WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφύγουν τις επικίνδυνες δίαιτες


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Απριλίου 2023

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφύγουν τις επικίνδυνες δίαιτες
pexels
Με τόσες αντικρουόμενες πληροφορίες εκεί έξω, πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσδιορίσουν τι είναι χρήσιμο και τι είναι η διαφημιστική εκστρατεία;

Φαίνεται ότι στο διαδίκτυο εμφανίζεται κάθε τόσο και μια νέα δίαιτα της μόδας. Ακόμα κι αν γενικά αποφεύγετε τις δίαιτες της μόδας, μερικές από αυτές μπορεί να ακούγονται αρκετά καλές για να τις δοκιμάσετε με την οικογένειά σας. Τα παιδιά σας, τα οποία μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από αυτά που ακούν και διαβάζουν, μπορούν επίσης να εμπλακούν σε αυτές τις δίαιτες.

Με τόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες εκεί έξω, πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσδιορίσουν τι είναι χρήσιμο και τι είναι η διαφημιστική εκστρατεία;

Καταρχάς ένα σημαντικό πράγματα που πρέπει προσέχετε είναι τις δίαιτες που κόβουν μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων ή βασίζονται σε πατενταρισμένες σκόνες ή χάπια. Δεν πρέπει να πεινάς και δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά χρήματα σε ειδικά χάπια ή συμπληρώματα για μια υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζετε.

Λίπη: Δεν είναι εχθρός σας

Το χειρότερο πράγμα με τις δίαιτες μόδας είναι ότι πολλές από αυτές προωθούν περιορισμούς σε μεμονωμένα τρόφιμα, πρωτεΐνες, λίπος ή υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, μια δίαιτα χωρίς λίπος σημαίνει ότι όλα τα λιπαρά είναι επιβλαβή. Υπάρχουν όμως ωφέλιμα λίπη που προάγουν τον κορεσμό (σας κρατούν χορτάτους) και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Τα παιδιά (και οι ενήλικες) πρέπει να τα εντάξουν στη διατροφή τους.

Μπορείτε να βρείτε υγιεινά λιπαρά σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως:

  • Ελαιόλαδο

  • Αβοκάντο

  • Ξηροί καρποί

  • Βούτυρα ξηρών καρπών

  • Ψάρι

  • Σπόροι

Για τα παιδιά, αυτά τα λίπη είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία ενέργειας και την ανάπτυξη τόσο τη σωματική όσο και του εγκεφάλου.

Από την άλλη μεριά περιορίζοντας μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, αφαιρείτε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για το παιδί σας. Και αυτό όχι μόνο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του, αλλά βάζετε επίσης το παιδί σας σε κίνδυνο για ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και θερμιδική ανεπάρκεια.

Ψυχολογικές πτυχές του φαγητού

Οι δίαιτες της μόδας είναι ανθυγιεινές και από ψυχολογική άποψη. Οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να προάγουν διατροφικές διαταραχές. Όταν διδάσκετε στα παιδιά να εστιάζουν σε ορισμένα τρόφιμα ή να περιορίζουν κάποια άλλα, δίνετε μια αρνητική χροιά στη διατροφή γενικά. Και αυτό μπορεί να θέσει τα παιδιά σας σε κίνδυνο για πιθανές διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αισθάνεται άσχημα για αυτό που τρώει.

Jenny.Gr
pexels

4 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφύγουν τις επικίνδυνες δίαιτες

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά επηρεάζονται εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες — και αυτό περιλαμβάνει τους ενήλικες στη ζωή τους. Έτσι, εάν δεν τρώτε εσείς οι ίδιοι φρούτα και λαχανικά, δεν μπορείτε να περιμένετε από το παιδί ή τον έφηβο να θέλει να τα φάει.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις διδακτικές στιγμές

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να έρχονται μαζί σας όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ, γιατί είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα εκπαιδεύσετε για το πόσες υγιεινές αλλά και νόστιμες επιλογές υπάρχουν.

Θα ήταν επίσης καλό τα παιδιά και οι έφηβοι να μάθουν ποιες διατροφικές επιλογές είναι προτιμότερες για να τροφοδοτήσουν το σώμα τους, έτσι ώστε να έχουν επιτυχία στο σχολείο, τον αθλητισμό και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ενθαρρύνετε το μέτρο

Δεν είναι καλή ιδέα να αναγκάζετε τα παιδιά σας να τελειώνουν όλο το φαγητό τους. Διδάξτε τα να τρώνε όταν πεινούν και να σταματούν όταν αισθάνονται ότι έχουν χορτάσει.

Τέλος διδάξτε στα παιδιά σας ότι ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να καταναλώνουν όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς να νιώθουν ενοχές ή ότι κάτι είναι απαγορευμένο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.