WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

The Vagina Map: Πόσο καλά γνωρίζετε την ανατομία του αιδοίου σας;


The Jennettes

3 Νοεμβρίου 2021

The Vagina Map: Πόσο καλά γνωρίζετε την ανατομία του αιδοίου σας;

Πόσο καλά γνωρίζετε το σώμα σας; Τα γεννητικά σας όργανα, συγκεκριμένα. Ξέρετε την ανατομία του κόλπου σας;

Ο κόλπος είναι, στην ουσία, ένας σωλήνας. Συνδέει το εξωτερικό μέρος του αιδοίου με τον τράχηλο. Κι ενώ υπάρχει μία σύγχυση για την ανατομία του, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τα ταμπού γύρω από τη γυναικεία φύση, αυτό το άρθρο είναι εδώ για να ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα.

Συχνά νομίζουμε ότι δε χρειαζόμαστε βοήθεια. Κι όμως, έχουμε διάφορα «συνθηματικά» με τα οποία αναφερόμαστε στον κόλπο μας. Συνήθως, τον περιγράφουμε με μία φράση: «εκεί κάτω». Αισθανόμαστε άβολα να τον πούμε με το όνομά του – για το πέος, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Παράξενο δεν είναι; 

Ο καλύτερος τρόπος να νιώσουμε άνετα, είναι να πάρουμε έναν καθρέφτη και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει «εκεί κάτω». Όχι απλώς επειδή είναι κομμάτι του εαυτού μας, αλλά για να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε πότε κάτι δεν πηγαίνει καλά (κοκκινίλες, εξανθήματα κτλ) και να το αντιμετωπίσουμε εγκαίρως. 

Στη συνέχεια, θα βρείτε όσα πρέπει να ξέρετε για την ανατομία του, τόσο εξωτερικά όσο κι εσωτερικά.

jenny.gr

Αιδοίο 

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο κόλπος και το αιδοίο είναι το ίδιο πράγμα. Το αιδοίο, όμως, περιλαμβάνει τόσο τον κόλπο, όσο και τα εξωτερικά μέρη – μαζί με την κλειτορίδα και τα χείλη.

Μεγάλα χείλη

Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπετε, κοιτώντας το αιδοίο σας. Είναι το σημείο στο οποίο υπάρχει τριχοφυΐα, ενώ βασικός τους ρόλος είναι να προστατεύουν τα πιο ευαίσθητα μέρη, στο εσωτερικό.

Μικρά χείλη

Τα μικρά χείλη είναι το δεύτερο «τείχος προστασίας», ενώ φροντίζουν να παρέχουν την απαραίτητη υγρασία για να αισθανόμαστε άνετα. Είναι, επίσης, το σημείο που αγχώνει τις περισσότερες γυναίκες για λόγους εμφάνισης – δεν υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με τις διαφορετικές τους μορφές.

Κλειτορίδα

Αυτό το μικρό εξόγκωμα που υπάρχει, ανοίγοντας τα μεγάλα χείλη, είναι η κλειτορίδα και σ’ αυτήν συγκεντρώνονται 8 χιλιάδες νευρικές απολήξεις. Είναι ευαίσθητο σημείο, με πολλές γυναίκες να έρχονται σε οργασμό χάρη σ’ αυτήν. 

Ουρήθρα

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κλειτορίδα, είναι σχεδόν αόρατη και από εκεί βγαίνουν τα ούρα. Υπάρχει σύγχυση γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ταυτίζεται με τον κόλπο. Επίσης, αρκετές γυναίκες νομίζουν ότι η ουρήθρα βρίσκεται στην κλειτορίδα.

Πρόδρομος κόλπου

Ακριβώς κάτω από την ουρήθρα, βρίσκεται ο πρόδρομος ή το άνοιγμα του κόλπου. Σκεφτείτε το σαν ένα φουαγιέ, το οποίο οδηγεί στον κόλπο που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος.

Κόλπος

Ο κόλπος είναι ο σωλήνας που οδηγεί στη μήτρα. Τα τοιχώματά του κλείνουν και αγγίζονται, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Μιλώντας στην Teen Vogue, μάλιστα, η γυναικολόγος Melanie Davis εξήγησε πως «δεν είναι ότι περπατάτε μέσα στη μέρα με μία ανοιχτή τρύπα στο σώμα σας».

Τράχηλος

Ο τράχηλος είναι ένας ινομυώδης σωλήνας, ο οποίος συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο. Διαστέλλεται κατά τον τοκετό για να επιτραπεί η έξοδος του εμβρύου, ενώ σε κατάσταση ηρεμίας κλείνει – ακριβώς όπως και ο κόλπος.

Μήτρα 

Είναι το σημείο στο οποίο το έμβρυο αναπτύσσεται, όταν μία γυναίκα μένει έγκυος. Έχει σχήμα αχλαδιού, εκεί βρίσκονται τα ωάρια και, κάθε 28 ημέρες, όταν αυτά δεν έχουν γονιμοποιηθεί, αποβάλλονται μαζί με το τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο) από το σώμα της γυναίκας, μέσω του κόλπου. Αυτή είναι η έμμηνος ρύση.

Σάλπιγγες

Έχουμε δύο: Μία στα δεξιά και μία στα αριστερά. Το εσωτερικό τους είναι αποπλατυσμένο για να έρχεται σε επαφή με την ωοθήκη, παραγωγό των ωαρίων. 

Ο ρόλος τους είναι απλός. Στο κέντρο τους συναντιούνται το σπερματοζωάριο με το ωάριο, για να σχηματίσουν το ζυγωτό, το οποίο θα εξελιχθεί σε έμβρυο.

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.