WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Απριλίου 2023

Πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου
unsplash
Οι επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι σοβαρές εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Σκεφτείτε την αρτηριακή πίεση όπως την πίεση του νερού στο ντους σας. Δεν θέλετε να είναι πολύ χαμηλή γιατί απλά δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Αλλά επίσης δεν θέλετε να είναι πολύ υψηλή γιατί τελικά γίνεται αφόρητη. Η διαφορά, φυσικά, είναι ότι όταν μιλάμε για την αρτηριακή πίεση, το αφόρητο μεταφράζεται σε σοβαρές καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η άνοια και η τύφλωση.

Ποια είναι η φυσιολογική αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση μετρά πόσο σκληρά πιέζει το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό, με τη σειρά του, καθορίζεται από το πόσο αίμα αντλεί η καρδιά σας και πόσο φαρδιές και εύκαμπτες είναι οι αρτηρίες σας. Οι ενημερωμένες οδηγίες που εκδόθηκαν το 2017 από την American Heart Association και το American College of Cardiology ορίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση ως μικρότερη από 120/80 mm Hg.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν έχει συμπτώματα, γι' αυτό και ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος». Οι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν αρκετά υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς συμπτώματα.

Τα συμπτώματα μιας υπερτασικής κρίσης - όταν η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνει ξαφνικά στο 180/120 ή υψηλότερη - μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Σοβαροί πονοκέφαλοι

  • Σύγχυση

  • Θολή όραση

  • Ναυτία και έμετος

  • Επιληπτικές κρίσεις

Οι επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Ακριβώς επειδή δεν έχετε εμφανή συμπτώματα δεν σημαίνει ότι η σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί προβλήματα υγείας/

Βλάβη των αιμοφόρων αγγείων

Η βλάβη ξεκινά από τα αιμοφόρα αγγεία. Η συνεχής πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών σας διαβρώνει την επένδυση. Οι αρτηρίες γίνονται λιγότερο ελαστικές και γίνεται πιο δύσκολο για το αίμα να ταξιδέψει μέσα από αυτές.

Τα αιμοφόρα αγγεία θα πρέπει να είναι πολύ εύκαμπτα, ώστε να είναι σε θέση να συστέλλονται και να χαλαρώνουν ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος. Καθώς οι αρτηρίες σκληραίνουν, η αρτηριακή πίεση γίνεται πιο δύσκολο να ρυθμιστεί και το σώμα θα ανεβάσει την πίεση καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τη ροή του αίματος στα βασικά όργανα.

Καρδιακή και εγκεφαλική βλάβη

Η διάβρωση των αιμοφόρων αγγείων οδηγεί τελικά σε βλάβη των οργάνων, επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα και οξυγόνο. Τα όργανα του σώματος που είναι πιο ευαίσθητα είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι νεφροί. Ως αποτέλεσμα, η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και ανεύρυσμα.

Jenny.Gr
unsplash

Νεφρική ανεπάρκεια

Οι νεφροί κινδυνεύουν επίσης, γιατί βασίζονται σε μια πολύ καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση για να φιλτράρουν το αίμα. Όταν η πίεση δεν ρυθμίζεται, μπορεί να καταλήξετε με νεφρική ανεπάρκεια.

Γνωστική εξασθένιση

Η υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με ήπια γνωστική εξασθένηση και ακόμη και άνοια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία δυσκολεύουν το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο.

Προβλήματα στην όραση

Οι επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορούν επίσης να επεκταθούν στα αγγεία των ματιών σας, οδηγώντας σε θολή όραση και ακόμη και τύφλωση.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου για υπέρταση. Ενώ μερικοί είναι αναπόφευκτοι, υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Τα δύο βασικά που δεν μπορείτε να αλλάξετε είναι η γενετική και η ηλικία.

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Δεν ασκείστε αρκετά

  • Είστε υπέρβαροι

  • Καπνίζετε

  • Κατανάλωση πολύ αλατιού και αλκοόλ

  • Υψηλά επίπεδα στρες

Εάν ανησυχείτε για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Πότε να ανησυχείτε για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Οποιαδήποτε αυξημένη αρτηριακή πίεση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει μετρήσεις κατά τη διάρκεια των τακτικών σας εξετάσεων, αλλά μπορείτε επίσης να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση στο φαρμακείο, εάν έχουν οθόνη ή μπορείτε να την μετρήσετε μόνοι σας στο σπίτι.

Οι δοκιμασμένες στρατηγικές για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Απώλεια βάρους ή διατήρηση υγιούς βάρους

  • Άσκηση

  • Ισορροπημένη διατροφή και δίαιτα DASH

  • Μείωση του στρες

  • Μειώστε το νάτριο σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα εάν είστε υγιείς και λιγότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα ημερησίως εάν έχετε υπέρταση

  • Λήψη φαρμάκων που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας

  • Περιορισμός αλκοόλ

Εκτός από την αλλαγή του τρόπου ζωής, μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και εάν πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.