WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 σνακ που βοηθούν την υγεία του εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Απριλίου 2023

3 σνακ που βοηθούν την υγεία του εντέρου
pexels
Τα σνακ που καταναλώνετε κάθε μέρα σας κρατούν πραγματικά ικανοποιημένους μέχρι το επόμενο πλήρες γεύμα σας; Αν όχι, μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσετε να τρώτε πιο έξυπνα.

Εάν όλη την ημέρα τρώτε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιή λίπη και αντιοξειδωτικά, όχι μόνο θα καταπολεμήσετε την πείνα σας και την κούραση, αλλά θα δώσετε επίσης μια ώθηση στο μικροβίωμα του εντέρου σας.

Γιατί να επιλέγετε σνακ έχοντας κατά νου την υγεία του εντέρου;

Η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία με πολλούς τρόπους.Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μια ομάδα από πάνω από ένα τρισεκατομμύριο μικροοργανισμούς που βρίσκονται κυρίως στο παχύ έντερο και η συνεχώς αναδυόμενη έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει πως αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί παίζουν ζωτικό ρόλο σε διάφορα συστήματα και διαδικασίες του σώματος.

Το μικροβίωμα παίζει μεγάλο ρόλο στην πέψη, τον μεταβολισμό, στη δημιουργία ορισμένων βιταμινών και αμινοξέων και στην απορρόφηση του ασβεστίου για την υγεία των οστών.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι επίσης συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων του εντέρου και βοηθώντας τα ανοσοκύτταρά μας να δράσουν όταν χρειάζεται.

Στην πραγματικότητα, μια ποικιλία μελετών έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου μας συνδέεται με χρόνιες ασθένειες σε πολλά συστήματα του σώματος. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν το άσθμα, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τον διαβήτη τύπου 1 και 2, τις καρδιακές παθήσεις, την ηπατική νόσο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη νεφρική νόσο.

Οι διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου. Με άλλα λόγια, ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να επηρεάσετε την υγεία του εντέρου είναι να τρώτε. Τροφές υγιεινές για το έντερο υπάρχουν παντού γύρω σας, απλά πρέπει να ξέρετε τι να αναζητήσετε. Όπως είναι οι παρακάτω:

  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βρίσκονται κυρίως σε φυτά (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως)

  • Τρόφιμα και ποτά πλούσια σε προβιοτικά (γιαούρτι, κεφίρ, miso, tempeh, kimchi , ξινολάχανο, κομπούχα και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση )

  • Τρόφιμα με υψηλές συγκεντρώσεις αντιφλεγμονωδών ενώσεων και θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ενώσεις ή πολυφαινόλες )

Τέλος, είναι καλύτερο να περιορίζετε τα τρόφιμα και τα ποτά που διαταράσσουν την ισορροπία των φιλιών βακτηρίων του εντέρου ή προάγουν τη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Υπάρχουν τόσα πολλά φλεγμονώδη τρόφιμα διαθέσιμα, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ, τηγανητά και οτιδήποτε περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.

Jenny.Gr
pexels

Ιδέες για σνακ που βοηθούν την υγεία του εντέρου

Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε ένα σνακ, εμπνευστείτε από μία από αυτές τις νόστιμες και ικανοποιητικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας αλλά και τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Ενεργειακές μπάλες με βρώμη, σπόρους και βούτυρο ξηρών καρπών

Οι ενεργειακές μπάλες ( ή μπάρες ) είναι πολύ νόστιμες αλλά και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα η βρώμη και ο λιναρόσπορος περιέχουν πρεβιοτικά - συνήθως διαλυτές ίνες που λειτουργούν ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια του εντέρου μας.

Στη συνέχεια, προσθέστε το αντιφλεγμονώδες και γεμάτο πρωτεΐνες βούτυρο αμυγδάλου (ή όποιο βούτυρο ξηρών καρπών αγαπάτε ) και προσθέστε όποια άλλα συστατικά θέλετε, συμπεριλαμβανομένων όπως σπόροι chia, ψιλοκομμένα καρύδια ή αποξηραμένα κεράσια.

Γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπανάνα και μέλι

Το γιαούρτι παρέχει μια υγιεινή δόση προβιοτικών και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αφήνοντάς σας χορτάτους για περισσότερο. Τα αγαπημένα σας δημητριακά ολικής αλέσεως, τα καρύδια, η μπανάνα σε φέτες, οι σπόροι chia και το μέλι είναι τέλεια γαρνιτούρα που προσφέρουν πρεβιοτικά, αντιφλεγμονώδη οφέλη και φυσικά γευστική ικανοποίηση.

Αβοκάντο τοστ

Το αβοκάντο είναι από τις φυτικές τροφές που περιέχουν τα περισσότερα λιπαρά και έχουν περισσότερο λίπος από υδατάνθρακες. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στα αβοκάντο είναι μονοακόρεστα λίπη. Εάν τρώτε μέτριες ποσότητες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αυτό το είδος λίπους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν τους περισσότερους υδατάνθρακες του αβοκάντο. Ένα ολόκληρο αβοκάντο περιέχει 17 γραμμάρια υδατάνθρακες και 14 γραμμάρια από αυτά είναι φυτικές ίνες. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β, C, Ε και Κ — καθώς και βασικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Επιπλέον είναι πλούσιο σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες , οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν τη φλεγμονή, την υγεία της καρδιάς και την υγεία του εντέρου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.