WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ψυχαναγκαστική άσκηση: Τι είναι και πώς θα τη σταματήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Απριλίου 2023

Ψυχαναγκαστική άσκηση: Τι είναι και πώς θα τη σταματήσεις
pexels
Ψυχαναγκαστική άσκηση: Όταν η γυμναστική γίνεται τιμωρία

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την υγεία σας τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική. Μερικά από τα οφέλη της άσκησης είναι ότι βελτιώνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, ενδυναμώνει τους μυς και συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας.

Και η αλήθεια είναι πως νιώθουμε μια ικανοποίηση όταν βλέπουμε πρόοδο, αλλά μερικές φορές μπορούμε να το παρακάνουμε. Ο εθισμός στην άσκηση πρέπει να ικανοποιηθεί, ανεξάρτητα από το κόστος. Ενδεικτικά σημάδια της ψυχαναγκαστικής άσκησης μπορεί να είναι όταν κάποιος συνεχίζει να ασκείται παρά τον τραυματισμό ή δίνει προτεραιότητα σε μια προπόνηση αντί να κοιμάται ή να φάει.

Όμως η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και αυτό γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και τραυματισμού και μπορεί επίσης να σας επιβαρύνει ψυχικά. Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε πώς να σταματήσετε τον εθισμό στην καταναγκαστική άσκηση και πώς να υιοθετήσετε μια πιο ήπια προσέγγιση στη σωματική δραστηριότητα.

Τι είναι η ψυχαναγκαστική άσκηση

Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές μπορεί να γίνουν εμμονικές. Μπορεί να εξελιχθούν σε μια τελετουργική πράξη που πρέπει να ολοκληρώνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Και εάν το τελετουργικό δεν ολοκληρωθεί σωστά, υπάρχει πραγματικός φόβος ότι κάτι αρνητικό θα συμβεί. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές σε υγιείς δραστηριότητες, όπως η άσκηση. Για παράδειγμα μερικοί άνθρωποι μπορεί να φοβούνται ότι η υγεία τους θα επιβαρυνθεί εάν παραλείψουν μια προπόνηση.

Η υπέρβαση αυτών των φόβων μπορεί να πάρει χρόνο και συνιστάται η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία υγείας. Εάν προσπαθείτε να σταματήσετε την καταναγκαστική άσκηση, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας καθώς επαναπροσδιορίζετε τη σχέση σας με τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία.

Συνήθη προειδοποιητικά σημάδια ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών

Μερικές φορές, οι άνθρωποι που υποφέρουν από εθισμό στην άσκηση επαινούνται για την αντοχή και την αφοσίωσή τους στη ρουτίνα της φυσικής τους κατάστασης. Δεν είναι ασυνήθιστο να λαμβάνει κάποιος επαίνους για μια υγιή συνήθεια, ακόμα κι αν περνάει από το ωφέλιμο και σε μια επικίνδυνη ζώνη. Ορισμένα σημάδια της καταναγκαστικής άσκησης:

  • Έλλειψη ελέγχου

  • Αποχή από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως επαγγελματικές ή κοινωνικές υποχρεώσεις λόγω άσκησης.

  • Ενοχή επειδή δεν γυμναστήκατε

  • Σχεδιάζετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στις μελλοντικές προπονήσεις.

Κίνδυνος για την υγεία

Ο κύριος κίνδυνος για την υγεία της καταναγκαστικής άσκησης είναι η αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού. Επίσης η υπερβολική άσκηση μπορεί να σας αφυδατώσει και να αποδυναμώσει περαιτέρω την ανοσολογική σας απόκριση. Σε αυτές τις στιγμές, είστε οι πιο ευάλωτοι σε μικρόβια και βακτήρια. Με αποτέλεσμα μια μικρή ασθένεια, όπως το κοινό κρυολόγημα, να κρατήσει περισσότερο από το φυσιολογικό.

Άσκηση και διαταραγμένη διατροφή

Πολλές διατροφικές διαταραχές εκδηλώνουν ενοχές και ντροπή μετά την κατανάλωση θερμίδων. Και μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να αποβάλλουν αυτές τις θερμίδες μέσω της άσκησης.

Θα περπατήσουν, θα τρέξουν ή θα κάνουν οποιαδήποτε μορφή κίνησης για να προσπαθήσουν να κάψουν τις θερμίδες που έχουν καταναλώσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φοβούνται ότι αν σταματήσουν την άσκηση, θα πάρουν βάρος.

Εάν είχατε ποτέ αυτές τις σκέψεις, απευθυνθείτε σε έναν γιατρό εκπαιδευμένο στη διαταραχή διατροφής . Η διαχείριση αυτών των σκέψεων και συμπεριφορών είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία σας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να σταματήσετε τη ψυχαναγκαστική άσκηση

Μην παρακολουθείτε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εάν συνδέεστε καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως θελήσετε να σταματήσετε την παρακολούθηση των λογαριασμών που αφορούν την φυσική κατάσταση και την άσκηση, τουλάχιστον προς το παρόν. Είναι πιο δύσκολο να κάνετε αλλαγές όταν βλέπετε συνεχώς άτομα που ασκούνται με μανία.

Κάντε μικρά βήματα

Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε τη ρουτίνα της άσκησής σας από τη μια μέρα στην άλλη. Χωρίστε τον στόχο σας σε μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα κομμάτια.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αγάπη

Το είστε κοντά σε ανθρώπους που σας αγαπούν και σας στηρίζουν είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η αλλαγή των συνηθειών της άσκησης είναι δύσκολη και μερικές μέρες μπορεί να χρειαστείτε μια τόνωση του ηθικού και την υποστήριξη των γύρω σας.

Βρείτε νέες στρατηγικές αντιμετώπισης

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλά αλλά δεν θα θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας; Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε ιδέες που θα σας ηρεμήσουν όταν νιώθετε άγχος ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα σας έχει οδηγήσει στην υπερβολική άσκηση.

Όλοι χρειάζονται μια υγιή διέξοδο για να αντιμετωπίσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα. Μην τα παρατάτε εάν δεν μπορείτε να βρείτε αμέσως αυτή τη διέξοδο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος αλλά στο τέλος θα τα καταφέρετε.

Η αλλαγή της σχέσης σας με την άσκηση μπορεί να πάρει χρόνο. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε τη σχέση σας με τη φυσική κατάσταση και να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν ασκείστε υπερβολικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.