WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλλεργική κολπίτιδα: Ένα είδος αλλεργίας που δεν ήξερες ότι μπορείς να αναπτύξεις


JTeam

17 Μαΐου 2023

Αλλεργική κολπίτιδα: Ένα είδος αλλεργίας που δεν ήξερες ότι μπορείς να αναπτύξεις
Unsplash
Ένα είδος αλλεργίας πιο σύνηθες απ' όσο θα περίμενες - και πάλι, διαγιγνώσκεται σπάνια

Όταν φέρνεις στο μυαλό σου τις αλλεργίες, μάλλον σκέφτεσαι συνάχι, πρησμένα μάτια, φτέρνισμα – όλα τα ωραία που έρχονται μαζί με την άνοιξη. Τώρα, καιρός είναι να σκέφτεσαι και ένα είδος αλλεργίας που, ενδεχομένως, δεν γνώριζες: Αυτή στον κόλπο.

Νέα έρευνα δείχνει πως η αλλεργική κολπίτιδα είναι μία πάθηση που δεν διαγιγνώσκεται όσο θα έπρεπε. Η γυναικολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale, Mary Jane Minkin, δήλωσε στο Popsugar πως «πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι, αν έχεις φαγούρα ή ερεθισμό στον τράχηλο, έχεις μυκητίαση (που μπορεί και να έχεις) αλλά ίσως είσαι ευαίσθητη σε κάποιο αλλεργιογόνο».

Καθημερινά, ο τράχηλος εκτίθεται σε πληθώρα αλλεργιογόνων και στοιχείων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, με βασικά συμπτώματα τον ερεθισμό, τη φαγούρα και μία γενική αίσθηση δυσφορίας. Παρακάτω, θα δούμε τις κύριες αιτίες της αλλεργικής κολπίτιδας αλλά και τρόπους για την αντιμετώπισή της.

Τι είναι η αλλεργική κολπίτιδα;

Η αλλεργική κολπίτιδα είναι η ενόχληση στον τράχηλο ή τον κόλπο, η οποία προκαλείται από αλλεργική αντίδραση. Τα συνηθέστερα συμπτώματα, είναι τα παρακάτω:

  • Φαγούρα και πρήξιμο στον κόλπο ή τον τράχηλο
  • Αίσθηση καψίματος
  • Έκκριση κίτρινων ή πράσινων υγρών
  • Ερεθισμός και πρήξιμο στα χείλη του αιδοίου
  • Ξηροδερμία στην περιοχή γύρω από τον τράχηλο

Ένας από τους λόγους που δεν γίνεται συχνά η σωστή διάγνωση της αλλεργικής κολπίτιδας, είναι πως τα συμπτώματά της ταιριάζουν και σε άλλες παθήσεις του αιδοίου, όπως οι μυκητιάσεις, οι ουρολοιμώξεις, οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις, αλλά και στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, λόγω της εμμηνόπαυσης.

Πώς προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις στον κόλπο;

Το δέρμα στο εσωτερικό του τραχήλου και του κόλπου, έχει ένα κοινό με το δέρμα στο εσωτερικό της μύτης: Είναι πορώδες. Αυτό σημαίνει ότι, ακριβώς όπως οι ρινικές οδοί απορροφούν αλλεργιογόνα, έτσι συμβαίνει και στο δέρμα του τραχήλου και του κόλπου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αρωματικές ουσίες, συντηρητικά και φάρμακα, μεταξύ άλλων, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική αντίδραση στο σημείο αυτό. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε τα παρακάτω προϊόντα:

  • Αρώματα: Σερβιέτες, ταμπόν, σαπούνι, μαντηλάκια και οποιοδήποτε σκεύασμα έχει φτιαχτεί για να καμουφλάρει τη φυσική μυρωδιά του αιδοίου, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
  • Χημικές ουσίες: Λοσιόν, απορρυπαντικά και μαλακτικά για τα ρούχα, είναι επίσης προϊόντα που ίσως προκαλέσουν αλλεργική κολπίτιδα.
  • Λάτεξ: Τα προφυλακτικά από λάτεξ είναι ένας από τους συνήθεις υπόπτους, όταν πρόκειται για αλλεργίες του κόλπου.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική κολπίτιδα;

Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει, είναι εξετάσεις για μολύνσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όταν αποκλειστούν αυτά τα ενδεχόμενα, οι γιατροί χορηγούν την κατάλληλη αγωγή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιισταμινικά ή υπογλώσσια ανοσοθεραπεία. Επίσης, πρέπει να σταματήσει η έκθεση στο αλλεργιογόνο – να πάψουμε, δηλαδή, να χρησιμοποιούμε το προϊόν που μας προκάλεσε την αλλεργία.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούμε τις οδηγίες του γυναικολόγου μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.