των βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα απαλό, ελαφρώς πικάντικο ρόφημα γιαουρτιού που περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους ζωντανών ενεργών καλλιεργειών. Είναι επίσης 99% χωρίς λακτόζη, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ξεκινήστε αργά αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το ανεχτείτε. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη.

Αυτό το ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, την επούλωση πληγών, τις αλλεργίες και το άσθμα.

Jenny.Gr
unsplash

Τουρσιά

Η ζύμωση ενός αγγουριού σε τουρσί ενισχύει τα οφέλη του, γιατί περιέχει αρκετά προβιοτικά. Όμως δεν περιέχουν όλα τα τουρσιά καλά βακτήρια. Επιλέξτε αυτά που φτιάχνονται με άλμη (αλάτι και νερό) και όχι με ξύδι. Τα ξυδάτα τουρσιά δεν περνούν από διαδικασία ζύμωσης. Ωστόσο, τα τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση (τα οποία συνήθως παρασκευάζονται με άλμη) μπορεί να προσθέσουν στελέχη προβιοτικών βακτηρίων στον γαστρεντερικό σας σύστημα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε νερό, αλάτι και μπαχαρικά για να φτιάξετε τουρσιά και άλλα λαχανικά - όπως παντζάρια, πράσινα φασόλια και καρότα - στο σπίτι σας. Μία προειδοποίηση: Να θυμάστε ότι τα τουρσιά είναι αλμυρά και εάν τα υπερκαταναλώσετε μπορεί να έχετε πάρει πάνω από το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε νάτριο.

Tempeh

Το Tempeh παρασκευάζεται με σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση ή κόκκους που έχουν διαμορφωθεί σε μορφή κέικ. Εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει το tempeh έχει και 33 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και είναι καλή πηγή σιδήρου.

Επιπλέον, τα τρόφιμα σόγιας περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της χοληστερόλης υπό έλεγχο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη θέση του τόφου σε πιάτα όπως stir-fries, σαλάτες και συνοδευτικά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ίσως η πιο διάσημη προβιοτική τροφή. Ωστόσο, είναι καλό να θυμάστε πως δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν απώλειες προβιοτικών κατά την επεξεργασία. Για το λόγο αυτό αποφύγετε τα επιδόρπια γιαουρτιού και επιλέξτε κάποιο παραδοσιακό κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι.

Σοκολάτα

Ίσως έχετε ακούσει ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κόκκοι κακάο που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της σοκολάτας έχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Για να ενισχύσουν τη σοκολάτα με ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία, οι κατασκευαστές έχουν επίσης προσθέσει προβιοτικά στα προϊόντα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά που προστίθενται στη σοκολάτα θα μπορούσαν να φτάσουν στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μόλις εισέλθουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, τα προβιοτικά μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν αποικίζοντας το έντερο με υγιή βακτήρια.

Εάν θέλετε να έχετε αυτά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τη σοκολάτα, φροντίστε να αναζητήσετε ετικέτες που υποδεικνύουν ότι έχουν προστεθεί προβιοτικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.