WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η παχυσαρκία και ο καρκίνος σχετίζονται με τρόπους που δεν φαντάζεστε


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαρτίου 2023

Η παχυσαρκία και ο καρκίνος σχετίζονται με τρόπους που δεν φαντάζεστε
unsplash
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως την νέα παγκόσμια επιδημία.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με διάφορες διαταραχές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του εγκεφαλικού και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Αν και το υπερβολικό σωματικό λίπος δεν είναι μια από τις βιολογικές αιτίες του καρκίνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λόγω πολλών παραγόντων. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς διαφορετικοί τύποι καρκίνου συνδέονται με την αύξηση του λίπους και τις διαταραχές του τρόπου ζωής.

Μπορεί η παχυσαρκία να προκαλέσει καρκίνο;

Η περιφέρεια μέσης, η αναλογία μέσης προς τους γοφούς, η αναλογία μέσης προς ύψος και το ποσοστό λίπους που μετρούνται με ακτίνες Χ διπλής ενέργειας (DXA ή DEXA) ή απεικόνιση με CT ή PET μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση της σύστασης του σώματος.

Τα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο έως και 13 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων:

  • Αδενοκαρκίνωμα
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος στο παχύ έντερο και στο ορθό
  • Καρκίνος της μήτρας
  • Καρκίνος της χοληδόχου κύστης
  • Καρκίνος του άνω στομάχου
  • Μηνιγγίωμα στον εγκέφαλο
  • Πολλαπλό μυέλωμα

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τις ορμονικές διακυμάνσεις, τις μεταλλάξεις στα γονίδια, τις μακροχρόνιες λοιμώξεις και τη χρήση καπνού και αλκοόλ.

Καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Ο λιπώδης ιστός παράγει υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνων στις γυναίκες και έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Το αυξημένο επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα και ο αυξητικός παράγοντας-1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1) έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με καρκίνους του παχέος εντέρου, των νεφρών, του προστάτη και του ενδομητρίου.

Επίσης οι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις στην παχυσαρκία έχουν βρεθεί ότι συνδέονται με βλάβη του DNA, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Τα λιποκύτταρα παράγουν ορμόνες που ονομάζονται αδιποκίνες, οι οποίες μπορούν να διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Jenny.Gr
unsplash

Παχυσαρκία και καρκίνος του μαστού

Το υπερβολικό σωματικό λίπος σχετίζεται με μεταβολικά σύνδρομα και ορμονικές διακυμάνσεις, επομένως η παχυσαρκία μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση λόγω αρκετών φυσιολογικών αλλαγών στο ενδοκρινικό σύστημα. Ένα υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους στις γυναίκες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού πρέπει να ληφθούν υπόψη για την έγκαιρη διάγνωση:

  • Εξόγκωμα στήθους
  • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση ενός μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα πάνω από το στήθος
  • Ξεφλούδισμα, απολέπιση, δημιουργία κρούστας ή απολέπιση γύρω από τη θηλή ή οπουδήποτε αλλού στο δέρμα
  • Ερυθρότητα ή φλεγμονή οπουδήποτε στο στήθος

Αυτά τα σημάδια μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, σώζοντας έτσι ζωές. Οι γυναίκες με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα συμπτώματα.

Τελευταίες έρευνες για την παχυσαρκία και τον καρκίνο

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκίνων. Η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο και έχει συνδεθεί και με πολλές άλλες διαταραχές. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ένας βελτιωμένος τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτούς τους κινδύνους.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη του DNA που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα και συμπληρώματα αποτρέπουν την υπερβολική βλάβη του DNA και μια διατροφή που αποτελείται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του DNA.

Από την άλλη μεριά η υπερβολική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, γι αυτό θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Τέλος θυμηθείτε να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα καρκίνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.