WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποτρέψεις τις καρδιαγγειακές παθήσεις με 6 απλές αλλαγές στη ζωή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαΐου 2023

Πώς να αποτρέψεις τις καρδιαγγειακές παθήσεις με 6 απλές αλλαγές στη ζωή σου
pexels
Οι οδηγίες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που αφορούν τη διατροφή μ την άσκηση και τον γενικά τον τρόπο ζωής, αλλάζουν συνεχώς. Επιπλέον, ιατρικές οργανώσεις και άλλες πηγές προσφέρουν μερικές φορές αντικρουόμενες συμβουλές. Άρα πώς θα μπορέσετε να αποτρέψετε τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Τούτου λεχθέντος, τα βασικά στοιχεία της πρόληψης ασθενειών στην πραγματικότητα δεν είναι περίπλοκα. Μια καλή πηγή είναι το USPSTF, η οποία βασίζεται στις συστάσεις για τη διατήρηση της υγείας στην αξιολόγηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας στην οποία λειτουργούν πραγματικά η υγειονομική περίθαλψη, οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την υγιεινή ζωή.

Σύμφωνα με το USPSTF, υπάρχουν επτά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να να αποτρέψει τις ασθένειες, να αυξήσει τη μακροζωία και να βελτιώσει τη συνολική σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Μπορεί ήδη να κάνετε ήδη μερικά από αυτά ή ακόμα και όλα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να βελτιωθείτε σε κάθε ένα.

Πραγματοποιήστε έλεγχο

Οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας είναι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη αποκάλυψη της ασθένειας, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών όπως ο καρκίνος μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη θεραπεία και ακόμη και στο προσδόκιμο ζωής.

Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα μειώνει τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα της ζωής ενός ατόμου. Είναι υπεύθυνο για πολλές ασθένειες και είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Εάν καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σας για την υγεία.

Να είστε ενεργοί

Το CDC προσφέρει συστάσεις άσκησης για κάθε ηλικιακή ομάδα από παιδιά έως ηλικιωμένους. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του εγκεφαλικού και ορισμένων τύπων καρκίνου. Βάλτε την άσκηση στο καθημερινό/εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα.

Οι ενήλικες θα ήταν καλό να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (ή συνδυασμό) κάθε εβδομάδα. Θα ήταν καλό επίσης να κάνουν δραστηριότητες ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Jenny.Gr
pexels

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Η οικοδόμηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορεί να προστατεύσει την υγεία σας, να αποτρέψει ασθένειες και να ελαχιστοποιήσει τη σοβαρότητα των καταστάσεων που έχετε ήδη. Το CDC σημειώνει στις Διατροφικές Κατευθυντήριες οδηγίες 2015-2020 ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί εάν έχουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Μια ισορροπημένη διατροφή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών χωρίς ή χαμηλών λιπαρών, θαλασσινών, οσπρίων και ξηρών καρπών

  • Χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος (συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κρεάτων και των επεξεργασμένων πουλερικών)

  • Χαμηλότερη πρόσληψη των τροφίμων με ζάχαρη (ιδιαίτερα των ποτών) και των επεξεργασμένων δημητριακών

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί επίσης να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας. Μια ανασκόπηση μελετών του 2017 βρήκε μέση μείωση 5% του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες από την κατανάλωση μιας μερίδας φρούτων ή λαχανικών την ημέρα και 26% μείωση με πέντε ή περισσότερες μερίδες την ημέρα.

Χάστε βάρος αν χρειαστεί

Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η απομάκρυνση των περιττών κιλών είναι ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη ασθενειών ή τη διαχείριση παθήσεων που έχετε ήδη (όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα ή η υψηλή αρτηριακή πίεση). Ακόμη και μια μέτρια απώλεια βάρους 5% έως 10% μπορεί να είναι ευεργετική.

Εάν μειώσετε τα επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα, μπορείτε να εξοικονομήσετε εκατοντάδες θερμίδες την ημέρα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσετε περισσότερο χώρο στο πιάτο σας για περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πάρτε το φάρμακό σας

Ενώ η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι οι πρώτες γραμμές πρόληψης και διαχείρισης των καρδιακών παθήσεων, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει και προληπτικά φάρμακα.

Μια στατίνη μπορεί να συνιστάται εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, είστε άνω των 40 ετών ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το τι μπορεί να είναι καλύτερο για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία σας.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να τα αντιμετωπίσετε όλες ταυτόχρονα. Επιλέξτε ένα από τα βήματα στα οποία θέλετε να εστιάσετε και αφιερώστε μια εβδομάδα σε αυτό: Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης, μάθετε ποιες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου θα πρέπει να κάνετε και κλείστε ραντεβού για αυτές, κάντε μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σας, και ξεκινήστε μικρά βήματα ώστε να κόψετε το κάπνισμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.