WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τη δυσκοιλιότητα και το φαγητό (που μάλλον πίστευες)


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Απριλίου 2023

4 μύθοι για τη δυσκοιλιότητα και το φαγητό (που μάλλον πίστευες)
pexels
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας ποικίλουν και η άμεση αντιμετώπισή τους είναι πολύ σημαντική

Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συχνή, επηρεάζοντας περίπου το 15 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με μια εργασία του Ιανουαρίου 2020 στη Γαστρεντερολογία . Επίσης η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι δύσκολη επειδή είναι πολύ εξατομικευμένη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως μπορεί να διαφέρει και η αντιμετώπισή της.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Εδώ είναι 4 δημοφιλείς πεποιθήσεις που δεν είναι αληθινές.

Μύθος 1: Η διατροφή φταίει πάντα για τη δυσκοιλιότητα

Ναι, η διατροφή μπορεί να είναι η αιτία της δυσκοιλιότητάς σας. Ίσως δεν τρώτε αρκετές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες - αυτό συμβαίνει για το 95 τοις εκατό των Αμερικανών, σύμφωνα με μια ανάλυση του Ιανουαρίου 2017 στο ​American Journal of Lifestyle Medicine​. Το θέμα όμως είναι ότι η διατροφή δεν φταίει πάντα. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Για παράδειγμα η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για τον πόνο, την κατάθλιψη ή την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή η διατροφική διαταραχή σας θέτουν επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η εγκυμοσύνη και ο διαβήτης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα με τις κινήσεις του εντέρου. Ενώ μερικές φορές έχετε δυσκοιλιότητα επειδή είστε αγχωμένοι ή ταξιδεύετε.

Μύθος 2: Χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες όταν έχετε δυσκοιλιότητα

Γνωρίζουμε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα , αλλά η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών δεν είναι πάντα η απάντηση.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών - διαλυτές και αδιάλυτες. Με τις διαλυτές να είναι εκείνες που βοηθάνε περισσότερο στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Μπορείτε να βρείτε διαλυτές ίνες σε:

  • Πίτουρο βρώμης και πλιγούρι βρώμης

  • Ξηρούς καρπούς και σπόρου

  • Όσπρια

  • Μερικά φρούτα (αβοκάντο, πορτοκάλια, βερίκοκα)

  • Μερικά λαχανικά (λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γλυκοπατάτα)

Αλλά και πάλι, εάν η δυσκοιλιότητα δεν είναι αποτέλεσμα της διατροφής, τότε η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών πιθανότατα δεν θα βοηθήσει πολύ.

Jenny.Gr
unsplash

Μύθος 3: Τα προβιοτικά θα εξαλείψουν τη δυσκοιλιότητα

Τα προβιοτικά είναι καλά για το έντερό μας επειδή συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος. Ενώ όμως υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που δείχνουν ότι μπορεί να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο σε ορισμένες καταστάσεις - όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου , η δυσανεξία στη λακτόζη, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ναι, και στη δυσκοιλιότητα - υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε.

Εάν ενδιαφέρεστε να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο, βάλτε στόχο να τρώτε τροφές φυσικές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ, τέμπε, miso και kimchi. Αλλά να ξέρετε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά όσο αφορά τα προβιοτικά και τη δυσκοιλιότητα.

Μύθος 4: Απλά πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Όντως η λήψη υγρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας, αλλά μόνο στην περίπτωση που είστε αφυδατωμένοι.

Μια ανάλυση του Απριλίου 2013 στο American Journal of Gastroenterology αξιολόγησε τη δίαιτα και τη συνοχή των κοπράνων περισσότερων από 9.000 ενηλίκων και διαπίστωσε ότι η έλλειψη αρκετών υγρών ήταν πρωταρχικός παράγοντας που σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα, περισσότερο και από την πρόσληψη φυτικών ινών. Αλλά ξαναλέω αυτό ισχύει εφόσον έχετε αφυδατωθεί και όχι σαν γενικός κανόνας της αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.